A Hangvilla vita - a per helyett, megegyezésre vár

Sajtótájékoztatón reagált Katanics Sándor képviselő és ügyvédje dr. Bősze Ferenc a hétfőn elhangzott polgármesteri megállapításokra.
 
 

A Hangvilla vita - a per helyett, megegyezésre vár

Sajtótájékoztatón reagált Katanics Sándor képviselő és ügyvédje dr. Bősze Ferenc a hétfőn elhangzott polgármesteri megállapításokra.
 
 
 
 
 

A Hangvilla vita - a per helyett, megegyezésre vár

Sajtótájékoztatón reagált Katanics Sándor képviselő és ügyvédje dr. Bősze Ferenc a hétfőn elhangzott polgármesteri megállapításokra.

Katanics Sándor bevezetőjében utalt arra, hogy nagyon fontos reagálniuk a hétfői sajtótájékoztatóra, ahol Porga Gyula, a város polgármestere, valamint Bélafi László, a Hangvilla építtetője szólalt meg.

A képviselő elöljáróban leszögezte, hogy az, ami a Népszabadság című újságban megjelent, azt az újságíró a legfőbb ügyészség válaszlevele alapján készítette, nem adott interjút az újság tudósítójának, de nyilvánvalóan kapcsolatban volt vele. A másik az, hogy a hétfői tájékoztatón a polgármester úr azt mondta, hogy egy politikusnak vállalnia kell a szavaiért a felelősséget. Ezt ő is így gondolja és ez igaz annyiban, hogy ennek a polgármesterre is igaznak kell lennie.

A képviselő szerint, ha egy város polgármestere az első közgyűlésen leteszi az esküjét, akkor azt mondja, hogy a magyarországi (akkor még azt kellett mondani) alkotmányra és a jogszabályokra betartására és betartatására kell törekednie még akkor is ezt kell tennie, amikor szerződéseket ír alá. Amennyiben mégis tévedett, le kell belőle vonnia a konzekvenciát.

Katanics Sándor megítélése szerint most a város polgármestere vétett és abban bízik, hogy a mostani sajtótájékoztatót követően Porga Gyula megérti, hogy mit és hogyan mondott és nem tőle, hanem Veszprém város lakosságától és mindenkitől, akiket ez a hír valamilyen formában érint, elnézést fog kérni. Ezt azért kell megtenni, mert annak ellenére, hogy a képviselő testület egyik tagjától folyamatos jelzéseket kapott, hogy ezekkel a szerződésekkel valami nincs rendben, a javaslatait egy az egyben lesöpörték az asztalról. Azzal bírálták, hogy egy nagyszerű beruházást igyekszik megakadályozni. Azzal viszont nem számoltak, hogy ő is tett képviselői esküt a jogszabályok betartására és betartatására.

A képviselő az előszerződéssel kapcsolatosan tett kifogásokat. 2012 októberében egy közgyűlésen dőlt el végül is az, hogy az előszerződés milyen formában kerül megkötésre és ezt 2013. nyarának elején a polgármester alá is írta. A képviselő amikor nem sikerült választ kapni a feltett kérdéseire a megyei főügyészséghez fordult. A megyei főügyészség válaszlevelét megkapta 2013. október elején.

Mivel a választ nem tartotta kellően kielégítőnek a legfőbb ügyészséghez fordult felülvizsgálati kérelemmel. 2013. október végén a szerződés megkötését a közgyűlés érdekes módon újra elővette. A szerződésben módosításra került az opciós joggal kapcsolatos pont, úgy gondolja azért, mert valahonnan az üggyel kapcsolatban figyelmeztetést kaptak. Meggyőződése az, hogy közben rájöttek arra, hogy az opciós jog bejegyzésével kapcsolatban hibát vétettek és ekkor ezt igyekeztek korrigálni.

Ekkor kerül be az a jegyzőkönyvbe az, hogy a képviselő notórius feljelentője a városnak, aki semminek nem tud örülni

Katanics Sándor ezért kijelentette, hogy annak természetesen képviselőként nem örül, ha közpénzekkel valakik visszaélnek. Márpedig az ügyészségi levélből egyértelműen az látszik, hogy a megkötött szerződés az opciós jog kijátszását célozta meg. Az ügyészség álláspontja szerint az előszerződés hatálytalan, amelynek egyetlen oka az, hogy az elővételi jogszabályban megengedett öt éves időtartamot meghosszabbították. Amennyiben erre nem hívta volna fel az illetékesek figyelmét, ma már egy büntető eljárásnak kellene indulnia az illetékesek ellen.

