A hősökre emlékeztek

A Don-kanyarnál történt nemzeti tragédiára emlékeztek január 12-én Balatonfűzfőn, a Jézus Szíve Plébániatemplomban.
 
 

A hősökre emlékeztek

A Don-kanyarnál történt nemzeti tragédiára emlékeztek január 12-én Balatonfűzfőn, a Jézus Szíve Plébániatemplomban.
 
 
 
 
 

A hősökre emlékeztek

A Don-kanyarnál történt nemzeti tragédiára emlékeztek január 12-én Balatonfűzfőn, a Jézus Szíve Plébániatemplomban.

Veszprémben lévő katonai alakulatok képviselői és civilek közösen emlékeztek meg a doni áttörés 73. évfordulójáról. Az ünnepség szentmisével kezdődött, ahol a Don – kanyarban elesett katonák lelki üdvéért mondtak imát.

Szécsi Ferenc plébános, kisegítő tábori lelkész a példabeszédében hangsúlyozta, hogy azok a katonák, akik a lövészárkokban a hazáért az életüket áldozták, hősök voltak. Olyan emberek, akik szerették a békét és ennek a védelmében fogtak fegyvert. A béke „isteni ajándék”, de hogy ezt megkapjuk, azért tenni is kell és ezek a katonák itt nagyon sokat tettek. A béke érdekében az ember számára legértékesebbet, életüket áldozták fel.

A szentmisét követő megemlékezés a templom kertben, a plébánia falán elhelyezett emléktábláknál folytatódott. Itt Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke mondott ünnepi beszédet.

A tábornok a Don-kanyarban történteket a magyarság tragédiájának nevezte, ami az áldozatok számában Mohácsot is felülmúlta. Magyarország a nagyhatalmak ütközési pontjában helyezkedik el és ennek hátrányait minden történelmi korban megszenvedtük.

Az I. világháborút lezáró Trianoni diktátum következményeinek felszámolását az ország vezetése egy másik nagyhatalomtól remélte. Az akkori Németország nagyhatalmi törekvése ezért a magyaroknak kapóra jött, mert ebben láttak esélyt arra, hogy a békediktátum által elvesztett területeit visszaszerezheti. A németek megadták azt, amire az ország vágyott, de ennek az árát meg kellett fizetnünk.

A vesztes moszkvai csata után, egy teljes hadsereg kiküldését követelték, ami egyben az ország hadba lépését jelentette a Szovjetunió ellen. A kormány nem tudta megtagadni a németek kérését. A 2. Magyar Hadsereg 9 gyalogos és 1 páncélos hadosztályból állt. A csapatok frontra történő szállítása 1942. áprilisában kezdődött el. Ekkor 207 ezer magyar katona és több mint 50 ezer munkaszolgálatos került ki a Don-kanyarhoz. A katonák fegyverzete és felkészültsége nem volt elegendő ahhoz, hogy az állásaikat a jobb technikai felszereltséggel rendelkező szovjet csapatokkal szemben sikerrel tudják megvédeni. A Don-kanyarban közel 150 ezer magyar katona temetője lett, azoké, akik a kötelezettségüket akarták teljesíteni.

Tisztelettel hajtsunk ezért fejet az elesett hősök előtt, emlékezzünk meg arról az áldozatról, amit a katonáink a hazáért tettek. Annál, ami a Don-kanyarnál történt csak egy lehet szörnyűbb, ha elfelejtjük őket – hangsúlyozta beszéde végén Sáfár Albert dandártábornok.

Az ünnepség végén, a jelenlévő katonai és önkormányzati vezetők, valamint a civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el a templom falán elhelyezett emléktáblánál.

Az ünnepség a Szózat eléneklésével, valamint takarodó hangjaival zárult.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.