A helyi, önkormányzati demokrácia alárendelt

Hartmann Ferenc, az MSZP önkormányzati képviselője tájékoztatót tartott a veszprémi költségvetési tervezetről és a Színházkertbe tervezett parkolóházról
 
 

A helyi, önkormányzati demokrácia alárendelt

Hartmann Ferenc, az MSZP önkormányzati képviselője tájékoztatót tartott a veszprémi költségvetési tervezetről és a Színházkertbe tervezett parkolóházról
 
 
 
 
 

A helyi, önkormányzati demokrácia alárendelt

Hartmann Ferenc, az MSZP önkormányzati képviselője tájékoztatót tartott a veszprémi költségvetési tervezetről és a Színházkertbe tervezett parkolóházról

A politikus a bevezetőjében minden veszprémi lakosnak megköszönte azt a fokozott figyelmet, amit az utóbbi időben a Színházkertbe tervezett parkolóházzal kapcsolatos hírekre fordítottak.

Több mint tízezer fölött volt az "el a kezekkel a Színházkerttől!" Facebook oldal látogatóinak száma. Sokat a nyilvánosságot is vállalva tiltakoztak az elképzelés ellen. A városvezetés belátta, hogy módosítani kell a helyszínen.

A módosításokat követően az ellenzék kész visszavonni a népszavazási kezdeményezését. Ez a veszprémiek sikere. A jövőben a Színházkert fejlesztése, szépítése kaphat nagyobb figyelmet.

Hartmann Ferenc szerint ez az eset is rávilágít a közvetlen helyi demokrácia fontosságára. A képviselő meglátása szerint napjainkban ezzel ellentétes folyamatok tapasztalhatók. A kormányzat központosítási törekvései miatt csorbult az önkormányzatok önállósága, nincs beleszólásuk olyan fontos kérdésekbe, mint az egészségügy és az oktatás. Megszűnt a szabálysértési joguk és az építéshatósági ügyintézést is el akarja vonni a kormány. A rezsicsökkentés tönkretette az önkormányzati gazdasági társaságokat. A kormány kénye szerint ad feladatokat és von el jogköröket, miközben kedve szerint osztogat az önkormányzatoknak.

A Helyi Önkormányzatok Európai Chartája szerint a polgárok részvételi joga a közügyek intézésében az egyik legfontosabb demokratikus elv. Ezt közvetlen módon leginkább helyi szinten lehet gyakorolni. Ehhez valódi feladatkörökkel és forrásokkal rendelkező helyhatóságok kellenek. A helyi önkormányzatiság a demokrácia és a hatalmi decentralizálás egyik legfontosabb tényezője. A képviselő megállapította, hogy a rögzített értékekkel szöges ellentétben áll a mai magyar valóság.

A Veszprém város költségvetéséből is jól látható, hogy jelentős pénzek kerültek kivonásra az utóbbi években. A tíz évvel ezelőtti 21 milliárd forinthoz képest a költségvetési főösszeg 12 milliárdra csökkent. A város saját bevételei megrekedtek a 10 évvel ezelőtti szinten, de a beruházásra, felújításra fordítható összeg 6 milliárdról 1 milliárdra csökkent. Ezekből a számokból is az látható, hogy Veszprém is a központi hatalomtól függő város lett.

Az önkormányzati képviselő kiemelte, hogy nem csak emiatt vazallus az önkormányzat. A jobboldali többség által januárban elfogadott „Döntés a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról” szóló határozat is ezt az alárendeltséget igazolja. Ez nem önkormányzati kompetencia.

A jobboldali többség mégis „önként” csatlakozott a kormányzati elváráshoz. Persze a kormányfő minderre legyintve Brüsszelben aláírásával megerősítette a korábbi, betelepítési kvótát is tartalmazó dokumentumot. Ezáltal a magyar önkormányzatok egy része egy kormányzati színjáték lenézett mellékszereplője lett.

Az oktatásban azonban nem csak emberi sorsokat, hanem az ország jövőjét is önös érdekei szerint kockáztatja a kormány. Ha valóban nem a hatalomtól függő önkormányzat lennénk, ha a helyi demokrácia fontos lenne a képviselőknek, akkor - az oktatási rendszer teljes szétrombolása következtében megnyilvánuló országos tiltakozó hullámmal egy időben –Veszprém önkormányzatának a kormányhoz küldött közgyűlési határozattal kellene követelnie az iskolái feletti teljes önrendelkezési jog visszaadását, az önkormányzati oktatási intézményekben kialakult áldatlan állapotok azonnali orvoslását.

Ha ezt kezdeményezné a városvezetés, akkor lenne igazán európai és akkor lehetne büszke. De nincs ilyen előterjesztés- fejezte be tájékoztatóját Hartmann Ferenc.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.