A háborúkban elesett hősökre emlékeztek

Vasárnap a tizennegyedik alkalommal emlékeztek meg Balatonfűzfőn a háborúk katonai és polgári áldozatairól.
 
 

A háborúkban elesett hősökre emlékeztek

Vasárnap a tizennegyedik alkalommal emlékeztek meg Balatonfűzfőn a háborúk katonai és polgári áldozatairól.
 
 
 
 
 

A háborúkban elesett hősökre emlékeztek

Vasárnap a tizennegyedik alkalommal emlékeztek meg Balatonfűzfőn a háborúk katonai és polgári áldozatairól.

A megemlékezés első részében szentmise keretében imádkoztak azokért, akik a „történelem sodrában” a legkedvesebbet, az életüket áldozták Magyarország függetlenségéért. A misét Laposa Norbert, a Jézus Szíve Plébánia kormányzója mutatta be.

Beszédében hangsúlyozta, hogy nem lehet hősnek születni. Hőssé adott helyzetben válhatunk akkor, amikor a kialakult történelmi szituációban minden tőlünk telhetőt megteszünk másokért és a hazánkért. Az elmúlt évezred történése sok olyan helyzetet hozott, amikor a magyarság fennmaradásához szükség volt a hősökre és tetteikre. Rájuk emlékezünk ezen a napon és tisztelgünk a áldozatok emléke előtt.

A templom falánál elhelyezett emléktáblánál Sáfár Albert dandártábornok, az MH ÖHP parancsnok-helyettese mondott ünnepi beszédet. A tábornok hangsúlyozta, hogy az első világháború csataterein elszenvedett súlyos veszteségek arra késztették az itthon maradottakat, hogy az elesett magyar hősök emlékét mindörökre megőrizzék. Ennek érdekében törvényben szabályozták, hogy minden év májusának utolsó vasárnapját, mint a „Hősök emlékünnepét” a magyar nemzet hőseinek tiszteletére ünnepeljék meg.

Sáfár Albert emlékeztetett arra, hogy hazánk történelme véres konfliktusokkal terhelt és ha csak az elmúlt száz év eseményeit nézzük, részesei voltunk két világégésnek, melyek súlyos sebeket okoztak nem csak hazánknak, de az egész emberiségnek. Az országban nincs olyan család, akit ne ért volna vesztesség a háborúk során, így joggal lehet azt mondani, hogy ma a hazánkban mindenkinek van kire emlékeznie.

Ezért fontosak az ilyen emlékművek, hogy méltó körülmények között róhassuk le a tiszteletünket a hősi halottaink előtt, mert ezek segítik, hogy az áldozatok emléke fennmaradhasson a jövő magyarjainak.

A tábornok végezetül kiemelte, hogy „a ma emberének is az a kötelessége, hogy kihívásokkal szembenézzen és kiharcolja, hogy gyerekeink és unokáink jövője biztos alapokra kerüljön. Mi, a Magyar Honvédség katonái készen állunk a haza védelmére. Napi munkánk, képzéseink, gyakorlataink, mind-mind ezt az egy szent célt szolgálják.”

Az ünnepség végén a katonai és az önkormányzati szervezetek vezetői megkoszorúzták a templom falán elhelyezett emléktáblát.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.