A barátságot jöttek erősíteni

A MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének meghívására a hétvégén német tartalékos katonák érkeztek Veszprémbe.
 
 

A barátságot jöttek erősíteni

A MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének meghívására a hétvégén német tartalékos katonák érkeztek Veszprémbe.
 
 
 
 
 

A barátságot jöttek erősíteni

A MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének meghívására a hétvégén német tartalékos katonák érkeztek Veszprémbe.

A Német Bundeswehr Tartalékos Szövetség Felsőbajor Megyei csoportjának a tagjai egy 2004-ben aláírt együttműködési szerződés megújítására érkeztek a megyeszékhelyre. Az együttműködési szerződés aláírására a Megyeháza Szent István termében a sajtó jelenlétében került sor.

A két tartalékos katonai szervezet vezetőjét Dr. Vajda Viktória a kormányhivatal főigazgatója köszöntötte. Az örömét fejezte ki annak, hogy egy olyan német tartománnyal erősödnek a veszprémi kapcsolatok, amely Gizella révén a történelemben a megyéhez már ezer szállal kötődik. Kiemelte, hogy az európai országok együttműködése napjainkban nagyon fontos feladat. Európa békéjének, biztonságának megteremtése mindkét nemzet számára elsődleges kérdés.

Simon-Jójárt Sándor nyá. ezredes, a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének elnöke a megköszönte azt, hogy a kormányhivatal vezetői a támogatásukkal azonnal kezdeményezés mellé álltak. Az Európában kialakult jelenlegi helyzetben nagyon fontos a biztonsági kérdések folyamatos egyeztetése, de sokat tanulhatunk egymástól a tartalékosok felkészítésével kapcsolatos tapasztalatok kicserélése során is.

A szerződésben foglaltak alapján bővülhetnek azok a találkozási lehetőségek a sport, a hagyományápolás, katonai felkészítés terén, amelyeket a két szervezet eddig egymástól függetlenül folytatott. Más környezetben is meglehet majd beszélni a közös dolgaikat és még nagyobb figyelmet tudnak fordítani a fiatalok katonai felkészítésére.

A meghívásért a német katonák nevében Christian Kirchdorfer tartalékos alezredes a megyei csoport parancsnoka mondott köszönetet. Hangsúlyozta, hogy Európa jövője érdekében nagyon fontosak az ilyen kétoldalú együttműködések. Nagyon fontos területe az együttműködésnek a katonai felkészítés, amelyben nagyon sok kapcsolódási pont van a két tartalékos szervezet között.

A német katonák a magyarországi tartózkodásuk alatt megismerkedtek az MH 54. Veszprém Radarezred életével, feladataival és történetével, majd látogatást tettek a Veszprémben a német katonai temetőben és Pákozdon a Katonai Emlékparkban.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.