Emberek lehetnek veszélyben

Hangos pengeváltást hozott a Veszprém Megyei Jogú Város májusi közgyűlésén egy ellenzékiek által feltett egyszerűnek tűnő kérdés.
 
 

Emberek lehetnek veszélyben

Hangos pengeváltást hozott a Veszprém Megyei Jogú Város májusi közgyűlésén egy ellenzékiek által feltett egyszerűnek tűnő kérdés.
 
 
 
 
 

Emberek lehetnek veszélyben

Hangos pengeváltást hozott a Veszprém Megyei Jogú Város májusi közgyűlésén egy ellenzékiek által feltett egyszerűnek tűnő kérdés.

Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője újra visszatért a már több esetben felvetett problémára, az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás királyszentistváni hulladékkezelő sorsával kapcsolatos kérdésre.

Czaun Jánostól, mint a társulás elnökétől a következőt szerette volna megtudni:

Mikor zárják be a hulladékkezelőt, hol fogják biztosítani a lakossági szemét további elhelyezését és ez milyen kihatással lehet a szemétdíjak alakulására.

Meglepetés nem történt és a mai politikai kultúrától elvárható módon kapott választ a képviselő a kérdéseire. Czaun János visszanyúlt 2006 előtti időkre és a terület kiválasztást az előző vezetés korrupció gyanús, elsietett és a megvásárlását anyagilag nagyon rossz döntéseként értékelte.

A problémák másik okaként jelölte meg azt, hogy amikor átvette az alpolgármesteri hivatalt az üggyel kapcsolatosan az előző alpolgármestertől semmilyen – „egy darab papírt sem vettem át!”

A vitába érintettség okán Hartmann Ferenc, az MSZP önkormányzati képviselője is bekapcsolódott, felszólította Czaun Jánost, hogy a korrupcióra tett kijelentését vonja vissza és az ügy kapcsán több olyan konkrét tényre hivatkozott, ami cáfolta az elnök által elmondottakat.

A képviselői válasz elgondolkodtató egyrészt azért, mert - ez a reagálás nagyon jól elvitte a figyelmet a lényegről! Arról a három kérdésről, ami az ellenzéki képviselő feltett. Ezekre a sokakat érintő kérdésekre természetesen most sem kaptunk kielégítő választ.

Másrészt – jó lenne már annak egy határt szabni, hogy meddig illik olyanoknak visszamutogatni, akik vezetőként maguk is érintettek egy ügyben.

Bár Czaun János megnyilvánulása meglehetősen öngól azért, mert hogy lehet egy ilyen fontos területet úgy átvenni, hogy az illetékes szakágak vezetőitől nem kér be tájékoztatást. Márpedig az ügy akkoriban nagy sajtónyilvánosságot látott kérdés volt, amit az ellenzékben lévő Fidesz minden részletében hevesen támadott.

Amennyiben meg korrupciót gyanított, hivatalból miért nem tett akkor feljelentést?

A Czaun János végül a szokásához híven – hasonlóan egy vezető politikushoz – egy népi bölcselettel – szerencsére nem dakota mondással - zárta le maga részéről a vitát: „Akinek vaj van a fején, ne álljon a napra!”

A mai politikai környezetben többek meglátása lehet, hogy ezt az intelmet ebben a nagy hőségében jó ha az országunkban sokan megfogadják. Mert van bőven vaj a fejeken és megolvadva az veszélyes lehet!

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.