Négymillió forintra emelik a médiahatóság elnökének fizetését

Megháromszorozzák Karas Monika bérét – írja a 24.hu.
 
 

Négymillió forintra emelik a médiahatóság elnökének fizetését

Megháromszorozzák Karas Monika bérét – írja a 24.hu.
 
 
 
 
 

Négymillió forintra emelik a médiahatóság elnökének fizetését

Megháromszorozzák Karas Monika bérét – írja a 24.hu.

Időszerűvé vált a Médiatanács elnöke és tagjai, valamint az NMHH vezetői illetményének rendezése – ezzel a nem éppen részletes indoklással javasolja a parlament törvényalkotási bizottsága, hogy piaci körülmények között elképzelhetetlen mértékű fizetésemelést kapjanak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vezetői.

A médiatörvények módosításához múlt csütörtökön benyújtott összegző módosító javaslat szerint az NMHH-t vezető Karas Monika fizetése havi 1,3 millió forintról négymillió forintra nő.

A médiahatóság elnöke eddig miniszteri illetményre volt jogosult. Igaz, a miniszterek fizetését a közelmúltban jelentősen felemelték a korábbi bő egymillió forintos szintről, most bruttó 1,7 és 2,9 millió forint között keresnek (ennél többre, ötmillió forintra csak a két tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea és Süli János jogosult, náluk az lehetett a döntő, hogy az általuk felügyelt állami vállalatok vezetőinek bére is ennyi).

Karas Monika legutóbbi, 2018-as vagyonnyilatkozatában még 1 millió 296 ezer forintos fizetést tüntetett fel, vagyis a jövedelme több mint a háromszorosára nőhet augusztus 1-jétől. Ennek oka, hogy a jövőben a jegybankelnök Matolcsy György havi ötmillió forintos fizetésének 80 százaléka jár neki az Országgyűlés előtt lévő módosító javaslat szerint.

A parlament jóváhagyása pedig alighanem formalitás, hiszen az indítványt benyújtó törvényalkotási bizottság is kormánypárti többségű, vagyis a Fideszben a politikai akarat nyilvánvalóan megvan a szokatlan mértékű fizetésemelésre.

Az elnök a négymilliós fizetésen túl egyebekben miniszteri juttatásokra jogosult, ez a hivatali lakástól a személyes gépkocsi használatig terjed. Karas Monika a médiatanács elnökeként további 400 ezer forint tiszteletdíjra számíthat, a médiatanács tagjai pedig – akiket egytől egyig a Fidesz jelölt a tisztségre – fejenként havi 1,6 millió forintra.

Az NMHH-elnök fizetésével együtt a médiahatóság főigazgatójáét is jelentősen emelnék, Aranyosné Börcs Janka az elnök fizetésének 60 százalékára lesz jogosult a javaslat alapján, ez havi 2,4 millió forintnak felel meg.

A legjobban fizetett állami alkalmazottak közé előlépő Karas Monikát Szalai Annamária halála után, 2013 augusztusában nevezte ki a köztársasági elnök az NMHH élére, ezzel párhuzamosan kilenc évre a médiatanács elnökévé is megválasztotta az Országgyűlés. Korábban a Simicska Lajoshoz tartozó médiabirodalom jogásza volt.

A médiatanács 2017 januárjában a túlzott piaci koncentrációra hivatkozva megakadályozta, hogy az RTL Klub 30 százalékos részesedést vásároljon a 24.hu-t is kiadó Central Digitális Média Kft.-ben, a fideszes médiabirodalom koncentrációját azonban nem kifogásolta. Az NMHH az idén nagyjából 35 milliárd forintból gazdálkodhat. Forrás 24.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.