Szélesedő katonai feladatok

A meglévő képesség alkalmazása a célja azoknak az intézkedésnek, ami egyre több feladatot ad a Magyar Honvédség katonáinak a március 11-én kihirdetésre került vészhelyzet idejére.
 
 

Szélesedő katonai feladatok

A meglévő képesség alkalmazása a célja azoknak az intézkedésnek, ami egyre több feladatot ad a Magyar Honvédség katonáinak a március 11-én kihirdetésre került vészhelyzet idejére.
 
 
 
 
 

Szélesedő katonai feladatok

A meglévő képesség alkalmazása a célja azoknak az intézkedésnek, ami egyre több feladatot ad a Magyar Honvédség katonáinak a március 11-én kihirdetésre került vészhelyzet idejére.

Napjaink katonái az alapfeladataik ellátása mellett továbbra is biztosítják a fokozott határvédelmet, valamint tájékoztatnak, segítséget nyújtanak az állampolgároknak, és amennyiben szükséges, biztosítják a törvényes rendet.

A honvédség hivatalos tájékoztatója szerint: „Különösen fontos ilyenkor az összefogás, a társszervek kölcsönös támogatása, valamint az, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett rendszabályokat mindenki ismerje és betartsa. A magyar emberek számíthatnak arra, hogy a katonák mindent megtesznek a biztonságuk szavatolása érdekében az élet minden területén, ahol szükség lehet a katonai képességek igénybevételére….

A magyar katonáknak továbbra is jelentős szerepe van az országhatáraink védelmében és a határátkelőhelyek biztosításában.”- hangsúlyozza a közlemény. A kiemelt vészhelyzeti feladatok ellátásánál jobban oda kell figyelniük a szigorú egészségügyi előírások betartására és betartatására, valamint a különleges szolgálatot ellátó katonák magánéleti és szociális helyzetének a megfelelő kezelésére.

A Magyar Kormány intézkedésének megfelelően március 14-ével megalakultak a Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoportok. „A beazonosított vállalatok közül az elsőként kiválasztott 71-hez március 19-én érkeztek meg a katonák, a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem munkatársai.

A honvédelmi irányító törzsek nem szakmai irányítást gyakorolnak. Fő feladatuk, hogy a katonák szakmai tudásukkal és a Magyar Honvédség eszközeivel közvetlen segítséget nyújtsanak – logisztikai, teher- és személyszállítási, ellátási, őrzés-védelmi, biztonsági feladatokban - az érintett cégek számára és biztosítsák a köztük való együttműködés szervezett keretek közötti folyamatos és biztonságos működését.”

A Magyar Honvédségnél meglévő lehetőségeket alkalmazzák a COVID-19 a járvány megfékezése érdekében. Az elmúlt napokban tábori ágyakkal és fektetőanyagokkal, a kórházak előtti előszűrő pontokhoz biztosított katonai sátrakkal, (többek között a Szent László Kórháznál huszonnégy óra alatt telepített ROLE-1 egészségügyi sátorrendszerrel) valamint a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében feladatokat végző személyek étkeztetésével, szállítmányok mozgatásával, védőfelszerelések továbbításával segítették a megelőzési munkákat.

A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel március 20-ától, az ország több városában katonai rendész járőrök teljesítenek szolgálatot. Ennek elsődleges célja a lakosság biztonságérzetének növelése, a közbiztonság, közrend fenntartásának támogatása. Segítik a rendőrség munkáját a kijárási korlátozással bevezetett intézkedések megismerésében, betartásában is. Felhívják az állampolgárok figyelmét a rájuk vonatkozó rendeletekre és azok betartásának fontosságára.

Katonák segítik március 30-ától 51 kórház vezetőit abban, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében a szükséges egészségügyi felszerelések, berendezések, gyógyszerkészletek és fertőtlenítőszerek megóvása biztosított legyen, valamint a járványveszéllyel összefüggő szabályok betartatása ne szenvedjen csorbát.

A magyar állampolgárok egészségügyi és fizikai biztonsága érdekében biztosítják az egészségügyi intézmény és az Operatív Törzs közötti közvetlen kapcsolattartást és a soron kívüli információáramlást, valamint a kórházparancsnok munkájával elősegíti az egészségügyi intézmény veszélyhelyzetben keletkező kiemelt érdekeinek érvényesítését az Operatív Törzs felé. Bízzanak bennünk! – áll a Magyar Honvédség hivatalos tájékoztatójában.

Kiemelt kép: Rácz Tünde
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.