Ebben a kérdésben gondot okoz az is, hogy a Hangvilla projekt, csak egy része a belvárosi rekonstrukciónak és az egész beruházást fenyegetheti az a veszély, ha két-három év múlva jön egy vizsgálat és problémákat talál, azok nem csak a Hangvilla uniós támogatását fogják érinteni.

Bősze Ferenc ügyvéd kiemelte, komolyan vette polgármesternek azt a kijelentését, hogy Katanics Sándor notórius feljelentő, aki rendszeresen próbálja akadályozni az önkormányzati munkát. Meggyőződött viszont arról, hogy a Népszabadság újságírója abban a bizonyos cikkében az ügyészség nyolc oldalas levele alapján, érthető módon kívánta leírni a Veszprémben történteket.

Egy dologra hívta fel a figyelmet, hogy a levélből kiolvasható, hogy az ötéves jogot meghaladó törvény tiltását akarták kijátszani. Ezt úgy akarták elérni, hogy kétszer, három éves időszakra kötötték meg a szerződést. Mert, ha külön külön nézik a három évet nincs megszegve a szabály, de ennyire nyilvánvalóan csalni szerinte szerencsétlen dolog volt és ezt a legfőbb ügyészség is észrevette és kifogásolta.

Bősze Ferenc elmondta, hogy Katanics Sándor 2011. december 19-i közgyűlésen már felvetette, hogy nem lesz-e abból baj, hogy a magán tőke egyszer önkormányzati tulajdonba fog átmenni és ha ezt ellenőrzik lesz-e ennek következménye? A testület ekkor egy döntés előtt állt, de nem vették figyelembe a képviselő kérdéseit.

A későbbiek során az ügyvéd szerint nagyon érdekes az, hogy a megyei ügyészség a bejelentés kapcsán nem talált indokot a beavatkozásra, de a legfelsőbb ügyészségnek az üggyel kapcsolatosan már voltak aggályai. És amikor ezek a kérdések felmerültek, egyből sor került a szerződés módosítására. Nem a módosítással van a baj, mert az ügyészségnek nem csak a büntetést, hanem a visszatartást is kell szolgálnia.

Az ügyvéd szerint ez az ügy a sajtó jóvoltából már elment az érzelmek irányába. Mert egyértelműen el kell mondani, hogy Katanics Sándornak nem azzal van baja, hogy ez a szép épület a Hangvilla felépült és ott három arra érdemes társulat helyet kapott, hanem azzal nem ért egyet, ahogy ezt tették. A képviselő 2011 óta hívta fel a figyelmet arra, hogy itt valami nincs rendben. Amennyiben Bélafi László saját tökéből, önkormányzati kezesség vállalás nélkül megvalósítja azt a projektet, akkor ő is azt mondja „kalapot le” és ünnepeljünk. De a beruházó közben rájött, hogy rossz üzletet csinált és ebből a magán tőkéjét nem fogja tudni kivenni, mert a kultúrában nincs nagy pénz. Amikor szembesül azzal, hogy nagy baj van, itt maradt ezzel a nagy ingatlannal, eszébe jutott, hogy az önkormányzatnak ezt visszajátssza és a végén ő, kiveszi a pénzét az üzletrészből. De a köztudatban továbbra is megmarad nagy mecénásként.

Kiemelte azt is, hogy az örömét fejezi ki annak, hogy ez a csodálatos intézmény végre megvalósult, de ez nem jelenti azt, hogy minden törvénytelen dolgot meg lehet csinálni.

Bősze Ferenc hangsúlyozta, amennyiben Porga Gyula polgármester és Bélafi László kiállnak a közvélemény elé és elismerik, hogy nem mindet tudtak jól, ezért elnézést kérnek az emberektől, nem viszik perre az ügyet, nem akarnak jogvitát. A bocsánatkéréssel ez az ügy végleg lerendezhető.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.