Megemlékezés a kultúra ünnepén

A Veszprém Városi Művelődési Központja adott otthont a Magyar Kultúra Napja 2015. évi rendezvényeinek.
 
 

Megemlékezés a kultúra ünnepén

A Veszprém Városi Művelődési Központja adott otthont a Magyar Kultúra Napja 2015. évi rendezvényeinek.
 
 
 
 
 

Megemlékezés a kultúra ünnepén

A Veszprém Városi Művelődési Központja adott otthont a Magyar Kultúra Napja 2015. évi rendezvényeinek.

Az ünnepségen megjelenteket Neveda Amália, az intézmény igazgatója köszöntötte. A Magyar Kultúra Napjáról történő megemlékezéseket a központ már évek óta szervezi. Fontosnak tartják, hogy ezeken a rendezvényeken megmutassák a kultúra helyi értékeit, népszerűsítsék a környezetünkben élő az írókat és a műveiket.

Idén, a 90. születésnapja alkalmából Bodosi György (Dr. Józsa Tivadar) költőt köszöntötték és mutatják be írói pályafutását. Bodosi, az 1950-es évek elején a került a fővárosból a Veszprém Megye Kórházba, majd Pécselyen körorvosi feladatokat vállalt. Írói munkássága során mindig a társadalmi igazságtalanság, valamint a nemzetet kiszolgáltatók ellen emelte fel a szavát.

Több esetben szüneteltette a költészetét, ennek ellenére napjainkra nagyon sok kiadatlan alkotással rendelkezik. Élete során több kortárs íróval tartott kapcsolatot, akik elismerően szóltak a költő munkásságáról. Az első könyvének előszavában Illyés Gyula írt ajánlást.

Az író szerint nagyon fontosak az ilyen megemlékezések, meggyőződése az, hogy a Magyar Kultúra előtt tisztelegni kell, mert a kultúra a biztosítéka a magyar nyelv továbbélésének.

Az irodalmi találkozó végén a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai, a költő által írt verseket adtak elő.

Ünnepi beszédében Némedi Lajos alpolgármester köszöntötte, az ünnepségen megjelenteket. Kiemelte, hogy a Magyar Himnusz olyan kincse az országnak, ami megkülönbözteti a magyarságot más nemzetektől és népektől. Ebben megtalálhatjuk a magyarság történetét, egyben a vers megőrizte a nemzet több történelmi örökségét, többek között a magyar nyelvet is.

A kultúra értékeit tovább kell vinni, mert a tudomány és az oktatás nem fejlődhet a kultúrát szerető és tisztelő emberek nélkül. Őrizni és védeni kell a nyelvünket, mint a kultúránk legfőbb kincsét- hangsúlyozta végezetül az alpolgármester.

Az ünnepi köszöntőt követően részlet hangzott el, a passaui szerzők által írt, Gizella és István- című musicelből.

A ünnepi estet, a Kávészünet együttes koncertje zárta.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.