Új szobrot avattak Veszprémben

Madarassy István szobrászművész Szent Mihály küzdelmét bemutató alkotását avatták fel pénteken a városháza előtti téren.
 
 

Új szobrot avattak Veszprémben

Madarassy István szobrászművész Szent Mihály küzdelmét bemutató alkotását avatták fel pénteken a városháza előtti téren.
 
 
 
 
 

Új szobrot avattak Veszprémben

Madarassy István szobrászművész Szent Mihály küzdelmét bemutató alkotását avatták fel pénteken a városháza előtti téren.

Navracsics Tibor a Fidesz Európa Uniós képviselője beszédében arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy egy városban szobrot állítani mindig a közösség közös ünnepe. Azé a közösségé, akik egy dolgot fontosnak tartanak és ezt másokkal is megkívánják osztani.

Veszprém a történelem során már bizonyította, hogy erős közössége van. Nem vár segítségre, ha számára fontos dolgok megvalósításáról van szó, hanem tesz is azért. A mai naptól a város hagyományos piacterének közepén áll Szent Mihály főangyal, a város védőszentjének a szobra.

A politikus kijelentette, hogy a városban most jól és biztonságban élünk, de ez egy életen át nem garantált. Az emberi gyarlóság miatt minden veszélyt nem tudunk elhárítani. A most felavatásra kerülő szobor erre emlékeztesse a város polgárait.

A szobor megálmodója és mentora Nagy Károly kanonok szoboravató beszédében kiemelte, hogy tíz éve született meg az a gondolat, hogy a Szent Mihály Bazilika névadójának és védőszentjének emléket kell állítani, mert a városban Szent Mihály tiszteletére egy emléktábla sem volt fellelhető.

Az emlékmű hiánya a kanonok számára egy megvilágosodás volt. Ami segítette ebben a missziójában, azt egy baráti társaságban találta meg. Az elképzelése megvalósításához, a szobor elkészítéséhez a modern művészetet hívták segítségül. A művész az alkotásában Szent Mihályt sokak védőszentjeként jeleníti meg azzal, hogy a sátán elleni küzdelmét örökítette meg.

Nagy Károly kanonok hangsúlyozta, hogy ez a szobor is azt szeretné bemutatni, hogy nincs eredmény áldozat nélkül. Napjainkban mindenért meg kell küzdeni. Meg kell küzdeni az üdvösségért, a békéért, a munkahelyéért, a szépségért, a természetért, a családért.

Azért szeretné átadni ezt a szobrot a városnak, az érseki tartománynak, Európának, hogy az európaiak küzdjenek a hitükért, mert egyébként baj van! Küzdjenek magukért, a gyermekeikért, boldogságukért, családjukért és a békéért. Tudnia kell mindenkinek azt, hogy ezért a küzdelemért a jövőben is áldozatokat kell vállalniuk.

Nagy Károly azt kívánta, hogy ez a szobor legyen a jövőben olyan szakrális hely, ahonnan a Veszprémben rendezett a Szent Mihály napi megemlékezések kiindulnak, amely védelmezi az egyéneket és a családokat, valamint útmutatást ad a jó szándékkal városba érkező vendégeknek.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.