Pápa büszke az új jelképére

Negyvenegy év után hazatért és Pápa város új jelképeként folytatja szolgálatát a 4605 lajstromszámú MíG-21 MF vadászrepülőgép.
 
 

Pápa büszke az új jelképére

Negyvenegy év után hazatért és Pápa város új jelképeként folytatja szolgálatát a 4605 lajstromszámú MíG-21 MF vadászrepülőgép.
 
 
 
 
 

Pápa büszke az új jelképére

Negyvenegy év után hazatért és Pápa város új jelképeként folytatja szolgálatát a 4605 lajstromszámú MíG-21 MF vadászrepülőgép.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Áldozó Tamás Pápa polgármestere kedden ünnepélyes keretek közt adta át a 83-as út és a Pápa-Szombathely kereszteződés körforgalmában, a 47. Harcászati Repülőezrednek tisztelgő MíG-21-es emlékművet.

Ünnepi beszédében Áldozó Tamás hangsúlyozta: „Miről lehet beszélni, ha Pápa városáról esik szó? Lakosságáról, a város történetéről, de beszélhetünk a híres szülötteiről is. Megtehetjük mindezt, de van egy másik válaszunk is. A másik válasz pedig abban áll, hogy képeket mutatunk róla, emblematikus épületeket olyanokat, amelyek nekünk pápaiaknak többet jelentenek önmaguknál…

Tisztelt ünneplő közösség! Az elmúlt hónapokban a városban új jelkép született. Olyan új jelkép, aminek előkészületeit, tervezését és kivitelezését szinte egyetemleges támogatással követte figyelemmel a város közönsége. Olyan új jelkép, amely magába sűríti mindazt, ami egy jelképtől elvárható. Megjelenésével uralja a környezetet, történelmet, hagyományt és méltóságot közvetít, magával ragadja az idegent és a városlakót is.

Talapzatára került az egykor Pápán szolgált MíG-21-es itt, a Celli úti körforgalomban. A vadászgép a város szélén egy hagyomány megidézését szolgálja. Az emlékmű felidézi a pápai vadászrepülés idejét, megidézi egyben minden pápai katona emlékét, valamennyi katonáét és így egy katona városét. Ahol a katonaság jelenléte a török időktől, a végvári harcokon át, napjainkig folyamatos volt. Itt állomásoztak a városban a kurucok, itt született meg a katonai ejtőernyőzés és 1961-óta itt találtak otthonra a magyar katonai repülés különböző alakulatai.

Számosan élnek annak a korosztálynak a tagjai, akiknek az életük része volt a vadászrepülők dübörgése. A levegőbe emelkedő migek zaja, a megremegő ablakkeretek, a város feletti hangrobbanások. Együtt éltünk a repülőezreddel, működésük az életünk része volt. Már akkor több volt bennünk a büszkeség, mint néhányukban a bosszankodás. Ez a zaj, az égre rajzolt kondenzcsíkok, a le- és felszálló géppárok különböztettek meg minket más városoktól, Magyarország más vidékeitől.

Amikor itt állunk azok előtt is tisztelegjünk, akik évtizedeken keresztül üzemeltették a magyar vadászrepülőgépeket, de gondoljunk arra is, hogy sokan életüket, egészségüket áldozták a haza védelmében. Az ő önfeláldozásukat, áldozatvállalásukat, hazaszeretetüket is hirdeti ez az emlékmű. Azóta sem szűnt meg a hajtóművek zaja, csak most másfajta repülők csinálják ezt.

A repülőtér és a város régóta tapasztalja a kölcsönös együttműködés előnyeit. Mi civilek köszönjük ezt az együttműködést, hogy a repülőtér jelenléte megkülönböztet minket más városoktól. És azt, hogy ezt a megkülönböztetést helyiek és idegenek számára hirdetheti ez az emlékmű”- emelte ki beszéde végén a város polgármestere.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében köszönetet mondott mindazoknak akik, részt vettek annak az „álomnak” a megvalósításában, hogy a vadászgép visszakerülhetett abba a városba ahol szolgálatát teljesítette. Ez az álom 2002-ben született meg és merült fel igényként a városban élő katonák körében.

A miniszter szerint a talpazaton látható MiG 21-es még most is erőt sugároz. Azt az erőt, amivel olyan sokat tett az ország biztonsága érdekében. A magyar önálló légierő az idén ünnepli a fennállásának 101. évfordulóját. Ebből a 101 évből a MiG 21-ek közel 40 éven át szolgálták a hazánk légterének a védelmét. Ez a vadászgép, ami végleg visszakerült a szolgálati helyére 1971-től 1977-ig repült Pápán, majd ezt követően 1990-ig Szolnokon a kiképzést segítette. Ez idő alatt 1764 órát repült és 2999 sikeres leszállása volt.

A miniszter köszönetet mondott Pápa polgármesterének azokért a szavakért, amit a város katonai hagyományairól, a katonák város által történő elismeréséről és a már jelképnek számító új emlékműről szólt. Biztos abban, hogy a város a magyar hadtörténelem lapjain mindig pozitívan fog megjelenni.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.