Elkészült a tizenkettedik pont

A Bakonyban található Papod hegyen a HM VERGA Zrt dolgozói, „A jövő a kezünkben van” projekt keretében átadták a Vitéz Bertalan Árpád turista kilátót.
 
 

Elkészült a tizenkettedik pont

A Bakonyban található Papod hegyen a HM VERGA Zrt dolgozói, „A jövő a kezünkben van” projekt keretében átadták a Vitéz Bertalan Árpád turista kilátót.
 
 
 
 
 

Elkészült a tizenkettedik pont

A Bakonyban található Papod hegyen a HM VERGA Zrt dolgozói, „A jövő a kezünkben van” projekt keretében átadták a Vitéz Bertalan Árpád turista kilátót.

Az országban a túrázni vágyók számára nagyon vonzó a Bakony hegység vonulata. A több látványosság közül a Bakony egyik legszebb része a Papod hegy, amelynek magassága 616 méter.

Magasságának köszönhetően szinte minden irányban szép panoráma tárul az ide látogatók szeme elé. Tiszta időben látni lehet innen a Balatont és még Pannonhalma körvonalai is felfedezhetőek.

A felavatásra került új hétemeletes magas kilátó, ezt a látványt csak fokozza. A hegység a Bakonyt két részre osztja és a jelenlegi formája 45 millió évvel ezelőtt alakult ki.

A köszöntő beszédek sorát Olmosi Marianna, a Magyar Fejlesztési Bank főmunkatársa nyitotta meg. A főmunkatárs szerint az erdők és a természet az embereknél nem csak a pihenést segítik elő, hanem már évezredek óta biztosítják a családok megélhetését és adnak munkát az ott élőknek. Ezért is fontos az erdők megnyitása az, hogy minél többen ismerjék meg és szeressék a természetet. Ennek az elképzelésnek tesz eleget az a program, amit a VERGA Zrt ebben az évben valósít meg.

Dr. Orosz Zoltán altábornagy, vezérkarfőnök helyettes az ünnepi köszöntőjében a kilátó névadójáról, Vitéz Bartalan Árpád honvéd őrnagyról emlékezett meg. Kiemelte, hogy Bertalan Árpád egyike azon magyar katonáknak, aki az első világháborúban hősként harcolt és kapott Vitézi kitüntetést.

Bertalan Árpád tizennégy éves korában került Budapestre a hadapród iskolába és az iskolái befejezését követően egyből az olasz frontra került. Az 1917. október 17-i olaszok elleni támadásban nagy hősiességet tanúsítva vezette a rábízott magyar csapatokat. Az október 30-i ellentámadásnál megsebesült, de nem egyezett bele, hogy a hátországba visszavezényeljék. A világháborút követően is katonaként szolgált különböző beosztásokban. A korszerű hadviselés részeként 1938. augusztus végén állították fel az első ejtőernyős egységet, amelynek parancsnoka lett. Később a századot zászlóalj szervezetbe fejlesztették fel és képezték ki hozzá az ejtőernyős katonákat.

Ő volt az első magyar ejtőernyős vadász fegyvernem megszervezője. 1941. április 12-én, a Papod hegy közeli Veszprém- Jutaspusztai repülőtérről az ejtőernyős zászlóalja öt repülőgéppel, Délvidéki bevetésre indult. A vezérgép közvetlenül a felszállást követően megbillent, lezuhant és kigyulladt. A katasztrófában a repülőgép 4 fős személyzete, Bertalan Árpád harccsoport parancsnok és 17 ejtőernyős katona hősi halált halt.

A katonák hősiessége, helytállása legyen példa a ma embere számára is- fejezte be beszédét a tábornok.

Dr. Kovács Zoltán, Veszprém Megye kormánymegbízottja arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen létesítmény átadása, mindig emlékeztesse a természetet szerető embereket arra, hogy a természetet rombolók ellen fel kell emelni a szavukat. A társadalomnak nagy szüksége van az erdők által nyújtott lehetőségekre és javakra.

Külön kiemelte, hogy a magyarországi állami erdészetek az idén 4 milliárd forint értékű közjóléti beruházást teljesítenek. Ezek megjelennek a városokban, településekben a parkosításoknál, az oktatás segítésében az erdei iskolák létrehozásával, a vadászati és turisztikai célú beruházások megvalósításánál. A VERGA Zrt, ezt a beruházását 32 millió forintból finanszírozta.

Az új kilátó 1956 centiméter magas és ezzel egyben szimbolikusan 1956 hőseinek is emléket állítottak.

A kormánybiztos bízik abban, hogy a Bakonyban ez a létesítmény a turizmust kedvelőknek egy új kedvelt színfoltja lesz.

Tengerdi Győző, a HM VERGA Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy ez a kilátó a 12. pontja annak a beruházási programnak, ami 19. elemből áll és 500 millió forintjába kerül az erdőgazdaságnak. Nagyon sok elem átadásán már túl vannak és az év végéig átadják a többi létesítményt is. Folytatni szeretnének ezt a programot és ezért a jövő évben is kilátók építésére kérnek majd pályázati lehetőségeket.

A vezérigazgató fontosnak tartja azt, hogy legyenek ilyen jellegű beruházások, mert ezek ide vonzzák a turistákat, akik megtanulnak együtt élni a természettel. Egy „Bejárható Magyarország” program csak úgy valósulhat meg, ha kinyílnak az emberek előtt az erdők. A turisztika pedig nem egy versenyág, hanem a természet és a környezetünk megismeréséről szól. Az új kilátó egy méltó magyar katonáról lett elnevezve. Vitéz Bertalan Árpád élete példa a mai emberek számára, azt mutatja meg, hogy mennyi mindent meg lehet tenni a hazáért.

Tengerdi Győző végezetül elmondta- a kilátó az 1956 centiméteres magasságával emléket állít azoknak a hősöknek is, akik legyőzték azt a kommunizmust, amely az irigységre tanította az embereket és valós teljesítmény nélkül juttatott értéket egyeseknek.

A kilátó felszentelését követően a nemzetiszínű szalagot négyen vágták át és adták át a Papod hegyi kilátót az oda látogató turistáknak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.