Kormányinfó: Novemberben jönnek a kirúgások a közszférában

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszter, aki szerint boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen – írja a hvg.hu.
 
 

Kormányinfó: Novemberben jönnek a kirúgások a közszférában

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszter, aki szerint boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen – írja a hvg.hu.
 
 
 
 
 

Kormányinfó: Novemberben jönnek a kirúgások a közszférában

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszter, aki szerint boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen – írja a hvg.hu.

Hajléktalankérdésben az a kormány célja, hogy rend és tisztaság legyen. A lakáskasszáról úgy véli, inkább volt kassza, mint lakás. A konstrukció már nem is létezik. De átalakul a csok, ami felújításra is jó lesz.

A Kormányinfó előtt uniós, a múlt héten pedig rendes kormányülés volt, tehát van téma bőven, ráadásul EU-s csúcs is kezdődik.

Gulyás a Sargentini- jelentéssel kezdte: szerinte boszorkányüldözés zajlik. De nyitottak a dialógusra, szívesen adnak tájékoztatást az EU-nak a magyar kormányzásról. Szerinte a jogi vádak nem létezőek, az egyetlen véleménykülönbség a bevándorlásban van az unió és a kormány között.

A közelgő uniós csúcson Orbán azt fogja képviselni, hogy a határvédelem egyszerre tagállami és uniós kötelezettség is, de ez nem változtat azon, hogy ennek az említett kötelezettséget a tagállamoknak kell ellátniuk.

Beszélt arról Gulyás Gergely, hogy mind Magyarországon, mind az EU-ban tájékoztatják majd a közvéleményt arról, hogy milyen folyamatok zajlanak hazánk ellen, itt a plakátkampányra gondolt, amit újfent milliárdokba kerül.

Hajléktalanügyben a kormány áttekintette az új helyzetet. Azt tapasztalták, a rendőrség és a szociális munkások urai a helyzetnek, ráadásul vannak szabad férőhelyek is a szállókon. „Budapesten és a nagyvárosokban is az a kormány célja, hogy rend és tisztaság legyen.”

A lakáskassza-rendszer megszüntetéséről (a lakástakarékok állami támogatása szűnt meg), erről Gulyás miniszter azt mondta: „a lakáskassza sokkal inkább volt kassza, mint lakás.”

Utalt arra Gulyás, hogy azért szüntették meg a rendszer 24 órán belül, mert ha nem így tettek volna, akkor még többen kötnek szerződést az utolsó pillanatokban. Ez azonban nem volt kormányzati cél. Az ellenzék pedig a bankokat képviseli Gulyás szerint, ezért háborodtak fel.

A kormány pedig még idén dönt a csok-program kiszélesítéséről. (A csok kibővítéséről egy bő hónap múlva adnak teljes körű tájékoztatást, de szinte biztos, hogy a csokot felújításra is használhatják majd.)

„Amit megspórolunk a lakáskasszán, azt a csok-rendszerben hasznosítjuk” – mondta.

Az állam készül belépni a nyugdíjpiacra - írtuk kedden. A magánnyugdíj-pénztári rendszeren azonban nem terveznek változtatni, mondta Gulyás, vagyis addig nem, ameddig a törvényhozás szeme ellát. Bővebb tájékoztatást azonban nem adott a miniszter.

A közszféra átalakításáról Gulyás Gergely miniszter azt mondta, a létszámcsökkentés kevesebb mint 9000 embert fog érinteni, de a központi kormányzatot jelentősen karcsúsodni fog.

„Ez nem fűnyíróelv szerű, tárcánként eltérő.”

Azonban – mivel a leépítés mellett béremelés is lesz – a kormány nem nyer a dolgon, ugyanis többet fognak költeni ezen a területen. Az Index cikkével kapcsolatban úgy fogalmazott, lesznek átképzést segítő programok, ahogy a portál arról beszámolt.

Az elbocsátott érintettek a következő hónapban értesülnek, a központi kormányzat létszáma 2500 fővel csökkenhet, rájuk január 1-jével nem számítanak eddigi állomáshelyükön.

Gulyás elmondása szerint 18 százaléktól terveznek megválni a központi közigazgatásban, valamint hasonló nagyságrendű embertől a központi állami intézményekben. Ez kisebb, mint a dokumentumban szereplő 9000-es szám, de még így is több ezer emberről beszélünk. A privát és az állami egészségüggyel kapcsolatban Gulyás azt mondta, a témában Kásler Miklós miniszternek kell jelentést tennie. A későbbi kormányüléseken lesz erről szó.

