Lokálpatrióták a szemétdíj csökkentésről

Két lakosságot érintő témában is sajtótájékoztatót tartottak Veszprémben a Lokálpatrióták.
 
 

Lokálpatrióták a szemétdíj csökkentésről

Két lakosságot érintő témában is sajtótájékoztatót tartottak Veszprémben a Lokálpatrióták.
 
 
 
 
 

Lokálpatrióták a szemétdíj csökkentésről

Két lakosságot érintő témában is sajtótájékoztatót tartottak Veszprémben a Lokálpatrióták.

Molnár Ernő elnök elsőként a „Hulladék szállítási díjak változásának hatása” címmel, a szemétszállítási díjak elmúlt két évi alakulásáról beszélt. A problémát felvezetve elmondta, hogy a Veszprém város közgyűlése, egy 2012. évi határozatában az új hulladékkezelési rend bevezetésére hivatkozva drasztikus szemétszállítási díjemelést hajtott végre, valamint ezzel egy időben az évi kétszeri lomtalanítást egyre csökkentette.

A lokálpatrióták szakértőt kértek fel a díjemelés nagyságának szakmai felülvizsgálatára. A független szakértő számítása szerint a díjemelés túlzott volt és azt 30%-ban megalapozatlannak tartotta. Az elnök megállapítása szerint tehát ebben az időszakban a szemét díj megállapításában túlszámlázás történt,

Ez konkrétan azt jelentette, hogy egy 60 literes szeméttároló esetében 2013. januártól lakásokként 1956 Ft/hó díjat kellett fizetni, az ezt megelőző 1219 Ft/hó helyett. Molnár Ernő ezt úgy ítélte meg, hogy ezt az egyedülálló, idős személy nagyon nehezen tudta csak kifizetni és ez ellen a Lokálpatrióták már a határozat meghozatalakor tiltakoztak.

Megállapította azt is, hogy a szolgáltató a kormány által elrendelt és júliustól érvénybe lépett rezsicsökkentést tehát abból az év elején indokolatlanul megemelt összegből tudta könnyedén bevezetni.

A Lokálpatrióták szerint a hulladékkezelési rendszer üzemeltetése és ennek felügyelete továbbra sem megfelelő. A véleményük az, hogy a felügyeletet ellátó Igazgatóságba helyet kellene biztosítani egy független, de szakmailag felkészült személynek, aki a civileket egyetértési joggal képviseli. Másrészt, meghatározott időnként a társaság működéséről a közvélemény számára elérhető részletes beszámolót szükséges készíttetni.

Szerintük hiba volt az is, hogy a kezdeti tervezésnél egy lakásnál 80 liter/lakás hulladékképződéssel számoltak, mert az valójában a 60 litert sem érte el. Az elnök állítása szerint a társulás az új gépek, eszközök, beszerzésére, tíz év futamidővel, több milliárd forint hitelt szándékozott felvenni, így csak a hitel kamata meghaladta a 600 millió forintot. A számításaik szerint minden hibás döntés költségeinek fedezetét a 2012. évi hulladékszállítási díjakba építették be.

Molnár Ernő kifogásolta azt is, hogy a közös képviselők a napokban kaptak egy levelet, melyben a szolgáltató, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. felszólítja őket, hogy ha a lakóházban például egy könyvelői iroda működik, arról adjanak tájékoztatást, mert a rezsicsökkentés ezeket a lakásokat nem illeti meg. Az elnök szerint a szolgáltató forduljon ilyen kéréssel a cégbírósághoz és onnan kérjen információkat a vállalkozások székhelyéről.

A második tájékoztatót Kavalecz Tibor alelnök ismertette, amely a „Tájékoztatás az „Aréna” öt éves működéséről” – címet viselte. Bevezetőjében hangsúlyozta azt, hogy az évek során kialakult az a közös vélemény, hogy egy új sportcsarnokra Veszprémnek feltétlenül szüksége van. Viszont a Lokálpatrióták megítélése szerint a felépítésre került Aréna méretei túlzottak, ezért kevésbé hatékonyan és gazdaságosan lehet üzemeltetni. Amikor a létesítmény felépítése 2003-ban szóba került, akkor a város vezetésével egy többfunkciós turisztikai és sport központról egyeztettek, ami egy évben jelentős számban bevételt hozó működésben van.

Végül az Aréna felépítése 4,6 milliárd forintba került, ami a városnak a kezdetekben 520 millió forint évi fizetési kötelezettséget jelentett. Mára ez a kamatok miatt 580 millió forintra növekedett. A jelenlegi számításaik szerint a kamatok és a tőke törlesztése még évekig el fog tartani és meghaladhatja a 10 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy a csarnok 175 ezer forint/fő terhet ró a veszprémi lakosokra.

Az biztos- hangsúlyozta - a csarnok működtetése ezt az összeget csak növeli, mert csak a technikai berendezéseket meghatározott időnként cserélni kell és a jelenlegi számítások szerint a rendezvények után befolyt összegek nem fedezik ezeket a kiadásokat sem.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.