Karácsonyvárás Veszprémben

Illatos Advent-címmel indul péntektől a megyeszékhelyen az a rendezvénysorozat, amellyel a szervezők a városban élők karácsonyi felkészülését segítik.
 
 

Karácsonyvárás Veszprémben

Illatos Advent-címmel indul péntektől a megyeszékhelyen az a rendezvénysorozat, amellyel a szervezők a városban élők karácsonyi felkészülését segítik.
 
 
 
 
 

Karácsonyvárás Veszprémben

Illatos Advent-címmel indul péntektől a megyeszékhelyen az a rendezvénysorozat, amellyel a szervezők a városban élők karácsonyi felkészülését segítik.

A rendezvénysorozatnak a városban több éves hagyományai vannak. Amikor ezt elindították az Adventi ünnep hangulatát igyekezték feleleveníteni - emlékezett az elmúlt évekre Porga Gyula polgármester.

A továbbiakban a polgármester elmondta, hogy napjainkra már sok újdonsággal bővült ez a rendezvénysorozat. A megszokott állandó programok mellett, megjelentek új, népszerű rendezvények is. Az már megszokottá vált, hogy a város művelődési intézményei, ezekbe a programokba közvetlenül bekapcsolódnak. Új elemként jelentkezik az is, hogy idén a már a város felügyelete alá tartozó Laczkó Dezső Múzeum a rendezvényeivel csatlakozott az ünnepekhez.

A helyszínben is van egy jelentős változás, mivel a programok idei évben szombatonként már nem az Óváros téren, hanem a felújított Kossuth utcában lesznek megrendezve. A vasárnapi rendezvények helyszínének továbbra is a várban található Szent Háromság tere ad majd otthont.

A tájékoztató további részében az Adventi eseményekről a programokat biztosító intézmények vezetői adtak tájékoztatást. A rendezvények november 29-én pénteken kezdődnek és december 22-én vasárnap estig tartanak. A szombati napokon a rendezvények a karácsonyi vásár mellett, a Kossuth utcában felállított színpadon zajlanak.

Ezeken a napokon a Városi Művelődési Központ (VMK) szervezésében 16 órától biztosítják a programokat. A színpadon az iskolák és a város tánccsoportjai adnak műsort, de fellép itt a Kabóca Bábszínház is. A VMK 15-én vasárnap az új helyén, a Táborállás téren, egy egész napos kulturális programot rendez, ami a Lakótelepi Karácsony - nevet viseli.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban szombatonként teljes nyitva tartással várják az érdeklődőket. December 14-én a Gyermekkönyvtárban egy kiemelt programot szerveznek, a „Várjuk együtt a Karácsonyt” – címmel családi játszóházba hívják az érdeklődőket.

A Laczkó Dezső Múzeumba látogatók minden hétvégén, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület karácsonyi népművészeti vásárát kereshetik fel. A népművészeti vásár a múzeumi nyitva tartás ideje alatt, a második emeleti kiállító teremben lesz megtekinthető.

A várban található Szaléziárium a vasárnapokra szervez programokat. Minden vasárnap délután fél ötkor vezető egyházi személyek és önkormányzati vezetők gyújtják meg az Adventi gyertyákat. Ezen kívül sok egyéb más rendezvénnyel várják a gyerekeket, a kézműves foglalkozásoktól, a bábelőadásokon, és népi regöléseken át, a fiatalok találkozhatnak a népszerű Betlehemes játékkal is.

A szervezők a felnőttekről sem feledkeznek meg, mert a Szent Mihály Bazilikában több zenés- énekes koncerttel várják az egyházi zenét szeretőket. Két nap szerveznek adománygyűjtést és gyújtanak gyertyákat, az „Egymillió csillag a szegényekért” program keretében.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.