A kulturális ellátással az emberekért

A megyében lévő kulturális intézmények munkatársainak tartottak hétfőn szakmai napot Veszprémben.
 
 

A kulturális ellátással az emberekért

A megyében lévő kulturális intézmények munkatársainak tartottak hétfőn szakmai napot Veszprémben.
 
 
 
 
 

A kulturális ellátással az emberekért

A megyében lévő kulturális intézmények munkatársainak tartottak hétfőn szakmai napot Veszprémben.

A szakmai nap megbeszélésének középpontjában az 1997. évi CXL számú törvény módosításával kapcsolatos kérdések voltak. Ez a törvény szabályozza a muzeális intézmények működését, a nyilvános könyvtári ellátást és a közművelődés aktuális feladatait.

A konferencián a jogszabály megalkotásában résztvevő országos vezetők ismertették azokat a törvényi előírásokat, amelyek az intézményekben dolgozóknak, valamint a helyi önkormányzatoknak határozzák meg a közművelődés új elvárásait.

A szakmai napot Pogra Gyula polgármester nyitotta meg, a köszöntőjében hangsúlyozta hogy Veszprém mindig nagy figyelmet fordított a város kulturális értékeinek megtartására, a kulturális fejlesztések folyamatos biztosítására.

Porga szerint az önkormányzat néhány évvel ezelőtt a város kulturális életének arculatát teljesen átszabta. A régi Dimitrov művelődési ház adta lehetőségek kifulladtak,ezért új lehetőségeket és helyszíneket kellett keresni. Az új intézményi struktúrát úgy sikerült megváltoztatni, hogy nyertek két felújított művelődési intézményt. A Hangvillát a belváros kellős közepén és a VMK-t a nagy lakótelep szívében. Az átalakításokat úgy valósították meg, hogy közben nem vesztek el azok a helyi kulturális műhelyek, amelyek az előző intézményekből nőttek ki. Ezt bizonyítja az is, hogy a látogatók száma nem csökkent, hanem évről-évre egyre növekszik.

A polgármester hangsúlyozta, hogy Veszprém költségvetésének 15 százalékát, több mint 2,6 milliárd forintot fordítják éves szinten a kultúra támogatására. A városban a közművelődésnek napjainkra kialakult egy stabil intézményi háttere. Vannak szervezetek, vállalkozások, amelyek már évek óta ezen a területen dolgoznak. A harmadik szektor a civilek, akik nagyon markánsan vesznek részt a város kulturális életben, mint fogyasztói és annak alakításában, mint amatőr művészeti mozgalmak. Ez a három szektor nem zár ki senkit, hanem erősítik, színesítik egymást a munkában. Mert ennek a szakmai munkának a kulcsa az ember, akiért ezen a területen tenni lehet és tenni kell.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.