A Magyarságkutató Intézetről még nem született kormánydöntés.

Gulyás Gergely nem költözik a Várba, Orbán felajánlotta neki, hogy válasszon, úgy döntött, marad a Duna pesti oldalán. A Miniszterelnökség sem költözik. De Orbán január 1-jével költözik, megy vele Rogán Antal is.

A szemétszállítás ügye a következő kormányülés témája lesz, de azt elmondta Gulyás az RTL Klub kérdésére, hogy jó döntés volt az állam megjelenése ezen a piacon. Azonban pénzt fognak átirányítani a területre.

A gyerekszegénység helyzetéről a hvg.hu hosszan írt szerdán, erre Gulyás azt mondta, a gyermekszegénység kiemelt a kormány számára. „Nagyot léptünk előre a káros jelenség megszüntetése érdekében.”

Polt Péter Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését kéri, a Kormányinfón Gulyás Gergely ehhez azt mondta, megértést kér, csak most értesült a hírről. „Nem tudom, a vádnak van-e olyan része, ami rendszerszintű vizsgálatot követel.” Az Országgyűlés dönthet a felfüggesztéséről.

A CEU is szóba került. De kiderült, a kormány nem hozott döntést a témában. Korábban az amerikai nagykövet beszélt egy találkozóról is, ahol a CEU lett volna a téma, Cornstein mellett a kormány képviselői lettek volna ott, de erről Gulyás nem hallott.

Az MSZP népszavazást kezdeményezne, megszüntetnék a kormány VIP kórházi ellátását.

„Hála Istennek jó egészségnek örvendek, így ez a legkevésbé érintene.”

A kezdeményezést azonban populistának tartotta. Szerinte a szocialista kormányok alatt eleve dupla annyit költöttek erre az ellátásra, ráadásul egy referendum 5 milliárd forint lenne. A népszavazási kezdeményezést nem támogatja, jelentette ki, de amióta képviselő, évtizedek óta nem volt háziorvosi rendelőben.

A haderőfejlesztés is szóba került, a magyar honvédség felszerelésének kell jobb minőségűvé válni, mert abban elmaradásban vagyunk, mondta Gulyás. Pénzt terelnek ide is.

Kizárhatják-e a Fideszt az Európai Néppártból? Elege van a Fideszt a Néppártból? Ezekre azt válaszolta Gulyás, a 2019-es EP-választáson a Néppárt tagjaként indulnak.

A héten megjelenik a Fővárosi Fejlesztési Tanácsról szóló kormányrendelet is, amit Orbán Viktor és Tarlós István, amikor bejelentették, Tarlós újrázik főpolgármesternek, már beszéltek. Gulyás szerint ez Tarlós kívánsága volt, 5 fővárosi és 5 kormánytag lesz benne, elnökük Orbán és Tarlós lesznek. A kéthavonta ülésező tanács lehetőséget az egységes fejlesztési elképzelések megvalósítására, mondta a miniszter.

Újságírói kérdésnél felvetődött, hogy Káposztásmegyerig hosszabbítanák meg a metrót. Ebben a kérdésben óvatosan fogalmazott Gulyás, szerinte a téma megvitatására tökéletes terep a létrejövő fejlesztési tanács.

Az ukrán-magyar konfliktusról Gulyás azt mondta, elnökválasztás zajlik Ukrajnában. A magyarokkal kapcsolatos gyűlöletkeltés aggodalomra ad okot, aki Magyarországra akar távozni onnan, azt tárt karokkal várják.

„Pesszimista vagyok a következő hónapokra tekintve” – mondta a miniszter a konfliktusról.

Szóba került a Sorsok Háza projekt is. A kormány szándéka, hogy a holokauszt 75. évében (2019-ben) megnyitják a múzeumot, de ha ellenállás van a projekttel kapcsolatban a társadalomban – ahogy azt Orbán is mondta korábban – átgondolják a nyitást.

A Brexit is szóba kerül majd az uniós csúcson, a magyar cél az, hogy fair megállapodás szülessen, ami nem érinti majd negatívan a kinti magyar munkavállalókat.

Gulyás miniszter hosszan beszélt a magyar falu programról, több olyan program is indul, ami megkönnyíti a vidéken élők életét, útfelújítás, közműfejlesztés, közszolgáltatások bővítése.

25 milliárdból épülhet sportcsarnok Székesfehérváron, de konkrét kormányzati döntés erről még nem született. Egyeztetnek erről. Forrás hvg.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.