Ez már egy másik csillag

Most hirtelen nagyon jóban lett a kormány a vörös csillagos Heinekennel – írja a hvg.hu.
 
 

Ez már egy másik csillag

Most hirtelen nagyon jóban lett a kormány a vörös csillagos Heinekennel – írja a hvg.hu.
 
 
 
 
 

Ez már egy másik csillag

Most hirtelen nagyon jóban lett a kormány a vörös csillagos Heinekennel – írja a hvg.hu.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt., a vállalat pedig 30 millió forinttal támogatja a programot - ismertette Nagy István agrárminiszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A miniszter az aláírási ceremónián hangsúlyozta, hogy a kormány felelős a vidéken élőkért és számukra megélhetést szeretnének biztosítani. Kiemelte, hosszú távú cél, hogy mintegy 50 ezer ember átkerüljön a közmunkaprogramból az agráriumba. 

Nagy István arról beszélt még, hogy az 1980-as években 500-550 hektáron termesztettek Magyarországon komlót, ami 2011-re öt hektárra csökkent, a miniszter szerint ezért a Heineken Hungária Zrt. jó nyomon járt, amikor felismerte, hogy ha az országban akar termelni és értékesíteni, akkor magyar alapanyagokat használ fel. Kiválónak nevezte a magyar árpára vonatkozó együttműködést, amelynek köszönhetően a Soproni sör mostanra száz százalék magyar árpából készül - tette hozzá.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója azt mondta, a Barcsi kistérségben valósul meg a Heineken támogatásával a komlóültetvény, amely szorosan kapcsolódik a segélyszervezet modellprogramjához. Ez a szociális projekt már nyolc éve zajlik és hátrányos helyzetű családoknak kínál kiutat a szegénységből. A támogatásnak köszönhetően a segélyszervezet egy hektáron kezdheti meg a komló termesztését, amelynek gondozásával és szüretelésével a háztartások munkalehetőséghez jutnak.

José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a Heinekennél kiemelt ügyként kezelik a magyar beszállítókat és arra törekednek, hogy söreiket főleg helyi alapanyagokból készítsék és hozzájáruljanak a helyi gazdaságok fejlődéséhez. Utóbbiaknak a program tervezhető jövőt jelent, míg a vállalat olyan hazai komlóhoz jut, amely őrzi a magyar termőföld értékeit. Kitért arra is, hogy 2017-től a Soproni sört 100 százalék magyar árpából főzik, ezzel támogatva több mint 100 magyar gazdát. Idén pedig a Soproni radlerekhez használt meggy és bodza is magyar.

Az eseményen kiadott sajtóközlemény szerint a cég vállalja, hogy a megtermelt komlót piaci áron felvásárolja, ezzel biztosítva a fenntartható működés és hátrányos helyzetű családok biztos megélhetését. Az első palántákat várhatóan ősszel ültetik Kastélyosdombón.

Az új agrárminiszter áldásával elinduló program fordulatot jelent a Heineken és a magyar kormány kapcsolatában, tavaly ugyanis az akkor még a Miniszterelnökséget vezető Lázár János arról beszélt, hogy az egész sörpiacot újra kellene szabályozni a Heineken és a Csíki Sör vitája miatt, majd még tavaly szeptemberben is arról volt szó, hogy átviszik a parlamenten a „lex Heinekent”, amely megtiltaná az önkényuralmi jelképek (így a Heineken logójában látható vörös csillag) kereskedelmi célú hasznosítását Magyarországon.

Menczer Erzsébet fideszes képviselő a bíróságon meg is támadta a vörös csillagot, a Győri Törvényszék azonban első fokon elutasította a keresetét. (forrás hvg.hu)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.