Újra kétharmada van a Fidesznek

A hivatalos végeredményre még várni kell, de a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a Fidesz-KDNP a harmadik alkalommal is nagy fölénnyel nyert.
 
 

Újra kétharmada van a Fidesznek

A hivatalos végeredményre még várni kell, de a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a Fidesz-KDNP a harmadik alkalommal is nagy fölénnyel nyert.
 
 
 
 
 

Újra kétharmada van a Fidesznek

A hivatalos végeredményre még várni kell, de a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a Fidesz-KDNP a harmadik alkalommal is nagy fölénnyel nyert.

A végső eredmények ismerete nélkül is bizonyos látszik, hogy a Fidesz a vasárnapi parlamenti választáson harmadszor is megszerezte a kétharmados többséget. Biztosnak látszik a 133 mandátum, ami ahhoz szükséges hogy kétharmada legyen. Kevés az esélye annak, hogy a külföldön leadott szavazatokkal, illetve az átjelentkezők voksaival talán még ezt elveszítheti.

A Veszprém megyei 1-es választókerületben Ovádi Péter (Fidesz)24900 szavazattal nyerte a választást. Kész Zoltán független képviselő 15.551, míg Dr. Varga-Damm Andrea (Jobbik) 6670 szavazatot szerzett.

A Fidesz az április 8-i választáson a leadott szavazatok 48,8 százalékát szerezte meg, ez öt százalékponttal több, mint 2014-ben. A nagy szavazati szám hozta azt, hogy összességében több mint 2,4 millióan szavaztak Orbán Viktor pártjára, tehát a bizonytalan szavazók közül is többen szavaztak a Fideszre.

A kormánypárt a 106-ból 91 egyéni mandátumot már megszerzett. Vidéken tarolt, jól működtek az átrajzolt szavazókörzetek. Vidéken Pécs és Szeged egy-egy körzetét, illetve Dunaújvárost leszámítva az összes egyéni mandátumot megszerezte.

A Jobbik gyakorlatilag megismételte a négy évvel ezelőtti, 20 százalékos eredményét, ami összességében jelentős kudarc a párt számára, mert a várt erősödésnek a néppártosodás ellenére nyoma sincs. A remélt győzelmek helyett az egyéni körzetet is csak egyet nyert a párt. Azt sem a pártelnök, Vona Gábor, Gyöngyösön, hanem Dunaújvárosban, egy hagyományosan inkább baloldali körzetben nyerték. Vona Gábor pártelnök a kudarcot beismerve lemondott az elnöki tisztségéről.

A baloldal számára ez a választás újabb kudarcot hozott, ami beláthatatlan következménnyel lehet a pártok további szervezettségére.

Az MSZP-Párbeszéd 12,3 százalékon végzett, a számok alapján egy jelentős támogatói tábort vesztett el és szavaztak a szimpatizánsai más irányba. A baloldal csak a fővárosban ért el értékelhető eredményt, ott a 18-ból 12 körzetet nyert meg. De ez az eredmény is kevés volt ahhoz, hogy a Fidesz kétharmados győzelmét megakadályozhassa. A kudarc miatt az MSZP teljes vezetése benyújtotta a lemondását

A Demokratikus Koalíció a várakozáson alul szerepelt és épphogy átlépte az ötszázalékos küszöböt és a választási eredmény alapján közel sincs 500 ezer fős választói tábora ennek a pártnak.

Az LMP 7 százalékos eredménye azt mutatja, hogy nagyon messze voltak a kormányváltó álmoktól. De nehezen magyarázható meg a jövőben az, hogy miért tartottak ki makacsul az elképzeléseik mellett és ma már látható, hogy az LMP-s visszalépésekkel az összes budapesti körzetet a baloldal megnyerhette volna. Az LMP alelnöke Hadházy Ákos is lemondott.

Új pártként a Momentum fele annyi szavazatot kapott, mint amennyi az ötszázalékos küszöb átlépéséhez kellett volna.

Az Együtt az elért eredményével ott van a kamupártok között, és a párt megszűnés szélére került, mivel az 1 százalék alatti eredménye miatt még a 150 milliós kampánytámogatást is vissza kell fizetnie. Egy egyéni képviselője azért Szabó Szabolcs személyében, aki legyőzte Németh szilárdot, azért lesz a parlamentben.

Veszprém megyében is a kormányzópárt képviselői nyertek és az előzetes prognózisokkal ellentétben nagy meglepetést okozott az 1. számú választókerületben Kész Zoltán független képviselő veresége.

Orbán Viktor a választási eredmények birtokában egyelőre nem beszélt a kétharmadról, csak azt hirdette ki, hogy pártja nagy győzelmet aratott és külön köszönetet mondott a határon túli magyarok támogatásáért.(forrás 24.hu)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.