Cinikus a menedékkérők éheztetése a Human Rights Watch szerint

Még a kilátást is elveszik az emberektől, hogy eltántorítsák őket –írja a 24.hu.
 
 

Cinikus a menedékkérők éheztetése a Human Rights Watch szerint

Még a kilátást is elveszik az emberektől, hogy eltántorítsák őket –írja a 24.hu.
 
 
 
 
 

Cinikus a menedékkérők éheztetése a Human Rights Watch szerint

Még a kilátást is elveszik az emberektől, hogy eltántorítsák őket –írja a 24.hu.

A magyar hatóságok alapvető nemzetközi menekültügyi szabályokat, és az emberi méltóságot sértik azzal, hogy éheztetéssel igyekeznek eltántorítani a menedékkérőket – ez a Human Rights Watch emberi jogi szervezet álláspontja, amiről a német Dautsche Welle tudósított. A cikkben beszámolnak arról, hogy az elutasított menedékkérőknek nem adnak enni a tranzitzónákban, ezzel igyekeznek rábírni őket arra, hogy fellebbezés helyett mielőbb távozzanak Szerbiába.

Lydia Gall, a Human Rights Watch Kelet-Európával és a Balkánnal foglalkozó munkatársa szerint a magyar kormány újabb mélypontot ért el azzal, hogy megtagadja az őrizetben levők élelmezését. Szerinte ezzel az emberi jogok mellett uniós tagként vállalt kötelességeket is sértenek, az eljárást pedig cinikusnak tartja.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal tájékoztatása szerint a magyar törvények nem kötelezik a hatóságokat, hogy enni adjanak az elutasított menedékkérőknek a tranzitzónákban. A Human Rights Watch viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy számos emberi jogi egyezmény és norma tiltja az embertelen és lealacsonyító bánásmódot.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ebben a hónapban öt esetben szólította fel a magyar hatóságokat, hogy biztosítsa a menedékkérők ellátását. A kiszolgáltatottak jogait védő, és a kormány által folyamatosan támadott Magyar Helsinki Bizottság munkatársa, Léderer András a Deutsche Wellének azt mondta, a magyar hatóságok azzal is nehezítik a menedékkérők dolgát, hogy egyenként kell a strasbourgi testülethez fordulniuk.

A témáról a Népszava is írt szerdán. Cikkük szerint a magyar hatóságok kifejezetten igyekeznek nyomasztóvá tenni a tranzitzónákban tartózkodók életét, fém lapokkal hegesztették le a konténerek erdőre néző ablakait, és a drótkerítésre is ilyenek kerültek, teljesen eltakarva a kilátást. A százötven fős röszkei tranzitzónát kisebb részlegekre osztották, amelyek közt nincs szabad átjárás.

Bár a magyar kormány hangoztatja, hogy Szerbia felé „szabadon távozhatnak” a tranzitzónából, ezzel azt is vállalniuk kell, hogy csak több hónap után adhatják be újra a menedékkérelmüket.

A magyar határon egyébként már nagyon kevesen próbálnak átjutni, a legtöbben Bosznia-Hercegovinába tartanak, ahol abban bíznak, hogy embercsempészek segítségével, az Adrián át Olaszországba mehetnek. Forrás 24.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.