Elindul a Kultúrpont program

A művészeti és kreatív-ipari alkotóközösségek pályázatait várja a Veszprém–Balaton 2023 Zrt - áll a Zrt. sajtóközleményében.
 
 

Elindul a Kultúrpont program

A művészeti és kreatív-ipari alkotóközösségek pályázatait várja a Veszprém–Balaton 2023 Zrt - áll a Zrt. sajtóközleményében.
 
 
 
 
 

Elindul a Kultúrpont program

A művészeti és kreatív-ipari alkotóközösségek pályázatait várja a Veszprém–Balaton 2023 Zrt - áll a Zrt. sajtóközleményében.

Alkotóközösségek támogatására tett közzé pályázati felhívást a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. A pályázattal olyan jelentős, régiós kötődésű művészeti csoportokat és közösségi kezdeményezéseket kívánnak támogatni, akik tevékenységükkel meg tudják szólítani a helyi társadalom szélesebb rétegeit, és a művészet megtapasztalásának újszerű formáit kínálják számukra.

A program hosszútávú célja, hogy a turisztikai szezonon túl is vonzóvá tegye a régió egészét.

A Kultúrpont program a Bakony–Balaton régióban működő művészeti és kreatív-ipari alkotóközösségek fejlődését és megújulását kívánja támogatni. A most kiírt pályázatra olyan alkotóközösségek jelentkezését várja a Veszprém–Balaton Zrt., akik programkínálatukkal a művészet, a kreatív ipar és a helyi lakosság együttműködésének új modelljeit hozzák létre.

A Kultúrpont program a tömegturizmussal szemben kínál fenntartható alternatívát, és előmozdítja a régió gazdasági-turisztikai átrendeződését. Célja szerint a minőségi kultúrafogyasztás, a közösségi alkotás és együtt gondolkodás újszerű lehetőségeit teremti meg.

A most megjelenő felhívásban két külön komponensben lehet benyújtani pályázatot. A 2021 júniusától októberéig terjedő támogatási időszakra május 31-ig, a 2022-es évadra szeptember 1-től szeptember 30-ig. Az első komponensben várhatóan 3-4, a második komponensben 8-10 Kultúrpont kaphat támogatást.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program egyik alaptörekvése, hogy a Bakony–Balaton régiót új kulturális kreatív-ipari térségként helyezze el Magyarország és Európa mentális térképén. Ennek egyik eszköze az alulról építkező és önszerveződő alkotóközösségek már létező kezdeményezéseinek továbbfejlesztése, valamint fenntartható, a turisztikai szezonon túl is működőképes modelljeinek kidolgozása.

Kiemelt cél, hogy a Kultúrpont programban megvalósuló projektek a helyi közösség bevonásával teremtsenek minél különlegesebb kulturális kínálatot az érdeklődők számára.

A pályázati rendszer folyamatosan bővül, 2021 tavaszán további régiós pályázati kiírások várhatóak.

A felhívásokkal kapcsolatban online pályázati tanácsadás keretében ad segítséget Ács Orsolya, forrástermelési projektmenedzser és Nagy Krisztián kulturális projektmenedzser április 26-án 16-tól 18 óráig.

Regisztráció: https://veszprembalaton2023.hu/hu/events/beszelgessunk-az-EKF-rol

A pályázattal kapcsolatos további információ a Veszprém–Balaton 2023 honlapján érhető el.

VEB 2023 EKF Sajtó
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.