Veszprém jelképévé váltak

A Magyar Honvédség Légierő Zenekarának megalakulása 30. évfordulójára emlékeztek Veszprémben.
 
 

Veszprém jelképévé váltak

A Magyar Honvédség Légierő Zenekarának megalakulása 30. évfordulójára emlékeztek Veszprémben.
 
 
 
 
 

Veszprém jelképévé váltak

A Magyar Honvédség Légierő Zenekarának megalakulása 30. évfordulójára emlékeztek Veszprémben.

A Megyeháza Szent István termében tartott ünnepségen Polgárdy Imre, a Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a meghívott vendégeket és a születésnapját ünneplő zenekar tagjait.

A beszédében kiemelte, hogy a harminc év alatt a zenekar nagyon sikeres zenei pályát futott be. Az elődeik példáját követve őrizték a magyar hagyományokat, ezt továbbfejlesztve jutottak el arra a népszerűségre, ami napjainkban a zenekart itthon és külföldön övezi. Évente 160-180 fellépésük van és a zenei programjuk a katonadaloktól az egyházi énekeken át, a modern zenei feldolgozásokig terjed.

A Honvéd Vezérkarfőnök nevében Varga János vezérőrnagy HVK törzsigazgatója köszöntötte a születésnapos zenekart. Meglátása szerint napjainkban a katonazenekarok sajátos kapocsként szolgálnak a civil lakosság és a katonai közösségek között. A zenészek nem csak művészek, hanem fegyelmezett katonák is. Ezért ez egy különleges küldetés, aminek nem könnyű megfelelni. A Légierő Zenekar ezt a küldetést az eltelt 30 évben képes volt teljesíteni - állapította meg a tábornok.

A világban szolgáló magyar katonák az elmúlt évtizedben már sok helyen kivívták a polgári lakosság elismerését. Fontos viszont az, hogy a közvetlen környezetükben, ahol élnek és naponta szolgálatot teljesítenek, ott is váljanak a társadalom hasznos részévé. A zenekar ezt sikeresen teljesítette és mára Veszprém város nélkülözhetetlen színfoltjává vált. Példa értékű az is, hogy a rendszerváltást követően elsőként vettek részt egyházi szertartásokon, játszottak egyházi énekeket, színesítve ezzel a vallási ünnepeket.

Porga Gyula polgármester megerősítette azt, hogy a zenekar mára a város szimbólumává vált. Veszprém a kívülállóknak ugyanis három tényező által, a katonaság, a kultúra, az egyházi múltja miatt vált ismertté. Az elmúlt három évtizedben a Légierő Zenekar ennek a hármasságnak volt egyik kiváló képviselője.

A zenekar egy hatalmas születésnapi tortával ünnepelt, ezt Katona János zenekarvezető csak jelképesen vágta fel. A zenekar tagjai a katona hagyományoknak megfelelően a születésnapi tortát felajánlották a határon szolgálatot teljesítő társaiknak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.