A kozmetikázott munkanélküliség

Az Együtt politikusai szerint a napjainkban a munkanélküliség már 10 százalék felett van.
 
 

A kozmetikázott munkanélküliség

Az Együtt politikusai szerint a napjainkban a munkanélküliség már 10 százalék felett van.
 
 
 
 
 

A kozmetikázott munkanélküliség

Az Együtt politikusai szerint a napjainkban a munkanélküliség már 10 százalék felett van.

A Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben hozta nyilvánosságra legújabb munkaügyi adatait. A 444. hu mutatott rá arra a tényre, hogy valójában nem történt semmi előrelépés az itthoni munkanélküliség kezelésében.

A közmunkaprogramot vizsgáló szakértők és politikusok korábban is azt mondták, hogy a közmunka nem munkahelyteremtés. Ugyanis a közmunkára a kormány az adófizetők pénzéből mindig jelentős összegeket kénytelen költeni. Ezért az éves statisztikában is máshogyan kellene ennek szerepelnie, de ugyanez igaz a külföldön munkát vállalók nyilvántartására is.

Az elmúlt években a közmunka kérdése nagyon sok szakmai vitát váltott már ki és egy érdekes kérdés az, hogy a statisztikák meghamisításának ügye milyen politikai célokat szolgálhat.

Az utóbbi választások előtt bevezetett közmunkát lehet társadalmilag hasznosnak vagy haszontalannak tartani, de az biztos, hogy gazdaságilag elfogadható foglalkoztatásnak nem. Mivel a közmunkás nem hoz létre új, a piac által elismert értéket, hanem csak veszteséget "termel" az államkasszába. A közmunkások nem az állam vagy egy magáncég számára értékesítik munkaerejüket, hanem ezeket a munka nélkül élő személyeket az állam kényszeríti egy olyan munkaprogramba, amelyért cserébe a túlélést sem biztosító minimális juttatást kapnak.

Az Együtt a kialakult helyzetet úgy értékeli, hogy a nyilvánvaló tények ellenére a Fidesz szerepelteti a statisztikákban a közmunkásokat a többi munkavállaló között. Sajnos ezzel néha még a brüsszeli értékelőket és a felületes piaci elemzőket is meg tudják téveszteni. Miközben a hazánk pénzügyeiben járatos külföldi közgazdászok tudják pontosan: a fideszes állam meghamisítja a munkaügyi statisztikákat.

Most ugyanaz a helyzet, mint az évtized elején. A tényeges munkanélküliség nagyon magas, 10% felett van és nagyon egyenlőtlen ennek a regionális eloszlása. Ezt a helyzetet súlyosbítja az elvándorlás és külföldi munkavállalás, amelyet a mértékadó statisztikákban hazai foglalkoztatásnak mondanak.

Az Együtt politikusai szerint helyénvaló volna az, ha a Fidesz által kiadásra kerülő statisztikákban külön kezelnének a belföldi foglalkoztatottakat, a közmunkásokat és a külföldön foglalkoztatottakat.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.