Bemutatkozott a VEB 2023 EKF

EKF vezetők pénteken, a Kossuth utcai nagyszínpad kerekasztal beszélgetésén nyilvánosan beszéltek Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázat kezdetéről, a programépítés éveiről, és a 2023-ban várható hazai és nemzetközi érdekességekről, látványosságokról
 
 

Bemutatkozott a VEB 2023 EKF

EKF vezetők pénteken, a Kossuth utcai nagyszínpad kerekasztal beszélgetésén nyilvánosan beszéltek Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázat kezdetéről, a programépítés éveiről, és a 2023-ban várható hazai és nemzetközi érdekességekről, látványosságokról
 
 
 
 
 

Bemutatkozott a VEB 2023 EKF

EKF vezetők pénteken, a Kossuth utcai nagyszínpad kerekasztal beszélgetésén nyilvánosan beszéltek Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázat kezdetéről, a programépítés éveiről, és a 2023-ban várható hazai és nemzetközi érdekességekről, látványosságokról

A színpadon Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter, Porga Gyula Veszprém, megyei jogú város polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, valamint Mike Friderika programfejlesztési igazgatója folytatott beszélgetést az programsorozat helyzetéről, a beszélgetés moderátora Kiss Ramóna volt.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy ez a tervezés már nagyon régen elkezdődött. Személyesen kísérte figyelemmel az Európa Kulturális Fővárosainak az eseményeit, hatásait és az eredmények adták azt a meggyőződését, hogy ezt a városban is meg kell csinálni. Már a kezdetektől azt látta, hogy ez nem egy turisztikai esemény, hanem egy olyan lehetőség ahol a közösségeknek kell kitalálniuk magukat, ezért ez egy közösséget, és egyben a város építését segítő program.

Amikor megjelent a 2023-as kiírás, a már meglévő tíz fős szakmai csapat mellé megszólították a városban élőket, valamint azt a 116 önkormányzatot, akik az első felkérés követően csatlakoztak a programhoz. Úgy gondolták, hogy csak akkor lehetnek sikeresek, ha nem csak veszprémiként vesznek részt ebben a megmérettetésben, hanem viszik magunkkal a környékükben élőket is. „Mert együtt vagyunk erősek, kiegészülve a Balatonnal, Bakonnyal” –hangsúlyozta Porga Gyula.

Navracsics Tibor azt emelte ki, hogy a pályázat elbírálói hangsúlyozták, hogy nagyon nagy értéket képviselt az, hogy ez a pályázat nem csak a városról szólt, hanem arról a környezetről is, amelynek nagyon sok kulturális és természeti értéke van. Az hogy Veszprém elnyerte Európa Kulturális Főváros címet nemzetközileg is nagy jelentőséggel bír, mert Európában ezt a címet már számon tarják.

A politikus kiemelte, az Európai Unió egyik alapeszméje az, hogy most a tagállamok együttműködése fontos, ezt a jövőben közösségé válás fogja felváltani. Sok minden elválaszt ugyan egymástól minket - nyelv, tájegység, vallás – de ennél sokkal több van a mélyben, ami össze is köt, az egyik ilyen a kultúra sokszínűsége. Az EKF létrehozásának egyik célja az volt, hogy megtalálni azokat a közös kulturális értékeket, ami a különböző országok népeit a jövőben jobban összekötheti.

Elmondható az, hogy Magyarországon a Balaton - Bakony térsége az, ami a legtöbb európai értéket tudja felmutatni a táj szépségétől az emberek tudásán keresztül, műveltségükig. Ezer szállal kötődünk Európához és egyben Magyarországhoz.

Ezért van jelentősége annak, hogy a 100 nap múlva, január 21-én és 22-én, a Himnusz megszületésének 200. évfordulójához és a magyar kultúra napjához kapcsolódva ünnepeljük a programév indulását. Nincs szebb szimbóluma a magyarság és Európa összetartozásának, mint a Himnuszunk és a Magyar Kultúra Napja, ahol megtudjuk mutatni, hogy mi magyarok itt vagyunk Európában.

Markovits Alíz elmondta, hogy az elmúlt három év azzal telt, hogy felkészítették Veszprémet és a pályázatban résztvevő településeket a megnövekedett figyelemre és a programok megtartására. Elsősorban a kulturális intézményekre koncentráltak, hogy képesek legyenek fogadni a külföldi vendégeket és minőségi programokat tudjanak biztosítani.

Fontos hangsúlyozni, hogy az EKF cím viselése nem csupán az év során megrendezett programok sokaságáról szól, sokkal inkább olyan hosszú távon fenntartható folyamatok elindításáról és megerősítéséről, amelyek a 2023-as éven messze túlmutatnak.

Mike Friderika elmondta, amikor a program összeállításáról beszélünk, nem egy zárt csoportot kell elképzelnünk. Már szó volt róla 116 településsel dolgoztak együtt és alakítottak ki több mint 200 program csomagot, amelyben jelentős szerepet játszottak a térségben található és közművelődéssel foglalkozó szakemberek, alkotó közösségek és civilek. Az elmúlt három év folyamatos párbeszéddel telt el, próbáltak megszólítani mindenkit. Nagyon sok országos és nemzetközi szervezettel tudták felvenni a kapcsolatot, akik szerepet vállaltak a programok lebonyolításában.

A város és a régió életét felpezsdítő programokat és projekteket - a műfaji csoportosításon túl - klaszterekbe sorolták, melyek az új kulturális-kreatív régió legfontosabb törekvéseit foglalják keretbe, és amelyeket beszédes fantázianevekkel láttak el. A 9 klaszter - TeszVeszprém, Zene/Város, Élő régió, Törékeny Balaton, Rendhagyó, Hidak, Tükörkép, Jövő idő és Ünnep - több száz, saját, és partnereik által szervezett programot vagy programsorozatot foglal magában, melyekkel a céljuk nem kevesebb, mint a művészet és a kultúra eszközével választ találni olyan kihívásokra, mint a települések újból élettel és közösséggel történő megtöltése.

A programokkal kapcsolatban mindig friss információk találhatók a Web: http://veszprembalaton2023.hu/ és https://helloveb.hu/ Facebook: https://www.facebook.com/VeszpremBalaton2023/

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.