A vadászterületek levadászása

Kormánypárti körökben egyre népszerűbbé válik a vadászat és annak úri passzióként történő folytatása.
 
 

A vadászterületek levadászása

Kormánypárti körökben egyre népszerűbbé válik a vadászat és annak úri passzióként történő folytatása.
 
 
 
 
 

A vadászterületek levadászása

Kormánypárti körökben egyre népszerűbbé válik a vadászat és annak úri passzióként történő folytatása.

Vannak akik még emlékeznek arra a képre, amelyen azt a 913 lelőtt fácánt örökítették meg az utókornak, amit Lázár János és barátai ejtettek el Soponyán. Sokan arra a hírre is felkapták a fejüket, amikor kiderült, hogy Lázár 23 millió forintért rendelt csehországi fácánvadászatot.

A vadászat sosem volt olcsó szórakozás, ezért csak a valamikori nagyurak engedhették meg ezt maguknak. Napjainkra a vadászterületek fideszes átrajzolásával ezt az úri passziót már a kormányközeli barátok is űzhetik.

A fideszes törvénygyár 2016 januári hatállyal egy sor vadászatot érintő jogszabályváltozást fogadtatott el. Ezeket a jogszabályi változásokat sok esetben még az érintettek sem képesek figyelemmel kísérni. A vadgazdálkodókat érintő egyik legfontosabb változás az idén márciustól 20 évig tartó ciklusban működő vadászterületek kialakítására vonatkozó szabályozás, amellyel több kisebb-nagyobb vadásztársaság további működését lehetetlenítették el. Az új szabályozást az évtizedek óta vadgazdálkodással foglalkozó társaságoknál értetlenül fogadták és szakmailag megalapozatlannak tartják.

2016. augusztusában írta meg a delmagyar.hu, hogy Csongrád megye legnagyobb, 18 ezer hektáros vadászterületét húsz évre a Návay Kornél Vadásztársaság kapta meg, amelynek természetesen egyik tagja Lázár János miniszter. Az újterületek „kívánságlisták“ alapján kerültek kijelölésre és sok régi és jól működő társaság sorsáról a fejük felett döntöttek.

 Olyan hagyományosan nagy állami erdészetek területei kerültek ismeretlen elitek kezeibe, ahol a vadállomány még napjainkban is nagy nemzeti értéket képvisel. Ilyen például a Kaposvártól délkeletre, a kelet-zselici, gímszarvasban gazdag vidék.

A másik jelenség az, hogy újonnan alakult vadásztársaságok nőnek ki a semmiből és veszik át a lehetetlen helyzetbe kerültektől a vadászati jogokat. Ilyen a Bonnyán megalakult új társaság, amelyről még nem sokat tudni, de annyit elmondott a Népszavának nyilatkozó Csordás Ferenc acsai vadász, hogy "az első Orbán kormány honvédelmi minisztériumi államtitkára, Perenyei Tamás támogatja az új vadásztársaságot.“

Természetesen érthető a tülekedés a somogyi vadászterületekért, hiszen még a laikusok is tudják, ez egy nagyon híres nagyvadas terület, sok aranyérmes gím- és dámbika, őzbak található ezen a vidéken. A Kádár-korszak vezető politikusai is előszeretettel vadásztak Kaszó-pusztán és környékén. Az acsai vadász szerint nem sok minden változott, csak most már uraknak hívják azokat, akik itt vadászgatnak.

 Lázár, Semjén, Mészáros és gazdag fideszes barátaik hamarosan már a saját társaságaiknál vadászgathatnak, és költhetnek súlyos milliókat az úri passziójukra. Ezzel ellentétben nagyon sok olyan régi sportvadásznak kell letennie a vadászatról, akik a vadászterületek új kijelölése miatt, a területüket vesztő vadásztársaságok tagjaiként február 28-án elvesztik vadászati jogosultságukat

.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.