Közös tervezésben a lakótelepen élőkkel

A Veszprém – Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program kapcsán a Jutas lakótelepen élők közvetlen bevonásával a közösségi életet segítő fejlesztések indulnak.
 
 

Közös tervezésben a lakótelepen élőkkel

A Veszprém – Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program kapcsán a Jutas lakótelepen élők közvetlen bevonásával a közösségi életet segítő fejlesztések indulnak.
 
 
 
 
 

Közös tervezésben a lakótelepen élőkkel

A Veszprém – Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program kapcsán a Jutas lakótelepen élők közvetlen bevonásával a közösségi életet segítő fejlesztések indulnak.

Az online, valamint a személyes találkozásokra szervezett közösségi tervezés május 17-én indulhat el. Ennek célja az, hogy a Jutas lakótelepen megvalósuló infrastrukturális beruházásokat a lakótelepen élők megszólításával szeretné a Veszprém-Balaton 2023 Zrt kialakítani. Első körben egy futópálya és gyalogos útvonal épülhet meg, ami a városrész közlekedésének egy új, eddig hiányzó eleme és az elképzelések szerint nagyban hozzájárulhat az ott élő közösségek életminőségének javulásához.

A programot bejelentő sajtótájékoztatón Navracsics Tibor, a VEB 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos azt hangsúlyozta, hogy a kultúra a közösségekről a közösségekhez szól azért, hogy az évek alatt kialakult közösségek még jobban összekovácsolódhassanak.

Ennek a folyamatnak a fontos állomása a városrészben május 17-ével a induló közösségi tervezési program. Ennek a véleménykutatásnak az a célja, hogy az érintettek maguk fogalmazzák meg azt, hogy milyen jövőképet képzelnek el a közösségük számára és egyben aktívan részt vehetnek a közvetlen környezetük alakításában.

A kormánybiztos elmondta, hogy a Jutas lakótelep együtt fejlődött a várossal és napjainkra már ötven éves történelmi hagyományokkal rendelkezik. Az évtizedek alatt közösségek alakultak ki, akik vállalják a múltjukat és a leghitelesebben tudják megfogalmazni a jövőt illető elképzeléseiket. Most azt szeretnének elérni, hogy ezek a vélemények kerüljenek összegyűjtésre, mert ezek megvalósítása segítheti a meglévő közösségek további megerősítését. Alakuljanak ki új kötődési pontok a város és az itt lévő közösségek között, hogy az itt élő emberek a jövőben még öntudatosabb és büszkébb veszprémi polgárokká váljanak.

Porga Gyula polgármester azt hangsúlyozta, hogy az EKF kapcsán a kultúra ápolása mellett előtérbe helyezik a közösségeket fejlesztő egyéb programokat is. Ehhez viszont szükség van a meglévő környezet fejlesztésére, hogy minél jobb minőségben tudják az itt élők a közterületeiket használni. Ezért nélkülözhetetlen a közösségi tervezés, mert közös egyetértés segítheti elő a fejlesztések sikerét. Fontos ez azért is, mert ezek a beruházások 2023 után is itt maradnak és az így létrehozott létesítményekkel a városnak tovább kell élnie.

Huszti László VEB 2023 EKF program projektmenedzsere elmondta, hogy a Jutasi úti lakótelepen egy hosszanti, a teljes városrész területét átfogó, önmagába záródó futópálya és gyalogos útvonal megépítését tervezi a zrt. A 3500 méteres gyűrű által körülvett térben kültéri sporteszközök, játékok, padok, asztalok láncolatát alakítják ki, amely mentén új közterek, a szabadidő hasznos eltöltésére alkalmas területek jönnek létre.

A futópálya érintené a Barátság-, a Táborállás, valamint a többi meglévő parkot. Az érintett területeken a futópályához kapcsolható funkciók fejlesztésével lenne bővíthető a szabadidős tevékenység. Erről akarják kikérni most az itt élők véleményét. Tudni szeretnének azt, hogy mit szeretnének a környezetükben látni és mit nem, mi az, amit értékként kezelnének? Ezekből a véleményekből állna össze az a végleges terv, amit letehetnek a kivitelezők elé.

Végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy 2021. május 17. és július 5. között van meg a lehetőség arra, hogy a lakók részt vegyenek a tervezésben, akár online, akár offline módon. Lesznek napok, amikor az önkénteseik megjelennek a parkokban, ahol ,a kérdőívek kitöltésével lehet az egyéni véleményeket elmondani. A közösségi tervezésről, annak lépéseiről és ütemezéséről további információ a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. weboldalán és facebook oldalán érhető el.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.