Megelőzés a jogi megoldás helyett

Három szervezet vezetője együttműködési megállapodást írt alá az életszerűen a közterületen tartózkodók problémájának a kezelésére.
 
 

Megelőzés a jogi megoldás helyett

Három szervezet vezetője együttműködési megállapodást írt alá az életszerűen a közterületen tartózkodók problémájának a kezelésére.
 
 
 
 
 

Megelőzés a jogi megoldás helyett

Három szervezet vezetője együttműködési megállapodást írt alá az életszerűen a közterületen tartózkodók problémájának a kezelésére.

Az együttműködési megállapodást dr. Töreki Sándor r. dandártábornok, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Kovács Zoltán Veszprém megye kormány megbízottja, valamint Pataki Gergely, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Közép-Dunántúli Régió titkára írták alá.

Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Házának vezetője elmondta, hogy Veszprémben a szervezetük már évek óta nagyon jó kapcsolatban áll a rendőrséggel. Ez azt jelenti, hogy amennyiben hajléktalanokkal kapcsolatos kérdés merül fel, igyekeznek segíteni egymás munkáját.

Rendszeres egyeztetéseket folytatnak a rendőrséggel és ezeken személyekre lebontva beszélik meg a hajléktalanokkal kapcsolatos problémákat. Minden esetben preventív jelleggel és nagyfokú szociális érzékenységgel igyekeznek segíteni a helyzeten. Sok esetben a rendőrséggel együtt mennek ki az utcára és próbálják kezelni a kialakult konfliktust. A jogi lépést, valamint a kényszerintézkedést csak végső esetben alkalmazzák.

Pataki Gergely, az elhangzottakat kiegészítette azzal, hogy az együttműködés ilyen irányú kiterjesztésének igénye kormányoldalról indult. A megállapodás jó kereteket ad ahhoz, hogy a szeretetszolgálat ezt a munkáját a jövőben hatékonyabban tudja végezni.

dr. Töreki Sándor azt hangsúlyozta, hogy a rendőrség a munkájánál fogva nagyon gyakran találkozik a hajléktalanokkal úgy, mint áldozatok és úgyis mint szabálysértők. Az aláírásra kerülő megállapodás a jövőben több lehetőséget ad arra, hogy a hajléktalanok problémáit az illetékesek ne csak a jog eszközeivel oldják meg.

A dandártábornok elmondta, hogy jelenleg Veszprémben 100-120 hajléktalant tartanak számon. A hajléktalanok kezelése mást jelent a nyári turista időszakban és mást a téli időszakban. Addig, amíg nyáron az ide látogatók nyugalmát kell biztosítani, télen a fagyhalál megakadályozása, valamint az elhagyott nyaralók biztonsága ad munkát a rendőröknek.

A tábornok ennek kapcsán megjegyezte, hogy az elmúlt télen Veszprémben két kihűléses haláleset történt és ebből egy köthető hajléktalanhoz.

Úgy ítéli meg, hogy az együttműködés kiterjesztésével, a hajléktalan kérdés rendezésével a megyében élők biztonságérzete is növekedhet.

dr. Kovács Zoltán megerősítette azt, hogy ezt a feladatot szociális kérdésnek kell tekinteni és a megoldását is így kell kezelni. Emlékeztetett arra, hogy az alaptörvény szerint a helyi önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy az életszerűen közterületen történő tartózkodást jogi eszközökkel szabályozza és egyes területeken megtiltsák azt. Jelenleg ilyen szabályozás két településen van, Pápán és Tihanyban.

A kormánybiztos szerint a Máltai Szeretetszolgálat lehet az a szervezet, amely rendelkezik olyan lehetőségekkel és eszközökkel, hogy a kérdést szociális útra vigye, illetve a megelőzésben jelentős szerepet vállaljon. A humánus eszközökkel történő megoldás biztosíthatja a hosszú távú rendezést. A kiszabható szabálysértési eljárás lefolytatása, valamint a kényszerintézkedés csak ideiglenes megoldást hozhat.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.