Parázs vita Veszprém költségvetéséről

A veszprémi önkormányzat kétórás vita után elfogadta költségvetését.
 
 

Parázs vita Veszprém költségvetéséről

A veszprémi önkormányzat kétórás vita után elfogadta költségvetését.
 
 
 
 
 

Parázs vita Veszprém költségvetéséről

A veszprémi önkormányzat kétórás vita után elfogadta költségvetését.

Porga Gyula polgármester szerint a kormány az önkormányzatok nehézségein segít azzal, hogy átvállalja adósságaikat. Az új önkormányzati törvény előírásai miait települések nem kerülhetnek finanszírozhatatlan körülmények közé. A polgármester szerint az önként vállalt feladatok adnak arcot a városnak biztosítva Veszprém arculatának megerősítését, lehetővé téva zat, hogy a város újra a megyei jogú városok élmezőnyébe tartozzon. A megújulás költségvetése nem a túlélésre, hanem a fejlsztésekre is kiterjed. Új progamok, fejlesztések indulhatnak. Az állam 4,7 milliárd forintot vállalt át a város adósságállományából. Ez annak az elismerése, hogy Veszprém az elmólt években eredményesen gazdálkodott.

Hartmann Ferenc (MSZP) szerint a 2013-as évi nem a megújulás költségvetése, hanem a jogosítványaitól, eszközeitől megfosztott önkormányzat költségvetése lesz. A 2013-as évnek legnagyobb vesztesei önkormányzatok lesznek. A városvezetés büszkén hangoztatja, hogy nincs szükség működési hitelre, csak azt hallgatja el, hogy ezt jogszabály már nem is engedne felvenni. Mindeközben a városbenrosban jelentős létszámleépítésre kell számítani az önkormányzati átszervezések miatt. Veszprémiként örül a kormányzati adósság-átvállalásnak, de nem gondolja, hogy azt a város gazdálkodási sikerei miatt értek el. Ez a városvezetés és országgyűlési képviselők lobbiképessége miatt lett mejdnem maximális. Nem mind arany ami fényik, mondta a képviselő, mert az elmúlt időszakban a városvezetés újabb százmilliós, milliárdos terheket vállalt a Hangvillára 1,4 milliárdos kötelezettség, a Balaton Volán veszteségmegtérítése majd félmilliárd. Az értékesíteni kívánt ingatlanok az enyészetés, miközben áron alul értékesített vagy éppen ajándékozni kíván ingatlanokat a fidszes többség. Ez a költségvetés bizonyos értelemben lehet ugyan a megújulás költségvetése, de semmiképpen sem a stabilitás és kiszámíthatóság költségvetése – mint ahogy próbálják kommunikálni.

Gerstmár Ferenc (LMP) szerint Veszprém egyhelyben topog, olykor visszalép a múltba. Felesleges betonfalak és aluljárók épültek, büszkén építjük a szocializmus városképét szemben a nyugati trendekkel. Az önkormányzat ingatlanvagyonának jelentős részét kiárusítja, a balatoni korona nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem épültek bérlakások. A kiemelt fesztiválok és művészeti társulatok támogatása csökkent, a szabadidő- és diáksportok támogatása másfélmillió forintra szűkül. Nem a múlt hibás mintáit kellene másolni hanem új Veszprémet kellene építeni.

Czaun János (Fidesz-KDNP) szerint végre olyan országgyűlési képviselői vannk Veszprémnek, akik nem csak az észt osztják, hanem tesznek is valamit a városért. A lecsupaszított költségvetés világos, a feladatokra koncentrál. Legnagyobb értéke, hogy a tavalyi adósságállományt nem növeli. A tulajdonosi bizottság elnökeként elmondta, hogy ingatlanértékesítésből 550 millió forintot szeretne beszedni az önkormányzat.

Strenner Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az idei év jóval könnyeb lesz mint a korábbiak. A méltányossági ellátások körét nem szűkítették. A gyermek-felügyeleti ellátás kikerült a kötelező feladatok közül, de a város továbbra is hozzájárul ehhez. A város kapott két nagy kulturális intézményt is. Ez a költségvetést valóban a megújulás költségvetése lehet.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) a bizonytalanság költségvetésének nevezte a tervezetet. Az adósság nem szűnik meg, csak átalakul államadóssággá. A sorok között kivehető, hogy 1,2 milliárdos hiány található a bevételi és kiadási oldal között, amit hitelből kíván fedezni a város. A hitelek kezelése fokozza az önkormányzat kiszolgáltatottságát. A városi költségvetést a családihoz hasonlítva elmondta: ha a család nehéz helyzetbe kerül, nem a szórakozás és a szépítkezés a legfontosabb.

