Átadták a körforgalmi csomópontot

Veszprémben hétfőn délután hivatalosan is átadásra került a város csomópontjában megépült új körforgalmi rendszer és az ehhez kapcsolódó aluljáró.
 
 

Átadták a körforgalmi csomópontot

Veszprémben hétfőn délután hivatalosan is átadásra került a város csomópontjában megépült új körforgalmi rendszer és az ehhez kapcsolódó aluljáró.
 
 
 
 
 

Átadták a körforgalmi csomópontot

Veszprémben hétfőn délután hivatalosan is átadásra került a város csomópontjában megépült új körforgalmi rendszer és az ehhez kapcsolódó aluljáró.

A Kossuth Lajos Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatóján Porga Gyula, Veszprém város polgármestere elmondta, kevesen tudják azt, hogy a körforgalom megépítése és a völgyhíd rekonstrukciója egy pályázat alatt futott. A körforgalom építése egy látványos beruházás, amíg a völgyhíd felújítása kevésbé látványos, de nagyon hasznos célt, egy jelentős ipari műemlék megmentését szolgálta. A hídon olyan beavatkozások történtek, amelyekkel ennek a fontos, az 1938-ban átadott közúti objektumnak az „életét hosszabbították” meg. Megerősítették a tartószerkezetét, kicserélték a pályaburkolat szigetelését, tömítették a csatlakozási hézagokat.

A polgármester a továbbiakban elmondta, a körforgalom megépítése annak a koncepciónak az első állomását képezi, ami a város közlekedés fejlesztését irányozza elő. Veszprém város úthálózata – folytatta a polgármester – a nyolcvanas évek forgalmához lett kialakítva. Napjainkra a személygépkocsik száma jelentősen megnőtt és a jelenlegi úthálózat képtelen kiszolgálni ezt a meg növekedett forgalmat. A jelenleg átadásra kerülő körforgalomnál tapasztalható az, hogy szinte folyamatossá vált a gépjárművek csomóponton történő áthaladása. Ezért kell gondolkodnia a város vezetésének a további közúti fejlesztéseken. Ennek a következő állomása az almádi úton történő fejlesztés, valamint a kórház előtti körforgalom megépítése lehet. A tervezett fejlesztéseknek még nincsenek meg a finanszirozási alapjai, de az előttük álló években igyekeznek ezt előteremteni.

Holcinger László, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (KDRFÜ) ügyvezető igazgatója, beszédében kiemelte, a város önkormányzata a két beruházásának a megvalósításához közel négyszáz millió forint pályázati támogatást nyert el és ez az összköltség hatvanhat százaléka. A körforgalom átadásával Veszprémben egy fontos csomópont vált közlekedési szempontból biztonságossá. Fontos tudni azt, hogy az ügynökségnél elkövetkezendő két évben még jelentős összeg, közel két ezermilliárd forint van a közlekedés fejlesztésre.

Dr. Töreki Sándor dandártábornok, rendőrfőkapitány üdvözölte a körforgalom megépítését. Meggyőződése, hogy a csomópont ezzel az átalakítással biztonságosabbá és a forgalom szempontjából gyorsabbá vált. Ezt megelőzően a biztonság fokozása érdekében sok mindennel, a lámpák mellett kamerák felszerelésével is próbálkoztak. A továbbiakban a tábornok elmondta, örömmel veszik tudomásul azt is, hogy a városban ezek a fejlesztések tovább folytatódnak. A jövőben segíthetik a gyors és a kulturált városi közlekedés kialakulását és azt, hogy minél kevesebb feladatuk legyen a helyszínelőknek.

A mozgáskorlátozottak egyesületének nevében Müllerné Végh Beáta köszönte meg a város tervezőinek, hogy az aluljárók megépítésekor gondoltak mozgássérültekre, valamint a babakocsit toló kismamákra is. Támogatottjaik az aluljáró akadálytalan használatával nagy lehetőséget kaptak a város mindennapi életébe történő bekapcsolódásra.

A hivatalos megnyitást jelképező nemzetiszínű szalagot a polgármester, a rendőrfőkapitány, a KDRFÜ ügyvezető igazgatója és a mozgás korlátozottak képviselője vágta el.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.