Nyugdíjasok! Hahó! Itt a kánaán!

Megtörtént a bejelentés: az 1,8 százalék után a nyugdíjasoknak jövőre jön az 1,6 százalék...
 
 

Nyugdíjasok! Hahó! Itt a kánaán!

Megtörtént a bejelentés: az 1,8 százalék után a nyugdíjasoknak jövőre jön az 1,6 százalék...
 
 
 
 
 

Nyugdíjasok! Hahó! Itt a kánaán!

Megtörtént a bejelentés: az 1,8 százalék után a nyugdíjasoknak jövőre jön az 1,6 százalék...

Kedves nyugdíjas társadalom! Értékeljétek azt a nemes és nagyvonalú gesztust, ami már most megmutatja, hogy jövőre is jól fogunk járni – pontosabban megint a nyugdíjasok lesznek az inflációkövető nyugdíjemelések nyertesei. Megint lesz egy felelős államtitkár, aki az állami médiákban több példányban kihangsúlyozza; hogy a rezsi csökkentés hatásai, valamint az alacsony benzin árak, legfőbb nyertesei 2016-ban újra a nyugdíjasok lesznek.

De vannak ennek a nagyvonalú gesztusnak előzményei is. Az ORIGO 2006.01.20. cikkét idézve: „Orbán Viktor szerint a 14. havi nyugdíj is lehetővé válhat a Fidesz járulékcsökkentési programja révén. A Fidesz elnöke erről Egerben beszélt….. A pártelnök szerint, 600 ezer új munkahely jöhetne létre, ha a járulékcsökkentés eredményeképpen minden családi vállalkozó akár csak eggyel több embert tudna foglalkoztatni. Az új munkahelyek létrehozása és az aktív keresők számának a növekedése nyomán 2006 és 2010 között a 14. havi nyugdíjat is be lehet vezetni- mondta Orbán Viktor.” Azt is kifejtette, ezeknek az intézkedéseknek a bevezetéséhez módosítani kell az alkotmányt, de ehhez a nagy álomnak, a kétharmados többségű parlamentnek kell megvalósulnia.

Van kétharmad, volt alkotmánymódosítás, de a nyugdíjakat illetően már öt éve nincs semmi változás. Illetve egy fontos momentum azért van. Egyre több szó esik a fenntarthatatlan nyugdíjkasszáról. Ami nem túl jó fénybe helyezi a jelenlegi nyugdíjas társadalmat, mert mi vagyunk a bűnösek azért, hogy a jövő nyugdíjasaiktól elvesszük a megérdemelt pihenés lehetőségét. Összességében nincs 13. de a bűvös 14. havi is régen elveszett és még legyen bűntudatunk is.

A bűntudat árnyékában már könnyebb elfogadtatni a „megtisztelő” 1,6 százalékot (és még lehet ettől a jövőben lejjebb is). Jó ez azért, mert csak a magyar társadalom egyharmadát érintő kérdésről van szó. Jó ez, mert ebben is hamarosan, a balkáni országok közzé sodródunk. Jó ez, mert ha egy vezetőnk elmegy egy idősekkel foglalkozó konferenciára büszkélkedhet a minimál nyugdíj, vagy az átlagnyugdíj magyarországi összegével. (Szlovákia 300 euró, 405 euró, Szlovénia 410 euró, 600 euró felett van)

A jelenlegi nyugdíjas társadalom ebben a folyamatban a gyors, és kíméletlen elszegényedésre számíthat. A nyugdíjemelés mértéke alatta van az átlag béremelésnek, de még a minimál béremelésnek is.

Erről a folyamatról jó lenne megtudni Selmeczi Gabriella véleményét, aki a NYUGDÍJASOK EGÉSZSÉGÉÉRT ÉS NYUGDÍJUK REÁLÉRTÉKÉNEK MEGŐRZÉSÉÉRT FELELŐS KORMÁNYBIZTOS. Mégis mi a véleménye a nyugdíjak alakulásáról? Mit tett eddig a nyugdíjasokért? Találkozott –e már valaha, a karcagi polgári nyugdíjasok egyesületének képviselőin kívül, más nyugdíjasokkal?

Az idősek megbecsülését jelzi az is ahogy az elmúlt napokban a központi média, az Idősek Világnapjáról valahogy elfelejtett megemlékezni. Az október 4-i Állatok Világnapja több figyelmet és publicitást kapott, mint az Idősek Világnapja. Talán ez is jól mutatja a kormány által sugallt társadalmi elismertség sorrendjét.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.