A kultúra fővárosa névadókat keres

Vasárnap az Óváros téri piacon mutatkozott be az a Zirci Apátság Sörmanufaktúrájában készített sör, amelyet kifejezetten az EKF kapcsán fejlesztettek ki és ezért megtalálható lesz a Veszprém-Balaton 2023 EKF programhelyszínein.
 
 

A kultúra fővárosa névadókat keres

Vasárnap az Óváros téri piacon mutatkozott be az a Zirci Apátság Sörmanufaktúrájában készített sör, amelyet kifejezetten az EKF kapcsán fejlesztettek ki és ezért megtalálható lesz a Veszprém-Balaton 2023 EKF programhelyszínein.
 
 
 
 
 

A kultúra fővárosa névadókat keres

Vasárnap az Óváros téri piacon mutatkozott be az a Zirci Apátság Sörmanufaktúrájában készített sör, amelyet kifejezetten az EKF kapcsán fejlesztettek ki és ezért megtalálható lesz a Veszprém-Balaton 2023 EKF programhelyszínein.

Markovits Alíz, a VEB 2023 vezérigazgatója elmondta, hogy a pályázat beadásakor megvalósítandó célként fogalmazták meg azt, hogy a programjaik mellett az érintett térség gasztro-kultúráját is jelenítsék meg.

Ennek egyik elengedhetetlen feltételét teljesítik azzal, hogy egy ismert partnerrel köthetnek ma együttműködési megállapodást, ahonnan hetente mintegy ezer liter sört szállíthatnak az EKF hivatalos söréből. Hangsúlyozta azt, hogy a zirci apátság történelmi hagyománya az elsődleges biztosítéka annak, hogy az EKF söre magas minőségben és megfelelő mennyiségben válhat elérhetővé a rendezvényekre érkezőknek.

Bérczi Bernát zirci apát beszédében elmondta, hogy a sörgyártás a zirci apátság falai között az 1735-ös évben indult el. A beindítását meghatározta a törökök megszállás elleni felszabadulást követő, a nyugati országokból történő betelepítések.

A borkészítés mellett az apátságban beindulhatott a sör készítése is, először csak hagyományos kézi technológiával, amit 2015-ben váltottak fel modern technológiával és eszközökkel.

Az apát kiemelte, hogy a sörkészítés a zirci kolostor falain belül alkalmazkodott a barátok életéhez, mert a sörben megjelenik a rend szelleme, a lélek és az idő nyugalma. Több mint egy hónapig érlelik a legjobb alapanyagokból készített söröket és végig nagyon vigyáznak az ital tisztaságágának megőrzésére.

A Zirci Ciszterci Apátság az egyházi hagyományok ápolása mellett nyitott a jelen kor kulturális értékei iránt is és ezért ajánlották fel az általuk készített sört a kulturális főváros hivatalos italának. A sörmanufaktúrában jelenleg az EKF hivatalos sörén kívül hatféle italt gyártanak.

Az apát hangsúlyozta, hogy az EKF hivatalos sörének olyan italt fejlesztettek ki, amely hangulatában jól illeszkedik a programok mondanivalójához, egyben az íz világában a nyárias könnyedséget képviseli, ezért minél szélesebb körben válhat elfogadottá.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően a szervezők elmondták, hogy a bemutatásra került sörnek még nincs hivatalos neve.

A névre szóló javaslatokat a szakmai zsűri június 5-ig a EKF hivatalos weboldalára várja a vállalkozó szellemű egyénektől. A döntést június 21-én délután 17.00-kor hirdetik ki a belvárosi Pekedli szatócsboltjában.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.