Lejtmenetben a honvédelem

Az MSZP katonapolitikai szakértői Veszprémben tájékoztató keretében mondták el véleményüket a honvédelem helyzetéről és a biztonságpolitikáról.
 
 

Lejtmenetben a honvédelem

Az MSZP katonapolitikai szakértői Veszprémben tájékoztató keretében mondták el véleményüket a honvédelem helyzetéről és a biztonságpolitikáról.
 
 
 
 
 

Lejtmenetben a honvédelem

Az MSZP katonapolitikai szakértői Veszprémben tájékoztató keretében mondták el véleményüket a honvédelem helyzetéről és a biztonságpolitikáról.

Pál Béla, képviselőjelölt a bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy az MSZP elkötelezett a rezsi csökkentés folytatásában. Olyan rezsicsökkentést tudnak csak elfogadni, ami valóságos és folyamatosan fenntartható. Ezt megítélése szerint a legjobban a lakóépületek szigetelésének a korszerűsítésével lehet elérni. Tovább kívánják folytatni azt a 2002 és 2010 közötti gyakorlatot, amikor Veszprémben közel 7 ezer lakást korszerűsítettek és ez nem csak a lakóknak volt hasznos, hanem a munkavállalóknak is.

Ugyanilyen fontos a nagy lakótelepek nyugalmának, biztonságának a fenntartása is, amit a rendőrség egyedül képtelen megoldani. Ezért támogatják a polgárőrségeket, akik partneri módon tudják ellátni ezt a munkát. Ennek a támogatásnak egyik eleme az, hogy a polgárőrség által használt autókat mentesíteni fogják a cégautó adó, fizetési kötelezettség alól.

Demeter Márta, az MSZP Országos Elnökségének tagja szerint a honvédség mai helyzetét a „se pénz, se posztó” közmondás fejezi ki a legjobban, ezt hozta az Orbán kormány felelőtlen honvédelmi politikája.

A politikus a továbbiakban elmondta, hogy ma egy olyan ember tölti be a honvédelmi miniszteri posztot, akiről az utóbbi hetekben kiderült, hogy többször is hazudott. Demeter Márta kiemelte a horvát légtér védelemének az ügyét, amivel kapcsolatban Hende kijelentette, hogy Magyarország fogja védeni a horvát légteret. Másnap már a horvát nemzetvédelmi minisztérium cáfolta ennek igazságát.

Nemrégiben a honvédelmi miniszter tett egy másik kijelentést is, amely szerint az általuk felállított önkéntes tartalékos rendszerben lévő közel 3 ezer fős állomány érdemi növekedést képez a honvédség számára. Demeter Márta leszögezte ez nem igaz, ez egy nyilvánvaló hazugság, mert azok, akik ebben rendszerben benne vannak, a volt szolgálati nyugdíjasok, akiket megfosztottak a nyugdíjas státuszuktól, ők csak kényszerített részei az önkéntes tartalékos rendszernek.

A politikus elmondta, hogy a kormányváltó erők 12 pontban foglalták össze azokat a teendőket, amelyeket április 6-át követően el kell végezni a rendvédelem és a honvédelem területén. A 12 pont egy részletes program, ami nagyon sok szakmai és érdekvédelmi egyeztetésen ment át.

A pontok közül kiemelte a párt közbiztonsággal kapcsolatos elképzelését. Ennek lényege az, hogy nincs szükség olyan alakulatokra, mint a TEK. Azokat a tíz milliárdokat, amelyek egyébként a TEK finanszírozásra elmennek, a napi biztonság kialakítására fordítanák. Ehhez az szükséges, hogy megháromszorozzák a területeken dolgozó körzeti megbízottak számát. A cél az, hogy a helyi közösségeknél legyenek az olyan emberek, akik könnyen elérhetőek, felügyelik és fenntartják a biztonságot.

Másik nagyon fontos dolog, ami az összes rendvédelemben dolgozót érinti, a szolgálati nyugdíj ügyének a kérdése. A 2012 előtt szolgálati nyugdíjba vonultaknál visszaállítják az elvett nyugdíjas státuszt és a 16 százalékos levonást, azonnal megfogják szüntetni. Szükség van, egy új típusú szolgálati nyugdíjrendszerre, amely méltó pillére lehet a katonai és a rendvédelmi életútnak, ezért a pályán maradásra ösztönöz.

Olyan önkéntes tartalékos rendszert akarnak felállítani, ami nem az önkényen, hanem a tényleges önkéntességen alapszik.

Az Orbán kormány befagyasztotta az illetményalapot, ezzel nagyon nehéz életkörülmények közé kerültek mind a katonák, mind a rendőrök. A progresszív adózás bevezetésével lehetőség lesz a teljes állománynál egy nettó béremelés megvalósítására.

Juhász Ferenc néhány gondolattal kiegészítette az elhangzottakat. Megítélése szerint az elmúlt húsz év nagy vívmánya volt az országban, hogy a biztonsági kérdésekkel foglalkozó szervezeteket igyekeztek depolitizálni. Az volt a fő célkitűzés – nyugaton most is ez – hogy ezek irányításában legyen egy olyan politikai konszenzus, amely biztosítja a szervezetek korrekt működésének jogi és finanszírozási feltételeit.

A Fidesz legnagyobb bűne az, hogy a kormányzása idején ezeket a szervezeteket mindig át politizálta. E mellett olyan finanszírozási feltételeket teremtett, amely a tisztességes működtetéshez és a tényleges fejlődéshez már nem volt elegendő. Olyan látvány szervezeteket hozott létre, amelyek nem szolgálták a polgárok érdekeit a köz- és a nemzet biztonságában.

A politikus Hende Csabáról elmondta, hogy a honvédelmi miniszter legnagyobb bűne az, hogy gyáva volt a Magyar Honvédség érdekeinek képviseletében. Gyáva volt abban, hogy megjelenítse a parlamentben és a kormányban azokat az elemi igényeket, amelyek a finanszírozáshoz, a működtetéshez és fejlesztéshez nélkülözhetetlenek. Napjainkra hagyta „legatyásodni” a Magyar Honvédséget.

A Fidesz bűne még az, hogy azokban a bizottságokban, amelyek ezeket a területeket hivatottak ellenőrizni, folyamatosan becsempészte a politikát és jelenleg is a választási harc részévé teszi.

Elfogadhatatlan, hogy olyan ügyek kerüljenek tudatosan a nemzetbiztonsági bizottság elé, amelyek kivizsgálása még folyamatban van, amelyek körülményei még nem tisztázottak. Korrekt döntés pedig egy testület csak akkor tud felelősen hozni, ha már a tényekkel találkozik. Fél információkkal, hazugságokkal akarnak olyan hangulatot teremteni, amelyet a választási kampányban folyamatosan felhasználnak.

A szocialista párt arra szólítja fel a kormányzó pártot, hogy térjenek vissza ahhoz a gyakorlathoz, amit a házszabály számukra kijelöl és a folyamatban lévő ügyet ne lehessen vizsgálni. Európában csak ez az egyetlen elfogadott demokratikus gyakorlat.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.