Orbánék hátraarca földügyben kevés Pozsonynak

Biztos, ami biztos, törvény készül a szlovák termőföld védelméről.
 
 

Orbánék hátraarca földügyben kevés Pozsonynak

Biztos, ami biztos, törvény készül a szlovák termőföld védelméről.
 
 
 
 
 

Orbánék hátraarca földügyben kevés Pozsonynak

Biztos, ami biztos, törvény készül a szlovák termőföld védelméről.

A szlovák földművelésügyi miniszter olyan törvényt akar, amely jobban védi a jövőben szlovák termőföldet a külföldi felvásárlóktól – írja a Paraméter. Samuel Vlcan örül, hogy a magyar kormány visszakozott a külföldi földvásárlás ügyében.

Azt mondta, mégis folytatja egy olyan törvény előkészítését, amely nemzeti kincsként védi a földet, egyúttal figyelembe veszi az uniós jogszabályokat.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy minél jobban működjön a Szlovák Földalap.

Ha megfelelően fognak működni az intézményeink és megteremtjük számukra az ehhez szükséges anyagi hátteret, akkor meg tudják őrizni a termőföldet, képesek lesznek ellenállni a külföldi nyomásnak.

A szlovákiai termőföldek külföldi felvásárlásáról a külügyminiszter is beszélt. Ivan Korcok azt mondta, tudomásul vette a magyar döntést, ami számára azt bizonyította, hogy Szlovákia fontos témát nyitott meg.

Azzal kapcsolatban nem akart találgatásokba bocsátkozni, hogy egy idő után Budapest nem nyitja-e meg újra a földvásárlás témáját, szerinte Samuel Vlcan tudja, mi a teendő, a témával szakértőkkel egyeztet azóta, hogy a magyar kormány nyáron a külföldi földek felvásárlásáról döntött.

Az Orbán-kormány kedden vonta vissza a döntését arról a magántőkealapról, amely termőföld vásárlását támogatta volna a közép-kelet-európai régióban.

Orbán Viktor júliusban rendelte el a tőkealap létrehozását 400 millió euró keretösszeggel, amely a „hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapja” lett volna, a pénz 70 százalékát a magyar állami költségvetés biztosította volna.

Az ügy a minap került terítékre, amikor Ivan Korcok szlovák külügyminiszter jelezte Szijjártó Péternek, Pozsony a jövőben nem a sajtóhírekbők akarja megtudni, mit akar az Orbán-kormány a Szlovákiában felvásárolt földdel, ingatlannal.

Forrás: 24.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.