Ima a hősökért

Közös imádsággal emlékeztek meg május 18-án, Balatonfűzfőn a háborúkban elhunytakról és a családtagjaikról.
 
 

Ima a hősökért

Közös imádsággal emlékeztek meg május 18-án, Balatonfűzfőn a háborúkban elhunytakról és a családtagjaikról.
 
 
 
 
 

Ima a hősökért

Közös imádsággal emlékeztek meg május 18-án, Balatonfűzfőn a háborúkban elhunytakról és a családtagjaikról.

A misét a Jézus Szíve parókia mellett lévő templom romnál Szécsi Ferenc kisegítő tábori lelkész celebrálta. Hősök Napi megemlékező beszédében elmondta, hogy a két világégés érzékenyen érintette a magyar népet. Nincs olyan magyar család, amelyben közvetve, vagy közvetlenül ne lenne a háborúnak legalább egy áldozata. Ezért kell állandóan égnie a megemlékezés mécseseinek, hogy a magyar hőseink emléke ne merüljön a feledés homályába.

De mit is jelent hősnek lenni? – tette fel a kérdést Ferenc atya. Az egyik felfogás szerint benne lenni egy különleges percben, amit emberként tudunk megélni. Azok a katonák, akik ott voltak a háború lövészárkaiban azt a percet élték meg, amit elvárt tőlük a haza és a lelkiismeretük. Hazafiként élték át a háború teljes borzalmát és poklát.

Vannak, akik napjainkban is ezeket a perceket élik meg a családjuktól távol külföldön, vagy éppen a határon szolgálva. A ma katonái lelkileg tisztában vannak annak a feladatnak a fontosságával, amit az országban élők elvárnak tőlük.

A megemlékezés második részében a résztvevők a templom falán elhelyezett emléktáblánál hajtottak fejet a két világháború és 1956. áldozatai előtt.

Hebling Zsolt polgármester arra emlékeztette az ünnepségen résztvevőket, hogy a magyar katonák közül nagyon sokan nyugszanak idegen földben, névtelen sírokban. Hiába várta őket haza a szerető családjuk és a barátaik. Ezeknek a katonáknak a hazaszeretete tettekben nyilvánult meg. Akikről tudunk, azoknak a neveit az utókor kőbe vésette, így tisztelgünk az emlékük előtt azért, hogy a szabadságunkért az életüket áldozták.

dr. Földváry Gábor, a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy amikor 1917-ben elrendelték a hősökről történő megemlékezést nem sejtették, hogy mit hoz a 20. század történelme. Két pusztító háború nagyon sok áldozatot követelt a magyar néptől.

Ezekben a napokban olyan emberekre emlékezünk, akiknek mindennél fontosabb volt a haza védelme. Ezért fontos az utókor számára az, hogy megadják a nekik kijáró tiszteletet és fejet hajtsanak a hősök emléke előtt.

Az ünnepi megemlékezéseket követően a résztvevők a templom falánál elhelyezték a kegyelet virágait.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.