Orbán legerősebb tusnádfürdői gondolatai

Az illiberális politika helyes, csak más szót kellene kitalálni helyette - mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a 30. Bálványosi Szabadegyetemen elmondott beszédében.
 
 

Orbán legerősebb tusnádfürdői gondolatai

Az illiberális politika helyes, csak más szót kellene kitalálni helyette - mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a 30. Bálványosi Szabadegyetemen elmondott beszédében.
 
 
 
 
 

Orbán legerősebb tusnádfürdői gondolatai

Az illiberális politika helyes, csak más szót kellene kitalálni helyette - mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a 30. Bálványosi Szabadegyetemen elmondott beszédében.

Röviden összefoglaltuk a lényeges gondolatait, a végére még Semjén Zsoltnak is jutott egy fricska.

Az a jó, hogy az elmúlt 30 év mögöttünk van és nem előttünk", nehéz arra a kérdésre válaszolni, menne-e még egyszer.

Meg kellett találni a fennmaradáshoz szükséges létformát, ami nehéz volt, de most bizakodóan, tervekkel teli tarisznyával, az erősödés érzésével ülünk itt, ami nem természetes állapot, hanem csoda.

1990-ben liberális, 2010-ben nemzeti rendszerváltás történt, az új rendszert kőműveskanállal és karddal a kézben kellett kiépíteni.

Orbán hálás azért, hogy a Fidesz nem jutott az SZDSZ sorsára. "A mi nemzedékünk történelmi lehetőséget kapott a magyar nemzet megerősítésére", ami egy igazságtalanul nehéz küzdelem, de a magyar nemzet birtokában van azoknak a képességeknek, amellyel megvédi magát és független marad.

Magyarország biztató pályán van, de a pályán maradást kívülről veszély fenyegeti.

Az első támadást már elhárították: "Soros György uniós jelöltjeit mindenhol elgáncsoltuk, megakadályoztuk, hogy ideológiai gerillákat helyezzenek fontos posztok élére." A harcnak nincs még vége. Az Európai Bizottság nem politikai testület, nem dolga politikai támadásokat intéznie egy ország ellen. Alapszerepe szerint az európai szerződések őre, viselkedjen hát eszerint, a migráció kezelését meg bízza a belügyminiszterekre.

Nagyon nehéz idők jönnek a gazdaságra.

Készülni kell arra, hogy a legfontosabb nyugat-európai partnerek gazdasága lassul vagy elakad, ezért új utakat kell tervezni. Jövő tavasszal és ősszel jöhet a második és harmadik gazdaságvédelmi akcióterv, a cél a versenyképesség javítása.

Csak el ne röhögjék magukat, mikor a finnek oktatják majd őket jogállamiságból.

A jogállamiságról szóló csaták folytatódnak, "ide jó idegek kellenek, főleg ahhoz, hogy ne nevessük el magunkat, mikor finn barátainkkal értékeljük a helyzetet." Orbán arról beszélt, ott nincs alkotmánybíróság, az Alkotmány védelmét egy parlamenti bizottság látja el, az Akadémia az oktatási minisztérium felügyelete és irányítása alatt áll, a bírákat pedig a köztársasági elnök nevezi ki, képzeljük csak el, mi lenne, ha Magyarországon is bevezetnék ugyanezt.

A néppárti maradás ősszel dől el,

bár a Fidesz álláspontja egyértelmű, a Néppárt majd a kongresszusán dönt arról, milyen jövőt akar magának.

Liberális demokráciában nem lehetett a 2010 előtti bajokat kezelni, a demokráciára és piacgazaságra igent mondtak, a társadalmat viszont máshogy kellett szervezni.

A fő különbség a liberális és illiberális demokrácia között, hogy míg az egyik szerint az egyén szabadsága addig terjed, míg a másikat nem sérti (Orbán itt megjegyzi, hogy ez az erősek elve), addig az új rendszer jelszava: ne tedd meg mással, amit nem akarsz, hogy veled tegyenek, felfogásuk szerint az egyéni teljesítmény nem magánügy, az érdemel elismerést, ami a közösség érdekét szolgálja. Például: sportsikerek, adófizetés, családalapítás, öngondoskodás, munka, tanulás, nemzeti önreflexióban való részvétel.

Megfejtette, az ellenfél miért gyűlöli epét hányva.

Magyarországon létrejött egy illiberális-kereszténydemokrata állam, ami antitézise a liberálisok elgondolásának. Utóbbiak szerint kezükben van az a tézisrendszer, ami megbékélést, jólétet hoz, lazán szerveződő üzleti modell mintájára alakítanának minden kapcsolatot, meggyőződésük, hogy csak a keretekből kilépés hozhat szabadságot.

O

rbán szerint emiatt érhető, hogy miért támogatják a migrációt és azt miért Soros György körei szervezik. Orbán elképzelése szerint viszont az állam nem lehet közömbös a kultúrával, családdal és azzal szemben, milyen népek tartózkodnak a hazában. A liberálisok egyetemes üdvözülést propgáló elmélete csak akkor működik, ha nem ütközik ellenállásba. Kis makacsságot sem tűrnek, mert ha az bemutatja, hogy máshogy is lehet, akkor kiderül, hogy az egyetemes tan hamis. Ezért reagálnak gyűlölettel arra, ami a többi között Magyarországon folyik. Az illiberális politika helyes, csak más szót kellene kitalálni rá.

Az illiberális rendszer lényege a keresztény szabadság megvédése.

Ócska politika, úzvölgyi temetőgyalázás, családvédelmi akcióterv és egy fricska Semjénnek

Utolsó pontunkban már a beszéd után feltett kérdésekre adott válaszokhoz értünk.

Megkérdezték, a kétharmados többség nem akar-e törvényt hozni arról, hazaáruló legyen a Brüsszelben az ország ellen fellépő politikus.

Orbán szerint ócska, pocsék politika a fideszes jelöltek leszavazása, de nem mondja, hogy hazaárulás, mert azzal felemelné a baloldali képviselőket.

A CSOK és a családvédelmi akcióterv határon túli kiterjesztésére nincs meg sem a politikai, sem a gazdasági támogatás, "de még meglehet."

Az úzvölgyi temetőben történt incidensről tárgyalnak a románokkal, Orbán szerint erről nem lehet politikai kategóriában beszélni, számára felfoghatatlan, ami ott történt.

A végére marad egy poén is: megkérdezték, miért nem kódolatlan az M4 odakint.

Az M4 azért van kódolva, mert Semjén Zsolt nem oldja meg.

Tavaly is előkerült a kérdés, rátestáltuk, de nem oldotta meg. Ha nem megy Zsolt, szólj és segítünk - mondta Orbán a mosolyogva bólogató Semjénnek,

mire a beszédeket felvezető Németh Zsolt rá is tett egy lapáttal: hátul is ki lehet menni a táborból, Zsolt. Forrás hvg.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.