Nemzetközi konferencia Veszprémben

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum szervezésében, az I. bécsi döntés 75. évfordulója alkalmából kétnapos nemzetközi konferenciát rendeztek.
 
 

Nemzetközi konferencia Veszprémben

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum szervezésében, az I. bécsi döntés 75. évfordulója alkalmából kétnapos nemzetközi konferenciát rendeztek.
 
 
 
 
 

Nemzetközi konferencia Veszprémben

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum szervezésében, az I. bécsi döntés 75. évfordulója alkalmából kétnapos nemzetközi konferenciát rendeztek.

A rendezők nevében a résztvevőket Limbacher Gábor, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója köszöntötte. Elmondása szerint ezt a konferenciát azért szervezték, hogy a nemzet emlékezetét felfrissítsék. Ezzel azt szeretnének elérni, hogy a Kárpát-medencében élő népek az egymás múltjának jobb megismerésével közeledjenek egymáshoz.

Némedi Lajos alpolgármester megtisztelőnek tartotta azt, hogy a város adhat otthont egy ilyen konferenciának. A magyarságnak több olyan történelmi pillanata volt, ami sorsfordulónak számít. Egyike ezeknek az 1938. évi I. bécsi döntés, ami két szempontból is jelentős. Egyrészt kiélezte a szlovák magyar kapcsolatokat, másrészt ez az egyik lépcsője volt az ország II. világháborúba történő belépéséhez, abba a háborúba, ami hatalmas veszteségeket és pusztulást okozott az országnak.

Az alpolgármester szerint az ilyen konferencia célja az kell legyen,hogy minél jobban ismerjük meg a múltunkat, mert csak ezzel tudjuk megoldani a nemzetek között időnként fel- fel lobbanó konfliktusokat.

Hrubik Béla, az Ipoly Eurorégió elnöke, Ipolynyék polgármestere, Illyés Gyula Egy mondat a hazáról- című versével köszöntötte a konferencián résztvevőket.

A konferencia megnyitóját Csáky Pál, Szlovákia volt miniszterelnök-helyettese mondta. A beszéde első részében a személyes emlékeit osztotta meg a jelenlévőkkel. A szülőföldje nem messze a határtól, az Ipoly mellett van, ahol születésétől fogva nagyon sokat hallott az 1938-as egyezményről. Kezdetben úgy beszéltek róla, mint egy igazságos döntésről, de volt időszak, amikor csak titokban lehetett beszélni erről.

A 70-es évek végén a kérdéssel kapcsolatban megosztottá vált a szlovákiai magyarság. Voltak, akik azt firtatták, hogy a magyarság egésze szempontjából megérte-e az a lépés, hogy a felvidéki területeket egy időre visszacsatolták. Egyedül a nagymamája mondta mindig határozottan azt, hogy ez így is megérte, mert így volt helyes.

Csáky Pál a továbbiakban elmondta, hogy ma már hisz abban, hogy Trianonról és az I. bécsi döntésről lehet őszintén és objektíven beszélni. A Trianoni békediktátum során a nemzetek önrendelkezési jogát igyekezték alkalmazni, ebben csak az a sajnálatos tény, hogy a magyaroktól ezt a jogot megvonták.

Úgy fogalmazott, hogy ez a diktátum „rabló béke” volt, mert a kialakításra került határok nem fedték le az etnikai határokat és ez az, ami napjainkban is nemzetek közötti feszültséget okozzák. Ezért tartották sokan igazságosnak a I. bécsi döntést.

A környező népek, a szlovákok, románok, szerbek nem szeretik, ha valaki kritizálni meri az 1920-as békerendszert, sőt szentségtörésnek veszik, ha valaki erről beszélni mer. Az érveikben felnagyítják a monarchiabeli problémákat, és erre hivatkozva utasítják el a párbeszédet. A elmúlt évek a környező országok kormányai között voltak durva nacionalisták és voltak olyanok, akik puhábbak, engedékenyebbek voltak és ezek azt vallották, hogy majd az idő megoldja a nemzetek közötti problémákat. Magyar részről viszont a feltett kéz politikája volt tapasztalható és nem léptek fel a kemény beolvasztást célzó román politikai törekvésekkel szemben.

Végezetül Csáky Pál azt kívánta, hogy az ilyen konferenciák tegyék lehetővé a meg nem értett kérdések tisztázását, ezzel a nemzetiségek közötti problémák megoldását.

A konferencia szekció ülésekkel folytatódott.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.