Siklódi Levente (Fidesz-KDNP) szerint olyan kort élünk, amikor meg kell tudni újulni. Veszprém képes erre, meg tud felelni a kihívásoknak. Azt majd az idő dönti el, hogy a tervezett út jó irányba vezet-e, a képviselő azonban hisz benne, hogy igen. A kiadások 25 százaléka fejlesztésre fordítódik, ez fontos lépés, tenni kell a fejlődésért.

Nagy Piroska (független) elmondta, a legfontosabb változás, hogy az önkormányzatok nem vehetnek igénybe működési hiteleket. Összességében a költségvetés a jogszabályoknak megfelel.

Katanics Sándornak (DK) a költségvetésről szóló eklőzetes tudósításokat olvasva a Men In Black című film emlékezet-kitörlő stroboszkópjai jutottak eszébe, azonban előbb-utóbb szembesülni kell a tényekkel és a számokkal. Barátságtalannak tartja Mihalovics Péter kijelentését, hogy aki nem támogatja a költségvetést, az a haladás és fejlődés ellen szavaz. Az intézmények kikerültek a városi kezelésből, de kényszer szülte működtetési kötelezettsége van. Az állam által most átvállalt adósságállomány nagy részét 2006 után a fideszes többségű önkormányzat halmozta fel.

Halmay György (Fidesz-KDNP) biztos abban, hogy az ISZSZ és a VKSZ szakemberei kellő színvonalon látják majd el a feladatukat. Termézetesnek tartja, hogy a nagy rendszerátalakítás közben akadnak kisebb zökkenők, de biztos abban, hogy a pedagógusok és az említett cégek megoldják ezeket.

Mihalovics Péter országgyűlési-, önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) szerint Veszprém adósságállományának döntő többsége az előző kormányzat ideje alatt halmozódott fel. Az önkormányzatoknak mindig alkalmazkodniuk kellett a központi költségvetéshez. 2006-ban az MSZP-SZDSZ kormány a hazugságbeszéd kiszivárgása okán elvesztette az önkormányzatok nagy részét. A kormány büntetésként a feladatok nagy részét az önkormányzatokra tolta, miközben a forrásokat folyamatosan csökkentette. Visszautasította Gerstmár Ferenc megjegyzését, miszerint az önkormányzati többség a szocializmust kívánja építeni. Ez a költségvetés, mint mondta, lehetővé teszi azt, hogy Veszprém javítsa pozícióját a megyei jogú városok közötti versenytben.

Némedi Lajos alpolgármester tájékoztatást adott arról, hogy az érdekegyeztető fórum megállapodott a közalkalmazottak cafetéria-juttatásáról. Felhívta a figyelmet arra, nem folytatható az eddigi gyakorlat, nem élhetünk hitelből. Eismerően szólt az önkormányzatnak nyújtott kormányzati segítségről

Hartmann Ferenc szerint tudatos félremagyarázás az amit Mihalovics Péter művelt és nem volt elegáns sem. Az önkormányzat alávetettsége nem a kormányzati adóddágátvállalásból következik, hanem az európai értelemben vett autonómia szinte teljes elvesztéséről. A város adósságállományának növekedését lehet, hogy az előző kormány okozta, de a fideszes városvezetés pedig fokozta. Halogatták a problémák megoldását,ez vezetett az eladósodáshoz.

Gerstmár Ferenc szerint a Fideszes képviselők hozzászólásaiból a mindenható államba vetett hit süt, az önkormányzatokat a kormány végrehajtóinak képzelik el.

Brányi Mária alpolgármester szerint a költségvetésből biztosítja azt, hogy Veszprém méltóvá váljon a megyei jogú szerephez. Aképviselők pedig ne frázisokkal dobálózzanak, hanem valódi súlyához mérten kezeljék a megvalósult fejlesztéseket, beruházásokat, mint például a Simonyi iskola átépítését, a Dózsa iskola rekonstrukcióját vagy a Séd-völgy megújulását. Ne nevezzük ezeket luxusberuházásoknak! Azoknak a településeknek van jövője, amelyek képesek értékeket teremteni, perspektívát mutatni.

Katanics Sándor szerint Brányi Mária indirekt módon jelezte a kritikák jogosságát. Senki nem bántotta az alpolgármester által jelzett beruházásokat, a kritikák más beruházásokhoz: a belvárosi körforgalom alatti aluljáróhoz, a Papp-gödör árokká szélesítéséhez, a Hangvillához érkeztek.

Mihalovics Péter elmondta, nem vezérelte rossz szándék előző felszólalásakor. Úgy érzi, Katanics képviselő úr túl sok filmet néz, főleg összeesküvés-elméletekkel kapcsolatban. Megerősítette korábbi kijelentését, miszerint aki nem támogatja a költségvetést, az nemet mond a fejlődésre.

A fideszes többség és Nagy Piroska szavazatával 14-en támogatták a költségvetést, a többi ellenzéki képviselő nemmel szavazott.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.