A leukémiás gyerekeknek százezreket, a konzervatív folyóiratnak 30 milliót küldött az MVM

A félév alatt 166 millió forintos szétosztó Magyar Villamos Művek érdekes célokra küldött pénzt- írja a nepszava.hu.
 
 

A leukémiás gyerekeknek százezreket, a konzervatív folyóiratnak 30 milliót küldött az MVM

A félév alatt 166 millió forintos szétosztó Magyar Villamos Művek érdekes célokra küldött pénzt- írja a nepszava.hu.
 
 
 
 
 

A leukémiás gyerekeknek százezreket, a konzervatív folyóiratnak 30 milliót küldött az MVM

A félév alatt 166 millió forintos szétosztó Magyar Villamos Művek érdekes célokra küldött pénzt- írja a nepszava.hu.

Polgármestert választanak Andocson vasárnap – ez a címe a legutóbbi hírnek a Tisztességes Választásért Alapítvány honlapján. Március 4-én tették közzé, azóta nem frissült a rovat, a 72 lájkot begyűjtő Facebook-oldalon 2015 óta nincs újdonság. Ennek fényében meglepő, hogy a Magyar Villamos Művek – a 24.hu közérdekű adatigénylése nyomán megküldött dokumentum szerint – 20 millió forint támogatást adott az idén a szervezetnek.

Ez a gáláns lépés annak fényében még furcsább, hogy a civil szervezet legutóbbi – nyilvánosan elérhető – beszámolója szerint 2017-ben összesen 200 ezer forint bevételt könyvelhetett el, eredménye pedig 6 ezer forint volt. Igaz, a múlt évben voltak változások a vezetésben, hiszen a kuratóriumi elnök Klinghammer István korábbi felsőoktatási államtitkár, ELTE-rektor lett, ám a 2018-as beszámolókat még nem kellett közzétenni.

Az alapítványnak – a saját honlapján megjelent, nyelvi bravúrokkal színezett szöveg szerint – alapküldetése a választásokhoz kapcsolódó jogi ismeretek minél szélesebb körben történő interpretálása, a figyelem felhívása a visszaélések megelőzéséért.

A másik fontos feladat a „tisztességes választás üzenetének kiterjesztése a hétköznapi élet szinte minden területére”, hiszen „az emberek az életük minden pillanatában választás előtt állnak, elméleti, és gyakorlati joguk megválasztani a lakóhelyüket, az élelmiszert, amit fogyasztunk az iskolát, ahová a gyermekeinket beíratják. (…) Ezekhez a választási pillanatokhoz azonban sokaknak segítség kell.”

A lap megkereste az alapítványt, hogy az MVM pénzéből milyen módon szolgálja majd e célokat, ám a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

E humanista programot már 2009 óta igyekszik megvalósítani az alapítvány: a kuratórium elnöke akkor az azóta elhunyt egykori kommunista politikus, Pozsgay Imre volt. Az alapítók között ott volt az immár élen álló Klinghammer, valamint a jelenleg is KDNP-s képviselő, Vejkey Imre.

A hírekbe akkor került be a szervezet, amikor a Nemzeti Választási Bizottság tagjává választották Lugossy-Sági Krisztinát, aki a Magyar Narancs cikke szerint az alapítvány titkára volt. Innen egyenes az út egy kormányközeli labirintusba – írja a hírportál. Az alapítvány ugyanis a Csalogány u. 12., I. emelet 3. szám alá van bejegyezve. Éppen oda, ahol a Magyar Narancs cikke szerint valóságos céggyűjtőhely működik.

A Csalogány utcai épület ad otthont – több más kulturális piacon mozgó vállalkozás mellett – a kormánypárti kultúrharcban ismertté vált Szakács Árpád cégeinek. A lap szerint a bonyolult háló egyik kulcsszereplője Horváth-Lugossy Gábor József, akit Kásler Miklós miniszter a 800 millió forintból alapított Magyarságkutató Intézet vezetőjének nevezett ki.

A szövevényes cégháló otthona a lakás, amely ezek szerint tisztességes választás a közpénz tízmillióinak. Amelyekből bőven kapott a Kommentár Alapítvány is. Az MVM-lista élén áll 30 millióval ugyanis a szervezet, amely kiadja a Békés Márton Terror Háza kutatási igazgató „felelős szerkesztette” Kommentár folyóiratot, és minden évben megrendezi a jobboldal nyári „szellemi fesztiválját”, a Tranzitot.

A 30 milliós támogatás azért is érdekes, mert a több karitatív szervezetet segítő MVM a rákbetegségen átesett gyermekek rehabilitációjának támogatására például csak 350 ezer forintot küldött a Tölösi Péter Alapítványnak.

A lap megjegyzi, az első hat hónapban összesen 166 millió forintot „eltámogató” MVM kétmillió forintot szán a Visítástól Vígadásig című nemesgörzsönyi böllérfesztiválra, 200 ezret pedig az orosházi birkózók támogatására. Forrás nepszava.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.