Információval a szervezett parkolásért

Veszprém város, valamint a VEB 2023 EKF vezetői, Veszprém város komplex parkolási-, forgalomirányítási és információs rendszerének kiépítése – címmel tartottak kedden tájékoztatót a Hangvillában.
 
 

Információval a szervezett parkolásért

Veszprém város, valamint a VEB 2023 EKF vezetői, Veszprém város komplex parkolási-, forgalomirányítási és információs rendszerének kiépítése – címmel tartottak kedden tájékoztatót a Hangvillában.
 
 
 
 
 

Információval a szervezett parkolásért

Veszprém város, valamint a VEB 2023 EKF vezetői, Veszprém város komplex parkolási-, forgalomirányítási és információs rendszerének kiépítése – címmel tartottak kedden tájékoztatót a Hangvillában.

A tájékoztató bevezetőjében Porga Gyula polgármester elmondta, hogy az emberek életminőségének fejlődéséhez elengedhetetlenül hozzátartozik a személygépkocsik számának növekedése. A változás viszont magával hozza azt, hogy a városi közlekedés és az ehhez kapcsolódó parkolási szolgáltatás egyre nagyobb nehézséggel jár.

A város önkormányzata 2017-ben fogadta el a fenntartható mobilitási tervét, a SUMP –ot. Ez a stratégia figyelembe vette a gazdasági fejlődést és a környezeti elvárásokat, szakított a régi szakági szemlélettel, komplex módon vette figyelembe a városi közlekedés minden alrendszerét és ezekre alapozva kerültek megfogalmazásra a fejlesztés lehetőségei.

A polgármester kiemelte, hogy a közösségi közlekedés az új buszok rendszerbe állításával nagyot fejlődött. A városon belüli parkolás esetében viszont úgy látják, hogy az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokban jelentős lemaradások vannak. A belvárosba érkező gépjárművek 15 százaléka parkolóhelyet keres, és sok esetben eredménytelenül. Ugyanakkor ezek a gépjárművek feleslegesen terhelik a belváros forgalmát. Ezen a helyzeten segíthet az új parkolási informatikai rendszer.

A tervek szerint ezt erősítheti az, hogy a város három parkolóház megépítésével, valamint új felszíni megoldásokkal 2023-ra több, mint ezerrel növeli a parkoló helyek számát. A felszíni bővítések közül említést érdemel az, hogy a volt Bútorgyár területén 95, az egykori Szikvíz parkolóban 130 új, parkolásra alkalmas hely kerül kialakításra.

Mészáros Zoltán, a VEB 2023 EKF főtanácsadója egyetértett abban, hogy van egy pont a városok életében, ahol fizikailag már képtelenség a parkolóhelyek számának növelése. Ebben az esetben érdemes más irányba is gondolkodni. Erre kell számítani Veszprém esetében, amikor a kiemelt fesztiválokra, rendezvényekre érkezők száma adott időszakban jelentősen megnőhet. A parkolás megoldatlansága nagymértékben ronthat a vendégek programot értékelő hangulatán.

A helyzeten javíthat az a rendszer, ami megmutatja az ide érkezőknek azt, hogy a városban hol lehet parkolni, merre vannak szabad parkolóhelyek. Az EKF örömmel fogadta ezt a fejlesztést ezért partnerként csatlakozott a város beruházásához, mert ez 2023. év után is fenntartható lesz, és hasznos szolgáltatása lehet a városnak.

Temesvári Balázs, VKSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy város parkolóhelyeit egy kamerarendszer segítségével figyelik, amelyben 25 helyen 50 kamera került telepítésre. Ez a rendszer a parkolás helyzetéről nagyon pontos és gyors információkat ad a központnak, és ez az aktuális információ ezt követően tájékoztatás formájában a város több pontján megjelenik. A városba érkezők ezt az információt azonnal megkapják és lehetőségük lesz megválasztani azt a helyet, ahol parkolni tudnak. A rendszer már október elsejétől működik, de a parkolási helyeket mutató kijelzők csak január elsejétől fognak információt szolgáltatni.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a rendszert kiszolgáló program adatkezelést nem végez, ezzel nem sértik meg a egyének magánéleti jogait. A monitorok csak az autók darabszámát figyelik, ezért a parkolás kezdetét és a végét hivatottak rögzíteni.

Dobos Attila, a rendszer üzemeltetője megerősítette azt, hogy szabályozott adatfeldolgozásról van szó, ami nem teszi lehetővé a személyes adatok rögzítését. A központban félpercenként frissítik az adatokat, ezért a parkolási helyekről meglehetősen friss információik lesznek. A rendszert egészíti ki az a 5 helyszínre telepíthető kamera, amelyeket különleges esetekben tudnak alkalmazni a parkolás biztosításához. A rendszer képes figyelemmel kísérni a mozgáskorlátozottak parkolóinak helyzetét is és erről külön tájékoztatást adnak.

Tervbe van véve az, hogy később valamelyik telefonos információs rendszerbe csatlakozva már a városba érkezés előtt legyen lehetőség arra, hogy az ide érkező vendégek tájékoztatást kapjanak az üres parkoló helyekről.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.