Vissza az iskolákat és az önrendelkezést

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselői kiálltak az iskolák önkormányzati fenntartásba történő visszaállítása mellett.
 
 

Vissza az iskolákat és az önrendelkezést

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselői kiálltak az iskolák önkormányzati fenntartásba történő visszaállítása mellett.
 
 
 
 
 

Vissza az iskolákat és az önrendelkezést

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselői kiálltak az iskolák önkormányzati fenntartásba történő visszaállítása mellett.

Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció képviselője szerint a helyi társadalomban, a közösségek önrendelkezési joga a demokrácia alapvető pillére. A kormány közoktatással kapcsolatos átalakításának döntései ezt semmibe veszik. Elfogadhatatlan, hogy a kormány az önkormányzatok és az iskola-közösségek érdekeit figyelmen kívül hagyva minden előzetes érdemi konzultáció nélkül államosítani kívánja az iskolákat.

- Nem a kettős működtetésű rendszer - állami fenntartás, önkormányzati működtetés – hanem az állami KLIK irányításával működő közoktatás bukott meg - hangsúlyozta az önkormányzati képviselő.

Katanics Sándor szerint, a kormány tudatosan alulfinanszírozza a rendszert, a szükséges beruházások, fejlesztések elmaradtak, sok esetben még a rezsiszámlákat sem fizették ki. A tervezett teljes államosítással a települések elvesztenének minden lehetőséget a helyi közoktatási érdekek érvényesítésére és a saját tulajdonukkal való gazdálkodásra.

Az ellenzék elvárja a kormánytól, hogy az oktatás sokszínűségének biztosítása érdekében tartsa tiszteletben a helyi közösségek önrendelkezési jogát. Mondjon le a teljes körű államosítás tervéről. Teremtse meg a jogi lehetőséget arra, hogy az önkormányzatok iskolafenntartó és működtető szerepet vállalhassanak. Adja vissza az igazgatók kinevezésének jogát a helyi közösségeknek, az érintettekkel - önkormányzatokkal, pedagógusokkal, szülőkkel, diákokkal – érdemi partneri együttműködést alakítson ki.

A képviselő kiemelte: „Veszprém okkal büszke iskolavárosi hagyományaira. Erre alapozva, a hatékonyabb oktatásszervezés érdekében az SZMSZ 27. §. (1) bekezdése alapján, (Gerstmár Ferenc április javaslatát megerősítve) azt indítványozzuk, hogy a veszprémi önkormányzat igényelje vissza az illetékességi területén, saját tulajdonában működő köznevelési intézmények fenntartási, működtetési jogát.”

Hartmann Ferenc az MSZP önkormányzati képviselője bejelentette, kezdeményezik, hogy a Veszprémi konzultáció sürgősen egészüljön ki egy ezerfős (reprezentatív) közvélemény kutatásnak az oktatási rendszer átalakítására vonatkozó kérdéseivel. Ez tartalmazza annak megítélését, hogy az emberek az önkormányzati, vagy az állami rendszerű oktatás színvonalát ítélik meg jobbnak? Mennyire tartják fontosnak, hogy az oktatási intézmények vezetőit azok az önkormányzatok nevezzék ki, ahol működnek? Egyetértenek-e azzal, ha az állam az önkormányzati tulajdonú iskolaépületeket is elvenné a helyi közösségektől?

Az ellenzéki képviselők kérdést nyújtanak be a polgármesterhez, amelyben arra várnak választ, hogy mekkora az értéke az oktatási intézményeket magában foglaló ingatlan együttesnek.

- A város jelene és jövője a veszprémiek közös felelőssége – fogalmazott a polgármestert idézve Hartmann Ferenc. Ezzel egyetértenek, de szerintük nincs jövő és önkormányzatiság saját iskolák nélkül.

[p]- A polgármester mandátumát a választópolgároktól kapta, így nincs más lehetősége, mint a veszprémiek képviselete. Vissza a veszprémi iskolákat, vissza az önkormányzati autonómiát – fejezte be beszédét Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.