A képviselők nagyszabású helyreállítási csomagot várnak, és a Koronavírus Szolidaritási Alap felállítását kérik

Az EP a gazdaság támogatására a járvány után nagyszabású helyreállítási csomagot kér, amelyben az uniós költségvetés által garantált helyreállítási kötvényeknek szerepelniük kell.
 
 

A képviselők nagyszabású helyreállítási csomagot várnak, és a Koronavírus Szolidaritási Alap felállítását kérik

Az EP a gazdaság támogatására a járvány után nagyszabású helyreállítási csomagot kér, amelyben az uniós költségvetés által garantált helyreállítási kötvényeknek szerepelniük kell.
 
 
 
 
 

A képviselők nagyszabású helyreállítási csomagot várnak, és a Koronavírus Szolidaritási Alap felállítását kérik

Az EP a gazdaság támogatására a járvány után nagyszabású helyreállítási csomagot kér, amelyben az uniós költségvetés által garantált helyreállítási kötvényeknek szerepelniük kell.

A Parlament a pénteken elfogadott állásfoglalásában üdvözli az Unió pénzügyi intézkedéseit és a járvány miatt folyósított likviditási támogatást. A már meglévő eszközökön túl azonban az Uniónak nagyszabású helyreállítási és újjáépítési csomagra is szüksége van, amelyet egy megnövelt hosszú távú költségvetésből (MFF), a meglévő uniós alapokból és pénzügyi eszközökkel, valamint az uniós költségvetés által garantált „helyreállítási kötvényekből” kellene finanszírozni, vélik a képviselők.

A gazdaságélénkítő és helyreállító csomagnak az európai zöld megállapodásra és a digitális átállásra támaszkodva kell új lendületet adnia a gazdaságnak. A válságra adott válasznak nem kell kiterjednie a közös adósságkibocsátásra, de a jövőbeli beruházásokra kell irányulnia, hangsúlyozzák a képviselők.

Uniós Koronavírus Szolidaritási Alap

A képviselők egy állandó európai munkanélküliségi viszontbiztosítási rendszer és egy legalább 50 milliárd eurós ún. Koronavírus Szolidaritási Alap felállítását kérik. Az alap a tagállamok egészségügy terén tett erőfeszítéséhez járulna hozzá kölcsönök biztosításával, a válságot követően pedig finanszírozná az egészségügyi rendszerek ellenállóbbá tételét és azt, hogy azok a leginkább rászorulókról is célzottan gondoskodjanak.

Szélesebb uniós hatáskör a határokon átnyúló egészségügyi veszély esetére

A Parlament szerint a koronavírus járvánnyal szemben elengedhetetlen a közös uniós fellépés. Az Európai Uniónak megerősödve kell kikerülnie a válságból, ezzel egyidejűleg azonban nagyobb hatáskört kellene adni az intézményeinek arra, hogy cselekedhessenek a következő, határokon átnyúló egészségügyi veszély esetén. Így késlekedés nélkül megszületnének az európai szintű válaszlépések, a készleteket pedig - legyen szó arcmaszkokról, lélegeztetőgépekről, gyógyszerekről vagy pénzügyi segítségről - oda irányíthatnák, ahol leginkább szükség van rájuk.

A képviselők támogatják az Európai Bizottságot abban a törekvésében, hogy fokozza a kulcsfontosságú termékek - gyógyszerek, gyógyszerösszetevők, orvostechnikai eszközök, berendezések és anyagok - Unión belüli gyártását. Az Unió így felkészültebben várhatná a következő globális válságot.

A határokat nyitva kell tartani az alapvető árucikkek számára

A képviselők ragaszkodnak hozzá, hogy az Unión belül a gyógyszerek és védelmi eszközök, az élelmiszer és az alapvető árucikkek szállítása céljából végig nyitva kell tartani a határokat. Az Unió egységes piaca „közös boldogulásunk és jólétünk forrása” és a Covid19-járványra adandó közös és folyamatos válasz kulcsa, hangsúlyozzák.

A Parlament egy európai egészségügyi reagálási mechanizmus létrehozását is szorgalmazza, amellyel hatékonyabban lehetne válaszolni bármely jövőbeli egészségügyi vagy higiéniai válságra. A közös felszerelés-, anyag- és gyógyszerkészletek gyorsan mobilizálhatók lennének az életmentésre. A képviselők a védőoltásért folyó gyors kutatás támogatására is további uniós forrást kérnek.

Összeegyeztetett feloldási stratégiára van szükség

A képviselők hangsúlyozzák, hogy a kijárási korlátozások megszüntetését követően közös, összehangolt uniós lépésekre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzuk a vírus ismételt felbukkanását. A Parlament kéri a tagállamokat, hogy közösen alakítsák ki a karantén és egyéb veszélyhelyzeti intézkedések feloldásának feltételrendszerét. A képviselők felkérik az Európai Bizottságot, hogy terjesszen be egy hatékony korlátozásfeloldási stratégiát, amely széles körű tesztelést is magába foglal, és kiterjed arra, hogy a lehető legtöbb európai hozzájuthasson az egyéni védőeszközökhöz.

Jogállamiság a Covid19-sújtotta Európában: Magyarország, Lengyelország

A Parlament az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek tartja a magyar kormány azon lépéseit, hogy a magyarországi szükségállapotot időkorlát nélkül hosszabbította meg, határozatlan időre rendeletekkel kormányoz, és meggyengítette a magyar Országgyűlés rendkívüli felügyeleti hatáskörét. A képviselők a transznemű és interszexuális személyek jogai elleni magyarországi támadásokat is elítélik.

A Parlament törvénytelennek tartja a lengyel kormány döntését a választási törvények megváltoztatásáról, és az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek nevezi, hogy a lengyel kormány a járvány közepén készül elnökválasztást tartani.

A képviselők felkérik az Európai Bizottságot, hogy sürgősen mérje fel, hogy a veszélyhelyzetben hozott intézkedések összhangban állnak-e az uniós szerződésekkel, és szükség esetén a súlyos és tartós jogsértés kezelésére használja ki az összes rendelkezésre álló uniós eszközt, beleértve akár a költségvetési eszközöket is.

A Parlament a Tanácstól azt várja, hogy ismét tűzze napirendre a Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban lévő, a 7. cikk szerinti eljárással kapcsolatos vitát és eljárásokat.

Európai információforrás öntsön tiszta vizet a pohárba

A Parlament állásfoglalása végezetül hangsúlyozza, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás súlyos közegészségügyi problémát jelent. Az Uniónak ezért létre kellene hoznia egy európai információs csatornát, amely biztosítaná, hogy minden európai pontos és ellenőrzött információhoz juthasson. A képviselők a közösségimédia-vállalatokat is felkérik, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás és gyűlöletbeszéd megállítása érdekében.

Az állásfoglalást 395 szavazattal, 171 ellenszavazat és 128 tartózkodás mellett fogadták el.

Forrás: Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.