Októberi infláció: amire senki sem számított

A piaci várakozásokat is felülmúlva, 6,5 százalékkal nőttek az árak idén októberben - derül ki a KSH friss adataiból.
 
 

Októberi infláció: amire senki sem számított

A piaci várakozásokat is felülmúlva, 6,5 százalékkal nőttek az árak idén októberben - derül ki a KSH friss adataiból.
 
 
 
 
 

Októberi infláció: amire senki sem számított

A piaci várakozásokat is felülmúlva, 6,5 százalékkal nőttek az árak idén októberben - derül ki a KSH friss adataiból.

2021. októberben a fogyasztói árak átlagosan 6,5 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az utóbbi egy esztendőben az üzemanyagok, illetve a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal nőttek - adta hírül a KSH.

Az októberi gyorsulás várható volt ugyan, ám az üteme meglepte a piaci elemzőket, a prognoszták ugyanis jellemezően 6,0-6,3 százalék közötti októberi adatra számított, a szeptemberi 5,5 százalék után.

Ilyen magas szinten legutóbb kilenc éve, 2012 szeptemberében járt a pénzromlás a magyar gazdaságban, akkor 6,6 százalékos értéket mért a statisztika.

A részletes adatok szerint 2020. októberhez viszonyítva:

Az élelmiszerek ára 5,2, ezen belül az étolajé 30,4, a margariné 18,8, a liszté 12,5, a munkahelyi étkezésé 10,1, a baromfihúsé 9,3, a péksüteményeké 8,4, a kenyéré 8,1, a büféáruké és az éttermi étkezésé egyaránt 7,9 százalékkal emelkedett.

A járműüzemanyagok ára 30,7 százalékkal ugrott meg. A lakásjavító és -karbantartó cikkeké 13,9 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,3, ezen belül a dohányáruk 17,6 százalékkal drágultak.

A tartós fogyasztási cikkekért 5,4, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 12,7, a szobabútorokért 12,5, az ékszerekért 10,8, az új személygépkocsikért 6,9 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások díja 3,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 13,8, a járműjavítás és -karbantartás 8,4 százalékkal került többe.

Az utóbbi egy hónapban, 2021. szeptemberhez viszonyítva:

A fogyasztói árak átlagosan 1,1 százalékkal nőttek.

Az élelmiszerek ára 0,7, idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) nélkül számítva átlagosan 1,1 százalékkal lett magasabb.

Az élelmiszereken belül a liszt 6,9, a száraztészta 3,6, a kenyér és a kávé egyaránt 3,1, a csokoládé, kakaó 2,9, a margarin 2,6, a cukor 2,4, a sajt 2,1, a tojás 1,5, a péksütemények 1,3 százalékkal többe, az idényáras élelmiszerek 2,0 százalékkal kevesebbe kerültek.

A jármű üzemanyagok ára 7,3 százalékkal nőtt.

A szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek ára 1,5 százalékkal emelkedett.

A tartós fogyasztási cikkek 0,7, ezen belül a használt személygépkocsik 1,8, a konyha- és egyéb bútorok 1,1 százalékkal drágultak.

Így az idei első tíz hónapban, azaz 2021. január–októberben a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,6 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 4,2 százalékkal emelkedtek.

Mi a helyzet a nyugdíjasokkal?

A nyugdíjasoknak egyelőre nincs miért aggódniuk, mivel a napokba érkező kiegészítő nyugdíjemelés magasabb lett a kötelezőnél. Az ugyanis az idei első nyolchavi infláció, valamint a már végrehajtott nyugdíjemelés (3,6 százalék) különbözetéből kell alapvetően levezetni.

Mivel idén augusztusban az első nyolchavi infláció 4,3 százalék lett, ennek alapján arra lehetett számítani, hogy kompenzáció 0,7 százalékpont lesz. Ehhez képest a kormány által eldöntött pótlólagos nyugdíjemelés jóval magasabb, 1,2 százalék lett, így a kormány 4,8 százalékos idei éves inflációig kompenzálta a nyugdíjasokat.

Októberben pedig átlagosan 2 százaléknál járt az idei tízhavi átlagosa nyugdíjas infláció. Ha pedig az év utolsó hónapja 7 százalékos vagy kissé magasabb nyugdíjas pénzromlást hoz (márpedig erre jelenleg minden esély megvan), akkor az éves átlag éppen eléri a 4,8 százalékos kormányzati prognózist – azaz a pénzügyi tárca látszólagos októberi pesszimizmusa teljesen indokoltnak bizonyul utólag.

Forrás: KSH/napi.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.