Veszprém a katonákat köszöntötte

Pénteken a Honvédelem Napja alkalmából ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a városban szolgálatot teljesítő katonákról.
 
 

Veszprém a katonákat köszöntötte

Pénteken a Honvédelem Napja alkalmából ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a városban szolgálatot teljesítő katonákról.
 
 
 
 
 

Veszprém a katonákat köszöntötte

Pénteken a Honvédelem Napja alkalmából ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a városban szolgálatot teljesítő katonákról.

A résztvevőket Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka köszöntötte. Kiemelte, hogy a „honvéd” szó az ezernyolcszázas évek első feléből származik, ami az európai népek nemzetté válásának időszakából ered és nagyon mély, a nemzet iránti védelem elkötelezettségére utal.

Az ünnepi beszédet Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere mondta. Kiemelte, hogy ezen a napon az önálló nemzeti véderő felállításának a 170. évfordulóját ünnepeljük, és ez az erő a szabadság és a függetlenség kivívásának letéteményese.

A magyar katonák ma is a haza szabadságának a védelmezői. Olyan hazafiak – férfiak és nők - akik készek a tudásukat és az életüket bármikor a hazájukért feláldozni. A Magyar Honvédelem Napját Magyarországon 1992-óta ünnepelik május 21-én. Ez a nap, az 1849-es Budavár visszafoglalásának évfordulója, ami az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik jelentős győzelme, és egyben az egykori események emblematikus jelképévé vált. Ez a győzelem is azt bizonyította, hogy a magyarok a nemes célok érdekében képesek összefogni.

Amikor ma a körülmények jóvoltából békében élhetünk, és a hazánk nem vár véráldozatot a katonáitól, a katonai hivatás ma is, mint a múltban, nagy odaadást és elkötelezettséget követel. Nem kisebb a katonák feladata, mint példát mutatni erőből, elszántságból, kitartásból. Mert napjainkban azzal szembesülünk, hogy fiataljaink eszményképe a gyors és a meredeken felívelő karrier, ami mögött sok esetben nem a kitartó munka áll.

A katonák viszont arra tették fel az életüket, hogy azt bizonyítsák, erőfeszítés nélkül nincs tisztességes eredmény. Ennek a napját ünnepeljük május 21-én.

A polgármester köszönetét és tiszteletét fejezte ki a mai kor katonái előtt. A királynék városa jó helyzetben van olyan szempontból, hogy a katonák és a polgárok együttélése évszázados múltra tekinthet vissza. Veszprém katona város és az itt élők büszkék a katonákra, akik éberen őrködnek a városuk és az ország biztonsága felett – hangsúlyozta beszéde végén Porga Gyula.

Szücs József ezredes, az első világháborús centenáriumi évforduló kapcsán az elismerését fejezte ki Porga Gyulának, a megemlékező bizottság elnökének.

Az elismerés indoklása a következő: „100 évvel az első világháború után - a XX. századot nagyban meghatározó történelmi esemény évfordulója alkalmából - a Veszprémben szolgáló katonák elismerésüket és köszönetüket fejezik ki mindazoknak, akik emlékállító vagy emlékőrző tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a Nagy Háború történéseit az utókor megismerje, megértse, emlékezetét megőrizze.  Városunknak nemcsak a civil lakosság, hanem katonáinak története szempontjából is meghatározó „élménye”, traumája, történetének szerves építőköve volt az első világháború eseménysora.”

A megemlékezésekben kitüntető szerepet játszott a Veszprémi Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, amelynek elnöke Porga Gyula. A helyőrségben szolgáló katonák nevében Szücs József ezredes emléktárgyat, Tóth Mónika zászlós katonafestő, Első világháborús festményét adományozta.

Alakulatunknál évek óta hagyománnyá vált, hogy a Honvédelem Napján köszönetet mondanak mindazoknak, aki támogatták a honvédelem ügyét valamint a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központ programjait.

Az alakulat csapatérmet adományozott Porga Gyula polgármesternek, valamint a Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinetiroda Kulturális Csoportjának, amelyet Perlakiné Scharf Claudia csoportvezető vett át.

Az ünnepség zárásaként a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió fiatal táncosai az erre az alkalomra összeállított ajándékműsorukkal köszöntötték a Veszprémben szolgálatot teljesítő katonákat.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.