A színház megmarad a hagyományainál

Kedden meghirdette 2019/2020-as kőszínházi évadját a Pannon Várszínház, amelyben a bizonytalanságok ellenére vállalják az öt új bemutatót.
 
 

A színház megmarad a hagyományainál

Kedden meghirdette 2019/2020-as kőszínházi évadját a Pannon Várszínház, amelyben a bizonytalanságok ellenére vállalják az öt új bemutatót.
 
 
 
 
 

A színház megmarad a hagyományainál

Kedden meghirdette 2019/2020-as kőszínházi évadját a Pannon Várszínház, amelyben a bizonytalanságok ellenére vállalják az öt új bemutatót.

Vándorfi László, a színház igazgatója bevezetőjében elmondta, hogy jelenleg a színházi élet gyökeres átalakulása megy végbe. A TAO megszűnését követően egy teljesen más finanszírozási rendszer körvonalazódik, amelynek lényege még nem látható. Jelenleg az bizonyos, hogy a Pannont a magán színházak kategóriájába sorolták be. Ennek a besorolásnak a hatásai a színházra nézve még kiszámíthatatlanok.

A társulat az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is a színházi sikerre és a nézőszám növelésére törekszik, aminek ma már nem lehet könnyen megfelelni. A magyarországi színházak jövőjével kapcsolatban szinte mindennap történik valami, ami befolyásolhatja a társulatok további fennmaradását.

Az igazgató a továbbiakban elmondta, hogy a bizonytalanságok ellenére a Pannon Várszínház az addigi gyakorlatnak megfelelően öt előadást tartalmazó színházi bérletsorozatot hirdet meg. Ebből az első elő-bemutatóként már a nyáron vizsgázni fog a nézők előtt.

A sikert illetően a műsor struktúrájukban már évek óta sok a kockázat. Ez lesz az első darabnál is, amelyben nagyon sok új arc jelenik meg. Nagyon sok fiatal színész kap lehetőséget a Hair - című darabban, hogy a közönségnek megmutathassa magát. Ez a darab nagyon sok jól éneklő és jól táncoló fiatal színészt követel. Több mint harmincan lesznek a színpadon és egy-két főtől eltekintve mindenki 30 év alatt van. A fiatalok zöme először lesz a Pannon Várszínház csapatában, ezért ez egy olyan jelentőségű előadás, ami valósan megméri a társulat teljesítőképességét.

A darab egy kevésbé ismert magyar fordításban kerül színre, ami sok tekintetben azonos az eredeti színpadi változattal és nem a film változatot helyezi előtérbe. Mondanivalójában egy olyan generációt mutat be, akik keresik a helyüket az országukban és a világban, de felveti az etnikumok és a kultúrák egymáshoz viszonyulásának kérdését is.

A darab végén van egy meglepetés, egy csavar, amit követően láthatjuk, hogy ez az egész nem egy elvont dologról, hanem a mi kis világunkról is szól. A darab színpadra vitelében a Pannon Színház kizárólagos egyedüli jogot kapott.

A második bemutató a Kőműves Kelemen – című kiváló magyar rock ballada lesz. A ballada, mint sajátos balkáni és közép-európai műfaj jelenik meg a színpadon. Ebben a darabban is egy fiatal csapat kap lehetőséget arra, hogy teremtsenek egy új civilizációt, a jelképes várral építsék fel a jövőjüket. Ennek konfliktusát járja körül a színdarab. 13 kőműves beszéli és táncolja végig az előadást és beszélik meg a problémákat egymással.

Szelle Dávid az idei évadban, mint rendező két darabban is bemutatkozik. Az élet csodaszép – című darab egy magyarországi ősbemutató lesz. A darab érdekessége az, hogy ezt Amerikában szinte minden karácsonykor játsszák valamelyik csatornán. A fiatal férfi élete mélypontjára kerül, a kiútnak csak az öngyilkosságot látja. Ekkor megjelenik egy másodosztályú arkangyal aki bemutatja a férfinak, hogy milyen lenne az élet nélküle. A darab a küzdésről, a sors adta nehézségek leküzdéséről szól. A darabban 33 karakter nevében szólal meg három színész, ami a színészek számára egy nagy kihívást jelent.

A másik Molnár Ferenc: A doktor úr- című vígjátékát úgy szeretnének színpadra állítani, hogy a darabban ne a századvég hangulata legyen a meghatározó. Megmarad a Molnár Ferencre jellemző nyelvezet, ami matematikai pontossággal adja a szereplők szájába a mondanivalót, de a történetet mai környezetbe ágyazzák be. Így még közelebb lehet kerülni napjaink problémáihoz és ezzel a darab minden korosztály számára érthetővé válhat.

Az igazgató szerint a Pannon Várszínház másik nagy vállalkozása, a William Shakespeare: Hamlet – című tragédiájának a bemutatója lesz. A darab mondanivalója hihetetlenül mély tartalmakkal bír és nem az élet könnyű oldalát mutatja be.

A mű értékes mondanivalójára szeretnének a figyelmet felkelteni azzal, hogy mai modern felfogásban, a mai kor díszleteivel viszik a darabot színpadra. A darab nyelvezetében az Arany János fordítása világszínvonalú, de a Nádasdy Kálmán tíz évvel ezelőtti fordítása közelebb van a mai nyelv struktúrájához. Még nem eldöntött melyiket használják majd a darab színrevitelében. Az igazgató azt szeretné, hogy ezzel az előadással minden korosztályt megtudnának szólítani, hogy a Hamlet konfliktusán keresztül ráismerjenek napjaink problémáira.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.