Új tulajdonosi feladat

Veszprém város önkormányzata július 1-ével átvette a megyében lévő könyvtárak és múzeumok tulajdonosi felügyeletét.
 
 

Új tulajdonosi feladat

Veszprém város önkormányzata július 1-ével átvette a megyében lévő könyvtárak és múzeumok tulajdonosi felügyeletét.
 
 
 
 
 

Új tulajdonosi feladat

Veszprém város önkormányzata július 1-ével átvette a megyében lévő könyvtárak és múzeumok tulajdonosi felügyeletét.

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a bejelentés kapcsán kiemelte, a harmadik Orbán kormány egyik törekvése az, hogy felszámolják a főváros kulturális fölényét. 2020-ra el kell érni azt, hogy a vidék a kulturális kínálat tekintetében, hasonló lehetőséget biztosítson, mint a főváros.

Ezért az anyagi támogatás fokozása mellett szakmai programok biztosításával segítik a nagyobb települések kulturális életének szervezését. A megyei jogú városoknak és a járási székhelyeknek, valamint a vonzási környezetükben lévő kistelepüléseknek változatos kulturális lehetőségeket kell biztosítaniuk. Az életminőség javulásának vidéken is együtt kell járnia a kulturális igények kielégítésével.

Ezt a cél szolgálja az, hogy a könyvtárak és a múzeumok tulajdonjoga július 1-től átkerült a megyei jogú városok önkormányzatához. A jövőben ezért a fenntartási kötelezettség mellett tulajdonosi joggal is rendelkeznek, ami lehetővé teszi az intézmények fejlesztésében való aktív részvételüket.

Porga Gyula polgármester jelentősnek ítélte meg a kormány ez irányú lépését. Úgy látja, hogy az önkormányzatok csak akkor tudnak kulturális típusú fejlesztéseket végrehajtani, ha ténylegesen is tulajdonosai az adott ingatlanoknak. Mert így nem csak a fenntartás, hanem a fejlesztés is fontos önkormányzati feladattá válik.

A polgármester kiemelte, hogy ezzel az önkormányzat ilyen irányú feladatai a jövőben kibővülnek és megyei szintre terjednek ki. Reményei szerint ehhez a munkához az anyagi források is rendelkezésre fognak állni. Azt látni kell - hangsúlyozta Porga Gyula -, hogy a kulturális alapszolgáltatás biztosításában a könyvtárak és a múzeumok mindig is jelentős szerepet játszottak és ezt a jövőben is biztosítaniuk kell.

Dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója az örömét fejezte ki, hogy a múzeum tulajdonosi helyzete mára rendeződött. A városban a múzeumot 1925-ben adták át és azóta teljes körű rekonstrukció még nem volt. Ezen időszak alatt az épület sok tekintetben elmaradt attól a műszaki színvonaltól, ami a 21. században már joggal elvárható.

A múzeum, az elmúlt időszakban több pályázaton nyert fejlesztési forrást. Ötmillió forintból korszerűsítették a Bakonyi Házat. A leégett tetőt újra rakták és a falfűtés kialakításával a kiállítás egész évben látogathatóvá vált. Az állandó kiállítást multimédiás eszközök segítségével 11 millió forintos pályázati pénzből fogják fejleszteni.

A Bakonyi Ház körül kialakítják a kiskertet, ahol azt mutatják be, hogy a Bakonyban élők akkoriban mit és hogyan termesztettek.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.