31 millió forintot ülésezett el a Fidesz Hernádi Zsoltnál vendégeskedve

A nagyobbik kormánypárt a MOL-vezér két érdekeltségével is szerződést kötött szeptemberi kihelyezett frakcióülésére.
 
 

31 millió forintot ülésezett el a Fidesz Hernádi Zsoltnál vendégeskedve

A nagyobbik kormánypárt a MOL-vezér két érdekeltségével is szerződést kötött szeptemberi kihelyezett frakcióülésére.
 
 
 
 
 

31 millió forintot ülésezett el a Fidesz Hernádi Zsoltnál vendégeskedve

A nagyobbik kormánypárt a MOL-vezér két érdekeltségével is szerződést kötött szeptemberi kihelyezett frakcióülésére.

Nem döntött árcsúcsot a Fidesz szeptemberi frakcióülése, de a nagyobbik kormánypárt a nyári, extra költséges debreceni kimozdulás után így is a második legdrágább gyűlését hozta össze szeptemberben, a harmadik legdrágább összköltségét messze maga mögött hagyva.

November negyedikén kerültek fel a parlament.hu-ra a legutóbbi, szeptember 15-17 között Esztergomban megtartott, kihelyezett frakcióülés megrendezésére kötött szerződés alapadatai - pontosabban a szerződések alapadatai, mert a gyűlés tető alá hozásáért ezúttal két megállapodás is született.

Eszerint a Fidesz szolgáltatási szerződés keretében 25 334 298 forintot fizetett a Solva Property Kft.-nek, és ugyanilyen típusú szerződéssel még 6 066 408 forintot a Solva Hotel Kft.-nek,

vagyis az őszi kimozdulás összesen több mint 31 millió 400 ezer forintba került.

Két összeg, egy buksza

Ennek a pénznek pedig Hernádi Zsolt örülhetett, ugyanis mindkét szerződő cég hozzá tartozik. Mind a Solva Hotel, mind a Solva Property a Solva Magántőkealap tulajdonában van, ami a Gran Private Equity Zrt. által kezelt magántőkealap. A Gran Private Equity pedig a MOL-vezér többségi érdekeltsége.

A két cégtől egyáltalán nem függetlenül Hernádinak két luxushotelje is van Esztergomban, melyekkel korábban több cikkben is részletesen foglalkoztunk: a Grand Hotel Esztergom és a Portobello Hotel, melyek ráadásul egymás szomszédságában állnak. A Portobello-t a Solva Hotel üzemelteti, a Grand Hotelt pedig a HVG szerint az idén júniusban alapított, önkormányzati Gran Spa & Sport Kft..

A Grand Hotel Esztergom azért különleges, mert talán az első olyan luxusszálloda az országban, amely építési költségeinek jelentős részét a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által a Kisfaludy-pályázatokon kiosztott, vissza nem térítendő közpénz-milliárdok fedezték. A 2,8 milliárd forintos támogatást a két Solva-cég közül a Property kapta az MTÜ-től.

Egyébként a Grand Hotel Esztergomba Mészáros Lőrinc péksége szálítja a pékárut, ez alapján tehát valószínűleg Mészáros-kiflit ettek az őszi frakcióülés résztvevői. További érdekesség, hogy a szálló nyáron egy napon nyitott az önkormányzati élményfürdővel, és akkor már ennek örömére a hotel vendégei ingyen csobbanhattak. Az intézmények közötti kiváló együttműködés nyilván nem független attól, hogy Esztergom polgármestere Hernádi Ádám, Hernádi Zsolt unokaöccse.

A fideszes frakcióülést tehát a fenti szerződések alapján a két hotel egyikében tartották, de az is előfordulhat, hogy kiterjesztették mindkét objektumra.

Egyre drágább mulatság, egyre inkább NER-hotelekben

A cikket azzal kezdtük, hogy sokba került a szeptemberi kihelyezett frakcióülés, de azért mégsem annyiba, mint a nyári. Mint ismert, a június 16-18-ig tartó, debreceni dzsemboriért több mint 56 millió forintot fizetett a Fidesz a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft.-nek.

Ez tényleg óriási ugrás volt, mert a megelőző kihelyezett frakcióülések számlája így nézett ki:

2020. február 12-14, Balatonfüred, Czigle-Flamingó Hotel Kft., 16,4 millió forint

2019. október 16-18, Balatonalmádi, Hunguest Hotels Zrt., 13,8 millió forint

2019. február 13-15, Balatonalmádi, Hunguest Hotels Zrt., 14,1 millió forint

2018. szeptember 12-14 Velence, White Hotel Marketing Kft., 16,8 millió forint

2018. február 14-15 Visegrád, Thermal Hotel Visegrád, 9,5 millió forint

A kifizetéseket fogadó, és az üléseknek helyet biztosító cégek közül a 2019-es évet, mint látható, a Hunguest vitte el teljes egészében - ez a hotellánc Mészáros Lőrinc tulajdona.

2011-től fogva egyébként most már összesen több mint 236,5 millió forintot költött a Fidesz kihelyezett frakcióülésekre.

Forrás: mfor.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.