A tudomány a mindennapi élet részévé vált

A Magyar Tudomány Ünnepélye országos megnyitóját Veszprémben, a Pannon Egyetem aulájában tartották.
 
 

A tudomány a mindennapi élet részévé vált

A Magyar Tudomány Ünnepélye országos megnyitóját Veszprémben, a Pannon Egyetem aulájában tartották.
 
 
 
 
 

A tudomány a mindennapi élet részévé vált

A Magyar Tudomány Ünnepélye országos megnyitóját Veszprémben, a Pannon Egyetem aulájában tartották.

Az ünnepi megnyitó beszédet Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke mondta. A beszédét a következő gondolatokkal vezette fel – a tudomány jelen van és megismerhető. Nem csak a laboratóriumokban, a könyvtárakban, a tanórákon. A tudomány a hétköznapjaink részévé vált. Legyen szó a kommunikációtól a közlekedésen át az orvoslásig, a kezünk ügyében kerülő eszközöktől a valamennyiünk életét befolyásoló folyamatokig, a tudomány itt van körülöttünk.

De mit is ünneplünk valójában a Magyar Tudomány Ünnepén?- tette fel a kérdését az elnök, majd így folytatta- A magyar tudósokat? A tudomány eredményeit? Igen, mindezt. De a rendezvénysorozat magát a tudományt is ünnepli: a világ megismerésének hiteles módszerét és szemléletét, a világ jobbá tételének szándékát, a tudás örömét és élményét. A tudást, amely már az ősi időkben is alapvető szerepet játszott a nagy kultúrák létrejöttében. A tudást, amely a természet törvényeinek és az emberi közösségek viselkedésének ismeretéből nyer megújuló kedvet a világ felfedezésére.

Az elnök kiemelte – bizton állítható, hogy a tudás és a tudomány az elmúlt évszázadokban egyrészt elképesztő hatalmat adott az ember kezébe, másrészt elválaszthatatlan része lett a mindennapi életünknek. Csak az etikus tudomány teheti jobbá az emberi közösségek életét és csak az etikus emberi közösségek képesek jól használni a tudomány eredményeit. Ezért a tudomány nem csak hatalmi tényező, hanem mindennapjaink kísérője és formálója is. Életünket mélyrehatóan változtatták meg a tudomány eredményei. Ha ma egy nagyvárosban élő ember végiggondolja egy napját, azt tapasztalja, hogy nincs olyan perc, amikor ne támaszkodna a kutatások eredményeire.

Végezetül az elnök elmondta – a 2013-ban a Magyar Tudomány Ünnepe a közeli és megismerhető tudományról szól, arról, amely követi és irányítja az emberi társadalmak életét. Arról a tudományról, amely mögött kutatók valóságismerő, áldozatos munkája áll. Ez a tudomány közös, osztozik benne a tudós a laikussal, a kutató a kutatás eredményének használóival.

Az ünnepi beszédet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes tartotta. Beszédében a politika és a tudomány kapcsolatával foglalkozott. Úgy ítélte meg, hogy a saját személyében eddig kezelni tudta a két terület összeférhetőségét. Pedig sokszor néztek már rá furcsán a politikában, mint aki tudós és a tudomány is kétkedett akkor, amikor éppen politizált.

Meggyőződése szerint két értékrendről van csupán szó, amelyek között van átjárhatóság, amit tudománypolitikának hívnak és így jelenik meg napjaink közgondolkodásában. Az 1927-es évben rakták le ennek a tudománynak az alapjait és ez a közel száz év alatt nagyon sok fejlődési folyamaton ment keresztül.

A miniszterelnök-helyettes annak a hitének adott hangot, hogy a magyarság egyetlen kitörési pontja a tudományos kutatómunkában, a szellemi életben van. Ma is nagyon sok neves kutató dolgozik itthon és a külföldi laboratóriumokban. A mai kormányzat feladata az, hogy a külföldön dolgozókat haza „csábítsák” és itt biztosítsák azokat a feltételeket, amelyek a további kutatáshoz szükségesek.

A beszéde végén Navracsics Tibor kiemelte, hogy ezen a napon azokat az elhivatott tudósokat és kutatókat ünnepelik, akik sokat tettek a nemzet hírnevének gyarapításáért.

Az ünnepség további részében Friedler Ferenc a Pannon Egyetem rektora köszöntötte a jelen lévőket és foglalkozott az egyetemi oktatás, kutatás, innováció szerepével, ezek hatásával a térség fejlődésére, majd Porga Gyula polgármester osztotta meg gondolatait Veszprém város szerepéről, amit a tudományos oktatásban a XII. század óta végzett.

Az ünnepség végén kitüntetéseket adtak át a tudományos életben jelentős eredményt elért kutatóknak.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 2001-ben „Polinszky-díjat” alapított a műszaki, természettudományos és gazdasági területen Veszprémben kiemelkedő érdemeket szerzett személyek munkájának elismerésére. Évente egy díj adományozására kerül sor.

2013-ban az önkormányzat a Polinszky-díjat Dr. Bienerth Gusztávnak, a Pannon Egyetem Gazdasági Tanácsa korábbi elnökének ítélte oda. A díj átadására itt az ünnepségen került sor.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.