Új lehetőségek a honvédelmi nevelésben

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) március 24-én Veszprémben tartotta az országos küldöttértekezletét.
 
 

Új lehetőségek a honvédelmi nevelésben

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) március 24-én Veszprémben tartotta az országos küldöttértekezletét.
 
 
 
 
 

Új lehetőségek a honvédelmi nevelésben

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) március 24-én Veszprémben tartotta az országos küldöttértekezletét.

A szervezet éves munkáját Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a szövetség elnöke értékelte. Beszámolójában kiemelte, hogy a 2017-es évben a szövetség célkitűzéseit nagymértékben befolyásolta két külső feltétel megváltozása.

Egyik az, hogy a szövetség alapító tagként lépett be az elmúlt évben megalakult Honvédelmi Sportszövetségbe (HS). Ezért fontosnak tartották azt, hogy az értekezleten külön napirendi pontként foglalkozzanak az új tagsági viszonyukból adódó feladataikkal.

A küldötteket a sportszövetség jövőképéről Tóth József, a HS Sportigazgatóság igazgatója tájékoztatta. Hangsúlyozta, hogy a megalakulást követő évben az egyesület legfontosabb feladata a törvényben megfogalmazott jogi alapok tovább értelmezése, ennek kapcsán a működéséhez szükséges intézkedések kidolgozása volt.

Jelentős eredményként értékelte azt, hogy egyre növekszik a szövetséghez csatlakozó civil és sportszervezetek száma, és a kezdeti hétről napjainkra harmincnyolc egyesületre emelkedett az országos hálózatuk.

Kiemelte, hogy a 2018-as évben megkezdődhetnek azok a fejlesztések, amelyek a sportszövetség tevékenységét alapvetően biztosítani fogják, a multifunkcionális szabadidő sportlétesítmények beruházásai. Ez egy országos program és ma az látható, hogy az elkövetkezendő negyedévben 16 ilyen létesítmény alapja kerül lerakásra és kezdődhetnek el az építkezések. Ezeken a helyeken már befejeződtek az egyeztetések az érintett önkormányzatokkal, és kijelölésre, egyben átadásra kerültek azok a területek, ahol a Honvédelmi Sportközpontok felépítésre kerülnek.

A sportközpontok legfőbb helyszínei lesznek a hagyományos honvédelmi sportok, valamint a honvédelmi ismeretek átadásának, az élsporttól a tömegsportig. A létesítményekben ezért helyet kapnak a sportlövészek, a különböző küzdősportok, az általános képességfejlesztő foglalkozások képviselői, valamint a központ alkalmas lesz az elméleti honvédelmi képzések megtartására is.

A MATASZ elnöke a szövetségre gyakorolt másik hatásként értékelte a Magyar Honvédség tartalékos rendszerének átszervezésével kapcsolatos változásokat.

A legfontosabb tudnivalókról Soós Gyula őrnagy, az MH KIKNYP 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka adott tájékoztatást. Beszédében hangsúlyozta, hogy az általa vezetett katonai szervezet és a tartalékos egyesületnek közösen kell dolgozniuk a fiatalok honvédelmi nevelésében.

A 2017-es évben több olyan törvény született, amelyek a tartalékos rendszer további kiépítését szorgalmazzák és ebben a civil szervezetek nagyon sokat tudnak a katonáknak segíteni.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.