Magyar újságírók külföldi útjait próbálja lenyomozni Szijjártó minisztériuma

Tudósítók tanulmányútjait listázza a külügy, amikor kiderült, sorosozásba kezdtek.
 
 

Magyar újságírók külföldi útjait próbálja lenyomozni Szijjártó minisztériuma

Tudósítók tanulmányútjait listázza a külügy, amikor kiderült, sorosozásba kezdtek.
 
 
 
 
 

Magyar újságírók külföldi útjait próbálja lenyomozni Szijjártó minisztériuma

Tudósítók tanulmányútjait listázza a külügy, amikor kiderült, sorosozásba kezdtek.

“Tájékoztatás kérése magyar újságírók szakmai látogatásairól a fogadó országban” tárggyal írt levelet idén júniusban Magyar József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára – tudta meg az Index utódjának számító Telex.

Mint az egyelőre a Facebookon elérhető portál írja, a címzettek között az Európai Unióban található magyar nagykövetségek szerepeltek.

Levelében Magyar arról érdeklődött, hogy a nagykövetségek tudomása szerint a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, voltak-e ilyen látogatások. Amennyiben igen – folytatta a levél – mikor történtek az utazások, “milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”.

A Menczer Tamáshoz tartozó, tájékoztatásért felelős kabinet “feladatszabása alapján” született levél június 2-án kelt, a választ pedig június 3-án 13:00-ig várták. A rövid határidőért Magyar elnézést kért a címzettektől. A levél tartalmáról a Telex részletes kérdéssort küldött a KKM sajtóosztályának. Túl azon, hogy mi volt az oka a sietségnek, kíváncsiak voltak, miért volt szükség egyáltalán ilyen lista összeállítására, valamint, hogy mihez kezdtek az összegyűjtött információkkal.

Kérdésükre a KKM a következő választ küldte: “A KKM - feladatából is adódóan - mindent megtesz a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen, az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak.”

A külügynek valóban feladata a külföldi beavatkozások elhárítása, de ezzel az idén 15,3 milliárdos költségvetési támogatással működő polgári titkosszolgálatuk, az Információs Hivatal foglalkozik - nevéhez illően titokban. Az elhárításhoz szükséges adatgyűjtést pedig vélhetően nem államtitkárságok végzik, egy napos határidővel, kiszivárgó levelezéssel. Az adatbázis létrehozásának céljáról megkérdezték külön Menczer Tamást és Szijjártó Pétert is, de egyikük sem válaszolt.

Emlékezetes, Szijjártó Péter azzal vágott vissza az adriai luxusjachtozását, annak költségeit vagy ajándékjellegét firtató kérdésekre, hogy az augusztusi út a magánéletének része volt, arról nem kell beszámolnia a sajtónak. Az újságírók saját zsebből vagy munkahely által fizetett külföldi útjai azonban ezek szerint közügynek, sőt, titkos nyomozás tárgyának számítanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint.

Forrás: nepszava.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.