Mentőöv a húszemeletesnek

A Veszprém jelképének számító húszemeletes épület jelentős kormányzati segítséggel újulhat meg.
 
 

Mentőöv a húszemeletesnek

A Veszprém jelképének számító húszemeletes épület jelentős kormányzati segítséggel újulhat meg.
 
 
 
 
 

Mentőöv a húszemeletesnek

A Veszprém jelképének számító húszemeletes épület jelentős kormányzati segítséggel újulhat meg.

A programról Szabó Zsolt, fejlesztés és klímapolitikáért, valamint a kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár adott tájékoztatást.

Az államtitkár a téma aktualitását azzal indokolta, hogy az Európai Unió az elmúlt héten fogadta el a közösség 2014-től 2020-ig tartó pénzügyi ciklusának operatív programját. Ennek része a KEHOP pályázati program, amely támogatást az energia hatékonyságot segítő beruházásokra lehet fordítani. Ennek megfelelően az elkövetkezendő időszakban 240 milliárd forint áll a szaktárca rendelkezésére, amit a régebben épített házak energia hatékony felújítására lehet majd felhasználni.

A húszemeletes épület esetében – hangsúlyozta az államtitkár - egy komplett külső és belső felújításról van szó. A Veszprém szimbólumát jelentő épület korszerűsítését egy mintaprojekt részeként vették számításba. Megújul az épület külső borítása, de elvégzik az alsó és felső felületek szigetelését, valamint a fűtés, a hűtés, a meleg víz és az áramellátási rendszerek korszerűsítését. Ettől a szakemberek, 70 százalék feletti energia megtakarítást remélnek. A beruházás lehet, hogy még ebben az évben elkezdődik, de az biztos, hogy valamikor a jövő évben be fog fejeződni.

Az államtitkár, a beruházás összértékét 500 millió és 1 milliárd forint közötti összegre becsüli. Ez attól függ, hogy a számításba vett kilenc elem mellett, a lakók milyen egyéb felújítási igénnyel lépnek fel. A jelenlegi beruházást három forrásból fedezik. Negyven százalékban a KEHOP- vissza nem térítendő, negyven százalék a CINOP, alacsony kamatú, visszatérítendő támogatás és a maradék 20 százalékot önerőből kell fedezni.

Némedi Lajos alpolgármester szerint ezzel a felújítással Veszprém egyik régen húzódó problémája oldódik meg. Személy szerint, becsületbeli ügyének tartja, hogy az itt élő 160 családhelyzete végre normálisan rendeződjön. A beruházást követően a húszemeletes olyan képet fog mutatni, ami méltó a városhoz és a belváros képéhez.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.