Játék, taktika, verseny

Az Európai Sporthét alkalmából szeptember 26-án szenior korúaknak Bakonyi Tízpróba néven rendeztek sportnapot Veszprémben.
 
 

Játék, taktika, verseny

Az Európai Sporthét alkalmából szeptember 26-án szenior korúaknak Bakonyi Tízpróba néven rendeztek sportnapot Veszprémben.
 
 
 
 
 

Játék, taktika, verseny

Az Európai Sporthét alkalmából szeptember 26-án szenior korúaknak Bakonyi Tízpróba néven rendeztek sportnapot Veszprémben.

A Magyar Nyugdíjasok Szövetsége ez év júliusában kapott egy felkérő levelet a Magyar Szabadidősport Szövetségtől, amit Czene Attila elnök és dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár írt alá. A két vezető a levelében kérte az nyugdíjas szövetség elnökét a következőkre: „örömmel vennénk, ha a nyugdíjas klubok maguk is aktívan részt vennének az Európai Sporthét népszerűsítésében, tagjaik részére akár saját esemény szervezésével is.”

Ennek a felkérésnek tett eleget a Veszprém megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége, amikor az Európai Sporthéthez kapcsolódva meghirdette a Bakonyi Tízpróbát.

Az országosan meghirdetett vetélkedésre 16 egyesület és klub nevezett csapatokat. Az első alkalommal megrendezésre került sportnapra végül négy megyéből érkeztek csapatok. A verseny helyszíne a Veszprémi Helyőrségi sportpálya volt, ahol nagyon szép és kulturált környezet várta a megmérettetésre jelentkezőket.

A játékos vetélkedő megnyitásaként Zentai László ezredes, mint a vendéglátó alakulat parancsnoka köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, hogy nagy örömmel tett eleget a felkérésnek és biztosította a rendezvénynek a helyszínt. „Önök az én példaképeim” mondta a parancsnok, mert mindig csodáltam azokat az idős embereket, akik idős koruk ellenére is vállalják a sportos életet, és a játékos megmérettetést.

A csapat tagjainak 10 állomáshelyen kellett játékos feladatokat megoldaniuk. Volt darts, karika dobás, dupla labda akasztás, nyugdíjas golf, kézigránát célba dobás, kiskapura rúgás, szlalom a talicskával, kiskapura ütés, pentaque célra dobás, kosárlabda.

A csapatok tagjai női és férfi kategóriába sorolva, két korosztályban mérték össze tudásukat és sok esetben a szerencséjüket. Több esetben ugyanis a szerencse is segítette a szenior korú versenyzőket. A szervezők a taktikai megfontolásra késztették a csapatokat azzal, hogy az előírt feladat végrehajtását követően lehetővé tettek egy úgynevezett Joker vállalást. A Joker feladatról a versenyző a saját képességeinek ismeretében dönthetett. A Joker sikeres teljesítése plusz pontokat jelentett, míg sikertelenség estén pontlevonást eredményezett.

A jó hangulathoz nagymértékben hozzájárult az, hogy az előző napok időjárása teljes fordulatot vett és ezen a napon nagyon kellemes idő várta a sportolókat. A nap legnagyobb sikere és egyben legvitatottabb játéka a talicska szlalom volt, amit a szervezők megnehezítettek egy részeg szemüveggel is. A játékban nagyot segített az, hogy ha valaki pontos „vezetési” instrukciókat tudott adni a pályán lévő társának, ami egyébként megengedett volt.

De ezen a napon nem a győzelem, hanem a játék, a mozgás és a jó hangulat volt a fontos.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.