Március 15-e a remény forradalma

Pártok, állami- és civil szervezetek képviselői tartottak pénteken ünnepi megemlékezést és koszorúzást pénteken Veszprémben a Dózsa téren lévő 1848-49-es emlékműnél.
 
 

Március 15-e a remény forradalma

Pártok, állami- és civil szervezetek képviselői tartottak pénteken ünnepi megemlékezést és koszorúzást pénteken Veszprémben a Dózsa téren lévő 1848-49-es emlékműnél.
 
 
 
 
 

Március 15-e a remény forradalma

Pártok, állami- és civil szervezetek képviselői tartottak pénteken ünnepi megemlékezést és koszorúzást pénteken Veszprémben a Dózsa téren lévő 1848-49-es emlékműnél.

Az ünnepség első részében a Vetési Albert Gimnázium 12. évfolyamos diákjai versben és dalban emlékeztek meg a 171 évvel ezelőtti szabadságharc és forradalom eseményeiről.

Az ünnepi megemlékezést Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere tartotta. Beszédében kiemelte: hazánk, 1848 tavaszán nemcsak lerázta magáról az évszázados láncait, de újjá is született a kivívott szabadságban, mely egyesítette nemzetünket. A forradalmat megelőzték a reformkor évtizedei, amely a magyarság szunnyadó erőinek legjavát hozta a felszínre. 1848 március 15-én a márciusi ifjak befejezték a reform kor programját, a fontolva haladókét és azokét is akik gyorsabb, átfogóbb reformokért álltak ki.

Ezen az ünnepen megemlékezünk azokról a névtelen hősökről is akik elszántságukkal, munkájukkal előkészítették a márciusi forradalmat. Ez a forradalom adta meg a lehetőségét annak, hogy magyarok az európai népekhez hasonlóan a reformok kapcsán megújuljanak. Tisztelet ezért azoknak, akik a nemzet szabadságáért, függetlenségéért valami kicsit is tettek. Az ő reményeiket, valamint a reformerekét és a szabadságharcosokét koronázta végül siker, mikor az 1848-as események során a nemzet kivívta a függetlenségét és szabadságát a Habsburg birodalomtól.

1848 a remények forradalma volt. Azoké a reményeké, amelyeket a reformkor évtizedeiben a magyarság sokáig dédelgetett, ez érett forradalmi megmozdulássá, mely kisvártatva az egész országra kiterjedt. Ezért 1848 nemzetünk újjászületésének történelmi pillanata volt. Mint minden születés a nemzetünk 1848-49-es születése is fájdalmas volt, mert súlyos vérveszteségekkel és áldozatokkal járt. 1848 ismert és ismeretlen hősei amit tettek önmagukért tették, értünk is tették, ezzel beírták magukat Európa történetébe.

„A forradalom lángja Veszprémbe is elért. A változásokat követelő polgárság városunkban is gyorsan a forradalmi események mellé állt. Az ország más településeihez hasonlóan itt is sebesen követték egymást az események, melyek egy új polgári Veszprém születéséhez vezettek. A szabadságharc során életüket vesztett veszprémiek emléke pedig arra kötelez bennünket, hogy ne csak megőrizzük, de adjuk is tovább 1848 üzenetét az újabb és újabb nemzedékeknek."

"Ünnepi megemlékezünk nagyszerű alkalom arra, hogy hőseinkre megemlékezve átadjuk üzenetünket az ifjú veszprémieknek. A remény forradalmárjai voltak 1848 hősei, aki tettek is azért, hogy a reményeik valóra váljanak. Ahogy a természet tavasszal újjászületik, úgy született újjá nemzetünk 1848 tavaszán, mely a dicsőség sugaraival ragyogja be nemzetünket. Tisztelet és megbecsülés 1848 hőseinek.”

Ma is szükség van a forradalmi ifjakra, mert ma a hétköznapok forradalma zajlik. A hétköznapok forradalma, amely napról-napra képessé tesz minket a mindennapok megélhetésében. 1848 üzenete pedig mindannyiunk üzenete, amit hiteles módon kell továbbadni fiataljainknak – zárta a megemlékezés szavait Porga Gyula.

Az ünnepség második részében állami, önkormányzati, katonai szervezetek vezetői, valamint a pártok és civilek képviselői helyezték el az emlékműnél a megemlékezések virágait.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.